Een eclectisch interieur

Het eclecticisme in interieurdesign is een spannende en creatieve manier om je huis vorm te geven. Het biedt je de vrijheid om verschillende stijlen, texturen en kleuren te mengen in een samenhangend geheel. Kortom, alles kan gecombineerd worden! Maar hoe creëer je een eclectisch interieur zonder dat het chaotisch of overweldigend wordt?

Wat is de betekenis van eclectisch?

Eclectisch komt van het Griekse woord ‘eklektikos’ wat letterlijk ‘selecteren’ betekent. Deze term vind zijn oorsprong in de filosofie en kunst. Het verwijst naar een stijl die elementen uit verschillende bronnen, stijlen en systemen combineert. In plaats van het beperken tot een stroming, wordt bij het eclecticisme inspiratie gehaald uit verschillende invloeden en ideeën.

In de kunst en interieurdesign betekent eclectisch een artistieke aanpak die elementen uit verschillende tijdsperiodes, stijlen en culturen samenvoegt. Dit resulteert in ruimtes die een bron van inspiratie zijn. Het eclecticisme wordt dus gekenmerkt door vrijheid, flexibiliteit en openheid voor veel invloeden.

“Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen oud en nieuw, luxe en bescheiden.”

Wat is een eclectisch interieur?

Een eclectisch interieur is dan ook een zorgvuldige samenstelling van verschillende stijlen en invloeden. De ‘beste designs kiezen’ uit verschillende tijdsperiode. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen oud en nieuw, luxe en bescheiden. In tegenstelling tot veel andere interieurstijlen, zijn er voor een eclectisch interieur geen precieze regels. Het draait allemaal om wat bij jou past en wat je zelf mooi vindt. Dat maakt deze interieurtrend enorm persoonlijk, maar tegelijk ook moeilijk omdat veel mensen niet weten hoe zij dit het beste toe kunnen passen. Hieronder geven we je tips voor het creëren van een eclectische uitstraling.

Welke kleuren gebruik ik in een eclectisch interieur?

Net zoals bij de rest van jouw eclectische interieur, kun je ook kiezen voor de kleuren die jij mooi vind. Je kunt je laten leiden door je gevoel en jouw favoriete kleuren met elkaar combineren. Hierin is geen goed of fout. Ga bijvoorbeeld voor een diepe blauwkleur voor een luxe gevoel. Koninklijk blauw is prachtig te combineren met natuurlijke tinten. Denk aan zandkleur, warm grijs of olijfgroen. De rustgevende kleuren vormen een perfecte basis en laten fellere kleuren echt stralen. In een eclectisch interieur mag het ook best wat levendiger door warme kleuren toe te voegen bijvoorbeeld en vleugje geel of een beetje oranje toe te voegen. Zacht roze kan ook een kalme sfeer brengen.

Het leuke aan de eclectische stijl is dat je niet vastzit aan de ‘normale’ kleurencombinaties. Je kunt je eigen regels maken en experimenteren met kleuren die je misschien niet meteen bij elkaar zou plaatsen. Om je op weg te helpen hebben we een tweetal kleuren combinaties voor je uitgewerkt om je wat inspiratie te geven

eclectische kleurencombinaties

Zoals je kunt zien zijn de kleurencombinatie erg gewaagd en expressief. Natuurlijk kun je ook kleine aanpassingen doen wanneer je een subtieler interieur wilt. Verf bijvoorbeeld maar een muur of pas de kleuren combinaties alleen toe op je accessoires. Andere kleuren combinaties die het goed doen in deze interieurstijl zijn:

 • Donkerblauw en mosterdgeel: De rijke tonen van het blauw vormen een stijlvol contrast met het heldere mosterdgeel. Natuurlijk en levendig dus!
 • Vintage roze met turquoise: Een zachte tint gecombineerd met een felle kleur geeft een ruimte een speels en fris gevoel.
 • Olijfgroen en koraal: Een aardse olijfgroene tint gecombineerd met een koraalkleur creëert een warme en uitnodigende sfeer.
 • Paars met mintgroen: Een diep paarse aubergine kleur die wordt opgehaald door het mintgroen. Het geeft echt een creatieve sfeer!

Het combineren van meubels

Bij de eclectische woonstijl draait het allemaal om het combineren van verschillende meubelstukken. Misschien een van de grootste uitdagingen maar ook het meest boeiende van deze interieur stijl. Een vintage houten tafel kan bijvoorbeeld prachtig samengaan met moderne stoelen. Of wat dacht je van een Eames lounge chair? Deze iconische mid-century stoel van Vitra Eames voegt een tijdloos element toe dat past bij diverse stijlen.

Eames lounge chair

Om je nog iets meer op weg te helpen hebben we nog enkele tips voor je om de beste meubelstukken te combineren met elkaar. De tips helpen je om een interessante mix samen te stellen.

 • Mix oud en nieuw: Combineer moderne stukken met antieke of vintage items. Plaats bijvoorbeeld een mid-century lounge stoel zoals hierboven naast een modern bijzettafeltje. Dit creëert een interessant contrast en voegt een verhaal toe aan je interieur.
 • Speel met schaal en proportie: Combineer grote meubelstukken met kleinere items om een dynamische ruimte te creëren. Een grote bank kan bijvoorbeeld goed samen met fijn, vintage bijzettafeltje.
 • Let op vorm en silhouet: Zelf als meubels uit verschillende tijdperken komen, kunnen ze goed samen.

Een mix van materiaal en accessoires

Het gebruik van verschillende materialen en accessoires is belangrijk bij een eclectisch interieur. Combineer harde, metalen accenten met zachte stoffen. Of voeg bijvoorbeeld houten elementen toe aan een ruimte met veel glas en staal. Accessoires zoals unieke kunstwerken, kleurrijke tapijten en bijzondere lampen kunnen je helpen om de verschillen in je interieur juist met elkaar te verbinden.

“Een eclectisch interieur combineert verschillende stijlen en tijdperken tot een uniek en persoonlijk geheel.”

eclectische accessoires

Een duurzame interieurtrend

Naast het stukje persoonlijkheid is duurzaamheid ook een groot bijkomend voordeel van deze trend. De stijl moedigt het hergebruik van meubels en accessoires aan. Iets wat goed aansluit bij de groeiende trend van milieubewust zijn in interieurontwerpen. Door antieke, vintage of tweedehandse items opnieuw te gebruiken, draag je bij aan een duurzamere leefomgeving. Bovendien geven deze unieke stukken een persoonlijk en tijdloos karakter aan je interieur. Zo hoef je dus niet ieder seizoen alles om te gooien!

Nog een paar laatste tips:

 • Begin met een neutrale basis: start met een neutrale kleur op de muren om rustig te beginnen.
 • Voeg persoonlijke items toe: Maak je interieur zo persoonlijk mogelijk met speciale items die een betekenis voor je hebben.
 • Wees niet bang om te mixen en matchen: Eclecticisme gaat over durven en experimenteren. Dus mix die patronen, kleuren en stijlen.
 • Gebruik statement stukken: Niet alles hoeft eruit te springen. Gebruik een aantal opvallende stukken zoals een kunstwerk of een statement meubelstuk om de aandacht te trekken.
 • Laat ruimte voor groei: Een eclectisch interieur is nooit ‘af’. Het ontwikkeld met jouw mee.

Een eclectisch interieur verteld een persoonlijk levensverhaal. Experimenteer en heb plezier in het creëren van ruimtes die weerspiegelen wie jij bent. Hoewel er geen regels zijn voor deze interieurstijl, kun je met deze gegeven richtlijnen zelf aan de slag gaan. Succes!