Je ziet ze vast wel eens, in dorp of stad: Zonnepanelen! Maar is het het waard om te investeren in zonnepanelen? En wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel lees je over de voordelen van zonnepanelen en meer!

Duurzame energie; milieuvriendelijk energie opwekken

Door het gebruik van zonnepanelen produceer je schone energie en ben je goed bezig voor het milieu. Daarbij krijgt je woning een hogere waarde als je investeert in zonnepanelen omdat het veel aantrekkelijker is om een duurzaam huis te kopen. Voor de toekomst heel handig dus als je ooit je huis wil gaat verkopen!

Voordelen zonne energie

Zonnepanelen hebben een lange levensduur

Als je eenmaal zonnepanelen hebt, hoef je ze bijna niet te onderhouden. De regen houdt ze voor het grootste deel schoon, maar om de beste resultaten te krijgen is het wel handig om soms de panelen schoon te maken met een niet al te ruige borstel of spons.

Lagere energiekosten

Met het hebben van zonnepanelen bespaar je energiekosten, waarbij je ook weer de originele zonnepaneel kosten van het aanschaffen terug kunt verdienen. En daarna kun je natuurlijk winst gaan maken, het kan zeker een aantal jaren duren voordat je echt winst uit de zonnepanelen zal halen maar het is zeker het wachten waard!

Heb je een vergunning nodig?

Een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen is nog niet nodig, maar de installatie moet wel aan een aantal voorwaarden doen. Als je bijvoorbeeld twijfelt over of de panelen te opzichtig zijn, kun je bij je gemeente vragen stellen over de plaatsing van je zonnepanelen en wat er precies mogelijk is.

Investeren zonnepanelen

Het systeem voor de stroom teruglevering

In het huidige systeem moet de teruggeleverde stroom die je verzamelt ‘gesaldeerd’ worden, wat betekent dat teruglever stroom verrekend wordt met je stroomverbruik. Je energieleverancier is verplicht om dat te doen. Maar, in 2020 zal er een nieuw systeem gebruikt worden waarin een teruglever subsidie de plaats in zal nemen van het salderen. Dit betekent zeker niet dat je moet wachten met het aanschaffen van zonnepanelen, in tegendeel zelfs! Nu nog profiteren van het salderen is juist voordelig en je glijdt zo in het nieuwe systeem.

En de energiemeter dan?

Om de teruglever stroom te salderen heb je een meter nodig die dat voor je kan of op z’n minst de teruggeleverde stroom apart kan tellen. Zonder een goede meter kun je alleen voordeel halen uit direct gebruikte stroom. Als je een slimme meter hebt zit je in elk geval al goed. Het beste wat je kunt doen is even contact op te nemen met je netbeheerder zodat die weet over het stroom leveren van je zonnepanelen en ook kan helpen als de meter misschien vervangen zou moeten worden.

Zonnepanelen zijn zeker een goede investering. Voor goedkope energie kiezen is erg makkelijk maar dit heeft een negatief effect op onze aarde. Hopelijk weet je door dit artikel meer over zonnepanelen en zijn ze dadelijk misschien deel van jouw duurzame toekomst!