Wil jij ook zo graag je eigen muziek maken, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Na het lezen van dit blog heb je een goede start!

 

Geef niet te snel geld uit aan dure programma’s en plugins

Als beginner is het vaak niet gelijk nodig om dure plugins te kopen, een goede plugin kost al snel 200 euro. Voor elk kleine effect is vaak een plugin, er zijn dus ontzettend veel plugins die soms veel geld kosten. Wat je misschien niet wist is dat er veel alternatieven zijn die goedkoper zijn of soms zelfs gratis! Een aantal plugins die veel worden gebruikt zijn:

  • Serum, een alternatief hiervoor is TyrellN6.
  • Kickstart, een alternatief hiervoor is FundRazr.
  • Sylenth1, een alternatief hiervoor is Dexed.
  • Valhalla Vintageverb, een alternatief hiervoor is Supermassive.
  • Valhalla Delay, een alternatief hiervoor is Echoboy.

Kijk online welke DAW (Digital Audio Workstation) er veel wordt gebruikt voor het muziekgenre dat je wilt gaan maken

Sommige muziekgenres worden meer gemaakt in bepaalde DAW’s, er zijn er een hele hoop. Twee grote industry standarts zijn FL Studio en Abelton. Abelton wordt meer gebruikt door grote artiesten omdat die daar de workflow beter van vinden. Ook heeft Abelton meer stock plugins waardoor je minder plugins zelf hoeft aan te schaffen. FL Studio daarintegen wordt gezien als een makkelijker programma voor beginnende producers omdat dit duidelijker en overzichtelijker is. FL Studio wordt dan ook aangeraden om mee te beginnen, ook omdat er meer tutorials online zijn die gebruik maken van deze DAW. Het blijft natuurlijk altijd persoonlijke voorkeur in welk programma je werkt, je moet hier dus goed onderzoek naar doen omdat het geen goedkope programma’s zijn.

Het is handig, maar je hoeft geen instrument te kunnen bespelen

In alle DAW’s heb je tools om je te helpen met het uitschrijven van noten zodat je makkelijker chords kan maken zonder ze vals te laten klinken. Het is natuurlijk wel erg handig als je al weet hoe dit moet omdat dit de workflow erg verbeterd en je dus makkelijker muziek kan maken. Er is online ook erg veel hulp te vinden om je hiermee op weg te helpen.

Er zijn heel veel tutorials online te vinden, maak daar gebruik van!

Als beginner is het vaak heel lastig om gelijk met een programma aan de slag te gaan, er zijn zoveel knoppen en opties dat je helemaal verdwaald raakt in het programma. Zoek online naar tutorials van alles wat je niet snapt en volg deze. Veel mensen willen gelijk aan de slag willen met het maken van de muziek, alleen is dit vaak dus nog lastig. Heel Youtube staat vol met tutorials over alle onderwerpen die je kan bedenken. Een aantal kanalen die erg goed en duidelijk uitleggen zijn:

  • In The Mix
  • Chucki Beats
  • Simon Servida
  • The Producer School
  • Composing Academy

Koop niet gelijk dure equipment als een keyboard of standalone workstation

Alle DAW’s hebben een virtueel keyboard kunnen alles wat bepaalde equipment kan, er zijn bijvoorbeeld voor alle instrumenten en standalones plugins waar je hetzelfde mee kan doen. Als je bepaalde dingen zoals effecten vaker wil gebruiken kan je overwegen om een instrument daarvoor te kopen, maar dit is dus zeker niet nodig.

Conclusie

Het is dus zonde om gelijk veel geld uit te geven aan plugins die vaak heel duur zijn voor beginnende producers, er zijn een hoop manieren om hier kosten op te besparen. Ook is het belangrijk dat je eerst veel onderzoek doet naar wat je precies wil en wat je allemaal nodig hebt. Maar wat je ook doet, heb er vooral veel plezier mee want daar gaat het om!

Tips voor beginnende producers