Het is zondagavond, je zit ontspannen op de bank en laat je inspireren door jouw favoriete woonprogramma’s. Van adembenemende kleurcombinaties tot perfect gekozen meubelstukken. Elk detail lijkt moeiteloos samen te komen in een samenhangend geheel. Hoe doen deze professionele stylisten dat toch? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt. Het begint namelijk met het maken van een goed moodboard voor een interieur.

Moodboard maken voor je interieur

In dit blog onthullen we het geheim achter deze inspirerende transformaties, zodat ook jij jouw huis een wow-effect kan geven. Of je nu droomt van een chique, moderne look of een gezellig huiselijk gevoel, een moodboard maken is de eerste stap op weg naar je droominterieur. Het helpt je niet alleen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt, maar beschermt je ook tegen kostbare miskopen. Verder geeft het je een heleboel aan interieur inspiratie!

Dus pak je notitieblok erbij, zet een warme kop thee, en maak je klaar om te leren hoe je jouw eigen prachtige interieur kunt creëren. Ontdek hoe je een verzameling van ideeën en inspiratie kunt omvormen tot een goed ontwerpplan. Laten we samen de eerste stap zetten naar het realiseren van jouw droomhuis!

Wat is een moodboard?

Laten we beginnen bij het begin, wat is een moodboard nu precies en waarom is het zo belangrijk in de interieurbranche? Heel simpel, het is een verzameling van afbeeldingen, materialen, kleurstalen en andere inspirerende elementen. Dit samen vormt een beeld van hoe een ruimte eruit komt te zien. Het helpt je om al jouw ideeën voor de inrichting van een ruimte op één plek te zien. Een moodboard kan zowel fysiek (op bord of papier) als digitaal (met behulp van website of software) gemaakt worden. Er zijn verschillende soorten moodboards die je kunt maken met elk een eigen doel.

moodboard maken fysiek of digitaal

Fysieke moodboards:

Dit is de traditionele vorm van het maken van moodboards. Hierbij plak je afbeeldingen (geprint of uit tijdschriften), stofstukken, verfstaaltjes en andere fysieke elementen op een groot bord of stuk papier. Het is leuk omdat je letterlijk de texturen kunt voelen en de kleuren echt kunt zien. Dit maakt het ideaal voor het plannen van ruimtes waar het gevoel van materialen echt belangrijk is.

Digitale moodboards:

Dit moodboard maak je op een computer of tablet met behulp van handige websites of apps. Deze manier van moodboards maken is handig wanneer je veel onlinefoto’s en ideeën vindt. Je kunt snel dingen veranderen en verschillende stijlen uitproberen. Hieronder hebben we een aantal (gratis) handige tools voor je op een rijtje gezet:

Pinterest moodboard

De beste websites en apps voor het maken van een moodboard:

Pinterest: Je hebt er waarschijnlijk al wel een keer van gehoord. Pinterest wordt gezien als een social media kanaal en is een oneindige bron aan inspiratie. Je kunt foto’s en afbeeldingen ‘pinnen’ en verzamelen op eigen gemaakte borden. Wanneer je meerdere foto’s bewaard creëer je dus meteen een soort moodboard. De website (of app) is ideaal voor het samenbrengen van ideeën, kleuren en thema’s die je aanspreken.

Canva: Canva is een zeer gebruiksvriendelijke design tool waarmee je visueel aantrekkelijke moodboards kunt maken. Je kunt het zien als een simpele en gratis alternatief voor Adobe Photoshop. Canva heeft een uitgebreide bibliotheek die bestaat uit afbeeldingen, sjablonen, templates en andere designelementen. Enorm handig!

Fotor: Een andere geweldige digitale tool voor het maken van moodboards is Fotor. Ook deze website maakt gebruik van sjablonen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van online moodboards. Perfect voor het combineren van foto’s en ontwerpelementen.

Milanote: Milanote is een gratis moodboard app die ideaal is voor het maken van creatieve projecten. Je kunt er makkelijk afbeeldingen, links en notities aan toevoegen. Amateur of professional, dit kan echt iedereen!

Conceptuele moodboards:

Deze moodboards zijn meer gericht op het overbrengen van een algemene sfeer of gevoel. Het gaat meer over de sfeer die je wilt creëren dan over specifieke meubels of kleuren. Een conceptueel moodboard helpt je bij het vaststellen van de juiste toon en is daarom vooral nuttig in de beginfase van het ontwerpproces.

Presentatie moodboards:

Dit gebruik je om aan andere te laten zien wat je voor ogen hebt. Het is een duidelijk en net moodboards dat jouw plannen goed laat zien. Vaak worden deze moodboards gebruikt door interieurontwerpers.

moodboards maken

Waarom een moodboard maken voor jouw interieur?

Je kunt een moodboard zien als het fundament van een interieurplan. Het brengt structuur in je creativiteit en verminderd de chaos van ideeën in je hoofd. Het maken van een moodboard heeft veel voordelen zoals:

 1. Visualisatie van ideeën: Een moodboard helpt om abstracte ideeën en dromen om te zetten naar een zichtbaar plan. Door verschillende elementen samen te brengen zoals kleur en stof, krijg je een tastbare presentatie van de sfeer en stijl die je voor ogen hebt voor een ruimte.
 2. Inspiratie en creativiteit: Moodboards zijn fantastisch voor het opdoen van inspiratie. Ze bieden je een platform om diverse designs uit te proberen, nieuwe ideeën te bedenken en creatieve oplossingen te vinden. Je kunt experimenteren met verschillende stijlen en kijken wat het beste past bij jouw persoonlijke smaak.
 3. Perfecte communicatie: Of je nu zelf aan de slag gaat of samenwerkt met een andere interieurontwerper, een moodboard zorgt ervoor dat jouw visie helder en duidelijk overkomt. Zie het als een visueel communicatiemiddel dat ervoor zorgt dat iedereen die betrokken is bij het project, jouw stijl en wensen begrijpt. Dit voorkomt misverstanden en zorgt dat het eindresultaat hetzelfde is als jouw oorspronkelijke concept. Wat leidt naar het laatste voordeel:
 4. Samenhang en focus: Door alle ideeën en inspiratiebronnen op één plek te verzamelen, helpt het je om gefocust te blijven op het einddoel.

moodboard maken inspiratie

Een moodboard maken: stap-voor-stap

Nu hoor ik je denken: ‘leuk deze informatie, maar waar begin ik in hemelsnaam bij het maken van een moodboard?’ Geen zorgen, ik ga je stap-voor-stap helpen. Laten we beginnen met de basis en je zult zien dat het creëren van jouw eigen moodboard erg eenvoudig is!

Stap 1: Inspiratie verzamelen

 • Begin met het verzamelen van alles wat je inspireert. Dit kan variëren van foto’s uit tijdschriften, afbeeldingen op platforms zoals Pinterest of Instagram tot aan persoonlijke foto’s.
 • Let op details in je dagelijkse leven die je aanspreken. Denk aan texturen, kleuren en patronen. Sta daarnaast ook open voor inspiratie uit onverwachte hoek. Haal bijvoorbeeld elementen uit de natuur of bezoek een kunstgalerij of fashionshow.

Stap 2: Ontwikkel een kleurenschema

 • Bepaal het kleurenpalet dat past bij de sfeer die je wilt creëren. Denk aan rustgevende kleuren voor een ontspannen sfeer of levendige tinten voor een dynamisch effect.
 • Overweeg seizoensgebonden kleurtrends, maar blijf vooral dicht bij jouw persoonlijke stijl.
 • Experimenteer met verschillende texturen van een kleur. Zo heeft matzwart een totaal andere uitstraling dan glanzend zwart. Probeer hier combinaties mee te maken.

eigen moodboard project

Stap 3: Texturen en materialen kiezen

 • Zoek naar materialen die de sfeer goed overbrengen. Denk aan zachte stoffen zoals fluweel voor een luxe gevoel of juist ruwe materialen voor een meer natuurlijke uitstraling.

Stap 4: Meubels en decor kiezen

 • Voeg afbeeldingen of beschrijvingen toe aan je moodboard.
 • Denk hierbij ook zeker aan kunstwerken die je aanspreken, vloerkleden of andere accessoires.

Het is tijd om zelf aan de slag te gaan! We zijn enorm benieuwd naar jullie moodboards en hoe jullie een moodboard maken. Laat het ons weten in de comments! Ook zo enthousiast geworden om zelf aan de slag en ben je nog op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook eens een van onze andere inspirerende blogs: