In het najaar van 2022 worden de belangrijkste woontrends voor 2023 geleidelijk aan bekend gemaakt. Nu het nieuwe jaar begonnen is, is het tijd om vooruit te kijken en een blik te werpen op de verwachte woontrends van 2023. Wat we zien is dat zowel de kleurentrends als woontrends helemaal terug gaan naar de natuur en elkaar goed aanvullen. In deze blog bekijken we de leukste interieurtrends die we volgend jaar verwachten te zien, zodat jij alvast wat inspiratie op kunt doen. Ben jij klaar om te zien wat er allemaal gaat komen?

Kleurentrends 2023

De natuur is niet meer weg te denken in ons interieur en speelt ook weer in 2023 een grote rol in woontrends. De kleuren van het jaar staan dit jaar daarom helemaal in het teken van het buitenleven. Histor heeft de kleur Vining Ivy uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023. Een kleur waarbij je zelf bepaalt hoe je de kleur ziet. Door de veelzijdigheid is de kleur perfect voor zowel binnen als buiten. Je kunt er echt alle kanten mee op.

kleurentrends 2023

Ook Flexa heeft de kleur van het jaar 2023 bekend gemaakt. Zij hebben gekozen voor de kleur Wild Wonder. Een warme okergele tint die voortvloeit uit het onderwerp duurzaamheid wat boven aan de agenda staat in 2023.  De kleur symboliseert de wonderen van de natuur. Ook met deze tint haal je de natuur naar binnen en breng je alles tot leven. Wild Wonder is een warme natuurlijke tint die ons de verbinding met de natuur biedt en waarmee we de magie van de natuur in huis kunnen binnenhalen.

Woontrend 1: Duurzaam wonen

moodboard duurzaam wonen

Een woontrend die we steeds meer als norm kunnen gaan zien. We integreren nog meer natuurlijke en organische materialen in ons interieur en het duur­zame aspect willen we maar al te graag laten zien aan de hand van materiaal. Kurkwanden, bamboe accessoires, gerecycled materiaal en organische vormen blijven we zien in 2023.

Duurzame materialen waren ook in 2022 al een grote trend maar dit jaar doen we er nog een schepje bovenop. We kijken niet alleen kritisch naar duurzame materialen maar ook naar de duurzaamheid van de productie en consumptie. Zo worden lokale meubels van Nederlandse bodem de trend en doen we afstand van fast furniture. Dit kunnen nieuwe meubels zijn die duurzaam zijn ontwikkeld of het kopen/behouden van vintage items.

Woontrend 2: Exclusive Vintage

moodboard exclusive vintage

Duurzaamheid komt ook op een andere manier inzetten. Vorig jaar zagen we de 70’s stijl terugkomen in onze woningen. Nu zien we dat de vraag naar exclusieve vintage items groeit, wat ook weer terugkomt in de woontrends van 2023. Bijzondere meubels met een goed verhaal, meubels met charisma en ieder item is uniek. Op deze manier creëer je een persoonlijk interieur. Het geeft ons ook meer voldoening om op jacht te gaan naar zo’n item in plaats van met één druk op de knop een product in een webshop te bestellen (zeg maar gedag tegen fast furniture).

Maak deze woontrend compleet door de spelen met gedurfde kleuren combinaties zoals het combineren van de trendkleuren Vining Ivy en Wild Wonder van 2023 in combinatie met goud.

Woontrend 3: Art Deco

moodboard art deco

 

Een woontrend die goed aansluit bij de unieke vintage meubels, de Art Deco stijl. In deze stijl zien we vooral klassieke elementen terug met hoogwaardige rijke kleuren zoals dieppaars en koningsblauw, maar ook geometrische vormen. Daarnaast kenmerkt deze stijl zich door luxe prints, extravagante decoraties en gouden accenten. Gouden kranen blijven dus ook in 2023 een mega trend of kies bijvoorbeeld voor designlampen met bladgoud. Een ander geschikt voorbeeld  is de konijnenstoel. Gouden kranen blijven dus ook in 2023 een mega trend. Tegenwoordig zien we ook veel buitenlandse invloeden terug in deze stijl.

Woontrend 4: Ton Sur Ton (beige)

moodboard ton sur ton

Krijg je het helemaal benauwd van al die uitgesproken kleuren en prints? Geen paniek, want het warme kleurenpalet blijft ook in 2023. Gebruik een specifieke kleur voor heel het interieur. Ton-sur-ton is helemaal terug van weg geweest en dan met name in beige tinten. Hierdoor straalt jouw interieur een oase van rust uit.

Woontrend 5: 80’s Bohemian

moodboard 80's bohemian

De bohemian stijl, een woontrend die we ook al eerder hebben gespot maar nu next level gaat. Denk aan Ibiza in de jaren ’80, plaids met patchwork motieven en veel groen. Onbewerkt hout past ook binnen deze trend, evenals kleuren zoals warm oranje en oker geel. Wil je echt goed uitpakken met deze trend? Maak dan je ruimte af met grote, exotische planten en kussens in allerlei kleuren.

Woontrend 6: Functioneel en comfortabel wonen

moodboard functioneel en comfort

De laatste jaren is er vanuit de mens steeds meer behoefte aan functionaliteit en comfort. Het leven is vaak stressvol en deze woontrend speelt juist in op een rustige en veilige omgeving met weinig prikkels om helemaal tot rust te komen. In tegenstellingen tot de meeste andere woontrends van 2023 heeft deze trend, ingetogen kleuren, strakke vormen en weinig accessoires. We gaan weer  helemaal Back to Basic.

Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht met de verwachte woontrends van 2023. Zijn er (andere) dingen die je gaat doorvoeren in je interieur? Laat het ons weten in de comments!