Het Wabi Sabi interieur, een woontrend die al een tijdje meedraait in de interieurbranche en je hoogstwaarschijnlijk niet is ontgaan. Ook in 2023 zetten we deze trend voort om ervoor te zorgen dat ons huis een oase van rust uitstraalt. Wij houden ervan, daarom vertellen we maar al te graag meer over de gedachtegang achter Wabi Sabi en ontdek hoe jij bij jouw thuis een Wabi Sabi interieur creëert.

Wat is Wabi Sabi?

Voordat we je tips geven over het toepassen over het toepassen van de Wabi Sabi interieurstijl, is het van belang om te weten wat het nu precies inhoud. Wabi Sabi is namelijk meer dan alleen een woontrend, het is een hele levensfilosofie. Niets is perfect. Zo zou je de kern van deze Japanse levensstijl kort kunnen omschrijven. Wabi staat voor somberheid en eenvoud, voor de essentie van spullen maar ook voor de manier van leven. Sabi staat voor de schoonheid die ontstaat door verloop van tijd. Je zou kunnen zeggen: Wabi Sabi gaat om dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid.

De mindset achter wabi sabi

Achter deze trend zit een nieuwe manier van denken, een compleet andere mindset dan wat we gewend zijn. Wabi sabi richt zich vooral op het dankbaar zijn voor alles wat je al hebt in plaats van constant te verlangen naar nieuwe dingen. Door deze denkwijze zorg je ervoor dat je gelukkiger in het leven staat doordat je leeft in het hier-en-nu.

Zo perfect is imperfect

Wabi Sabi is de kunst van Imperfectie. Wanneer je een Wabi Sabi interieur wilt toepassen zul je dus imperfectie moeten omarmen, want dat is namelijk waar heel deze interieurtrend om draait. Volgens Wabi Sabi vertellen juist deze imperfecties het verhaal van een object. Er wordt een eerbetoon aan de schoonheid van dingen gebracht door natuurlijke materialen bewust te laten verouderen (de schoonheid die ontstaat in een verloop van tijd).

Wabi Sabi in je interieur

Genoeg over de filosofie achter Wabi Sabi. Het is tijd om je meer te vertellen over het toepassen van deze woontrend in jouw interieur. Een belangrijk uitgangspunt van de Wabi Sabi interieurstijl is minimalisme. Er wordt gebruik gemaakt van pure materialen en neutrale kleuren. Zo ontstaat er rust en geniet je volop van alles in jou interieur, ook van de imperfecties van materialen en producten. Wij geven jou de beste tips!

Het Wabi Sabi kleuren palet

Alle natuurlijke kleuren keren terug in een Wabi Sabi interieur. Denk aan bruin- en aardetinten, neutrale kleuren en rustige materialen. Je gaat terug naar moeder natuur. Daarom horen felle kleuren en opvallende prints niet bij de Wabi Sabi trend. Om je woon- of slaapkamer te kalmeren, kies je voor neutrale, zachte kleuren zoals ecru, beige en bruin.

wabi sabi kleurenpalet

Op zoek naar het perfecte behang of naar de mooiste verfkleur? Doe geen moeite meer, want dat is niet nodig voor een Wabi Sabi interieur. Heb je een baksteenmuur of betonmuur? Laat het lekker zo! Denk je dat die afgebladderde verf echt niet meer kan? Bij Wabi Sabi kan het wel.

Wabi sabi meubels en accessoires

In een Wabi Sabi interieur wordt er overal gebruik gemaakt van robuuste materialen zoals steen, beton, klei en hout. Deze materialen zijn (im)perfect als ze wat gebruikerssporen bevatten. Ga voor eenvoudige vormen, maar wel voor meubels met ‘gevoel’.

Zoals je hierboven al een aantal keer gelezen hebt, draait het bij Wabi Sabi om het omarmen van imperfecties. Dus geen kaarsrechte lijnen of strakke meubels, maar ga juist voor asymmetrie en organische vormen gemaakt door de natuur.  Overdrijf niet met accessoires en houd het bij natuurlijke materialen, vormen en kleuren. Vintage en industriële meubelen en accessoires zijn hier perfect voor. Wees echt en oprecht. Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal typische meubels en accessoires voor je op een rijtje gezet die zorgen voor een optimale Wabi Sabi sfeer.

wabi sabi inspiratie

Een Wabi Sabi interieur is goed te combineren met andere interieur trends. Weet je niet met welke trend je Wabi Sabi wilt combineren? Kijk dan eens naar de woontrends van 2023