Bescherm je gewassen

Niets is vervelender dan dat ongedierte, vogels en/of andere dieren uw gewassen opeten of dat deze niet goed bescherm zijn tegen de kou. Hiervoor zijn er verschillende oplossingen te bedenken.

De kou

Om je gewassen te beschermen tegen de kou kun je de planten aankleden met beschermhoezen van Fleece en de planten binnen te zetten of in een kas met aangename temperaturen.

Ongedierte; slakken en mieren

Wanneer je veel last hebt van slakken of mieren dan kun je het beste koper gebruiken in de tuin. Je kunt koper plakband kopen om potten mee te beplakken of koperen ringen om bijvoorbeeld om de hortensia’s te zetten voor bescherming tegen de slakken. Door het koper krijgen deze beestjes een schok en laten ze jouw (jonge) planten met rust. Wel moet je ervoor zorgen dat het koper schoon blijft door het ongeveer 1x per jaar te poetsen en in de gaten te houden dat opspattend vuil niet het hele oppervlakte van het koper bedekt.

Tevens kun je ook egels in je tuin laten wonen door een egelhuis te plaatsen, want egels zijn dol op slakken!

Vogels

Vogels in de tuin zijn goed tegen slakken, maar de vogels zien ook dat er heerlijke fruit groeit in de (moes)tuin. De tuin waar jij druk bezig bent met het verzorgen van je gewassen, zodat je dit fruit of groente zelf kunt bereiden in je eigen keuken. De vogels zien ook jouw tuin veranderen in een heerlijk buffet. Zorg er dus voor dat je op tijd je gewassen beschermd tegen ongenode gasten, zoals vogels.

Er zijn diverse manieren om vogels uit je (moes)tuin te houden. Hang blinkende, glimmende dingen in de tuin zoals bijvoorbeeld cd’s. Ook helpen felgekleurde windmolentjes die bewegen in de wind. De (klein)kinderen zullen dit ook erg leuk vinden in de tuin. Een andere oplossing is om bessen struiken te planten in de tuin, zodat de vogels de bessen op gaan eten in plaats van de aardbeien of kersen, maar dat is geen garantie dat ze het andere fruit met rust laten.

Heb je geen behoefte aan glimmende of felgekleurde oplossingen dan is zelf een soort fruitkooi maken de beste oplossing. Je kunt er een bestellen, maar dan zit je vast aan bepaalde lengtes, hoogtes en een zwart vogelnet en meestal ook aan een vaste prijs.

Het is ook mogelijk om zelf een soort fruitkooi te maken door een vogelnet te spannen over de te beschermen fruit. Je kunt dan zelf de maat bepalen en kiezen voor je eigen ontwerp.

Wat heb je nodig?

  • Bouwbol: een bol met een doorsnede van 5 cm voorzien van 6 gaten.
  • Vogelnet: bij voorkeur een blauwe kleur aangezien dit meer door de vogels opgemerkt zal worden. Deze kleur is beter te zien dan zwart of
    groen wat voorkomt dat vogels verstrikt raken. Dit is onderzocht door een Duitse universiteit. Hier werd een test gedaan met een groen, zwart en blauw vogelnet.
    In het blauwe vogelnet raakten weinig tot geen vogels verstrikt.
  • Buis: Een aluminium buis of (bamboe)stok met een diameter van 12,6 mm, die in de gaten van de bouwbol passen. Deze buis of stok heeft een lengte van 1 meter. Het is beter om voor aluminum buizen te kiezen, omdat houten stokken zullen vergaan en aluminium buizen weer te hergebruiken zijn. Tevens zijn ze makkelijk op maat te zagen.

bolblauw vogelnet

Je kunt zelf de lengte en hoogte te bepalen aangezien er aan de uiteinde van de buis een bouwbol komt en hierop kan je weer een buis in doen. Wel moet je opletten dat je niet hoger dan 2 meter gaat. Des te hoger je bouwt des te instabieler het wordt. Voor de lengte telt dit niet, want deze kun je ondersteunen met een extra buis aan de onderkant.

Je hoeft natuurlijk niet een vierkant of rechthoek te maken. Je kunt ook een piramide maken, dit kan met een bouwbol, maar ook met een piramidetop waar je 3 buizen in steekt en dan hierover heen het net laat glijden. Deze is net als de bouwbol rond aan de bovenkant waardoor het net niet blijft vast zitten als u deze eraf moet halen om te oogsten. Hieronder tref je enkele constructies aan die gebouwd kunnen worden.

 

constructie