De slaapkamer is de ruimte waarin je gemiddeld de meeste tijd doorbrengt. Een rustgevende en stijlvolle omgeving is dan bijzonder prettig. Bij het inrichten van de zolder als slaapkamer worden schuine wanden soms als nadeel gezien. De schuine wanden maken het lastiger om meubels te plaatsen of om een ruimtelijk effect te creëren. Voor het optimaal benutten van de zolderruimte met een schuine wand, en voor het realiseren van een mooi slaapruimte, zijn hier enkele tips op een rijtje gezet. Dit blog is ook handig op het moment dat je een kleine slaapkamer zoals een studentenkamer gaat inrichten.

Lichte kleuren

Door een schuine wand kan een ruimte optisch kleiner lijken dan in werkelijkheid het geval is. Donkere, rijke kleuren op de wanden kunnen dit gevoel versterken. Lichte, kleuren hebben het tegenovergestelde effect. Lichte kleuren zorgen ervoor dat een ruimte groter en frisser oogt. Wit is natuurlijk de ultieme lichte kleur, maar een wat gewaagdere keuze is ook mogelijk. Hierbij kun je denken aan lichte zandkleuren, een mooi zacht roze of een vrolijke blauwe pasteltint.

schuin dak slaapkamer

Een bed op maat

Het plaatsen van een passend bed kan een uitdaging zijn in een slaapkamer met een schuine wand. Een mogelijkheid is om zelf aan de slag te gaan en bijvoorbeeld een pallet-bed te maken. Plaats de pallets met de latjes naar boven voor een instant lattenbodem. Meubels van steigerhout zijn populair en geven je slaapkamer een moderne look. Het gebruik van verschillende kleuren hout geeft een wat speelsere stijl. Het kan verstandig zijn een bed en matras maat van 140×200 aan te houden te kiezen die genoeg ruimte biedt maar toch niet al te groot is.

Slim gebruik van hoogte

Een schuine wand betekent dat je slim moet omgaan met je ruimte. Een hoge kast tegen een wand aan plaatsen lukt vaak niet. Het is een idee om vakkenkasten in de breedte neer te zetten in plaats van in de hoogte. Meteen heb je zo een uniek exemplaar! Waar het schuine deel het laagst is kun je een rails met deurtjes plaatsen. Op die wijze maak je over de hele schuine wand een opbergruimte waar gemakkelijk dozen, kisten of kratten geplaatst kunnen worden. Opgeruimd staat netjes!

Decoratie

Schuine wanden zijn niet het meest ideaal om schilderijen of foto’s aan op te hangen. Het sfeervol maken van je slaapkamer kan echter ook op een andere manier. Denk aan het gebruik van leuke lampjes of het plaatsen van planten, een krukje of een mand op de grond.

lichtjes slaapkamer

De lichtinval

Een ruimte met een schuine wand kan wat minder goede lichtinval hebben. Dit betekent dat je zelf voor lichtbronnen moet zorgen. Denk eens aan een houten of metalen lamp voor een natuurlijke uitstraling. Kaarsen zijn prachtige sfeermakers. Een aantal kaarsen op een plateau creëren een intieme sfeer die prima bij een slaapkamer past. Slingers van led-lampjes kunnen ook een prachtig effect geven en ervoor zorgen dat je voldoende licht hebt in je slaapkamer.

Verbouwing voor meer ruimte

Mochten bovenstaande tips niet tot het gewenste resultaat leiden, dan is er nog de mogelijkheid tot verbouwen. Vaak wordt gekozen voor het laten plaatsen van een dakkapel. Dakkapellen zijn er in vele maten en hoogtes. Een dakkapel zorgt onmiddellijk voor meer ruimte en niet te vergeten meer lichtinval. Hierdoor zal de zolderkamer ruimer lijken doordat er op een grotere oppervlakte een goede stahoogte is.