De herfstvakantie zit er op en we staan alweer bijna op het punt om de winter in te gaan: het einde van 2019 nadert! Tijd om vooruit te kijken en een blik te werpen op de verwachte woontrends 2020. In deze blog bekijken we enkele interieurtrends die we verwachten te gaan zien volgend jaar, zodat je vast inspiratie op kunt doen.

Woontrend 1 “Think Green”

Dat de afgelopen jaren steeds meer mensen ervoor kiezen om flexitariër, vegetariër of veganist te worden, illustreert al dat er steeds meer wordt stilgestaan bij de omgeving en consumenten zich bewust zijn van wat ze consumeren. Deze trend zet zich ook voort op het gebied van inrichting en in 2020 zijn (of: blijven) groen en duurzaamheid ook in het interieur belangrijke thema’s. Het inrichten van je woning hoeft zich niet te beperken tot het gebruik van energiezuinige lampen. Steeds meer producenten kiezen voor gerecycled materiaal of proberen op andere wijze met hun productie bij te dragen aan een betere wereld. Als consument kun je ervoor kiezen om een keer langs de kringloop te gaan en daarmee voor hergebruik te gaan. Zo update je je inrichting voor 2020 op een manier die duurzaam is voor zowel het milieu als je portemonnee!

Woontrends 2020 reused

Woontrend 2 “Natuurlijke kleuren en materialen”

Kies ook in 2020 voor natuurlijke look and feel door te werken met materialen afkomstig uit de natuur, bijvoorbeeld keramiek of vezelachtig jute of hennep. Stoffen die niet synthetisch aandoen en fijn aanvoelen zijn ook tof. Ook natuurlijke kleuren zullen populair blijven.

Flexa benoemde de kleur “Spiced Honey” (een bruin- oranjeachtige, warme kleur) tot kleur van het jaar 2019*. Ook voor 2020 wordt verwacht dat natuurlijke kleuren hot blijven. Verfproducent Clare ontwikkelde haar kleur voor 2020 door Instagrammers uit een aantal opties te laten kiezen welke kleur zij het mooiste vonden. Zo kwam het merk uit bij ijsblauw als dé kleur voor 2020. Verfproduct Behr riep haar warme, groene kleur met lichtgele gloed “Back to Nature” uit tot kleur van het jaar 2020. Experts lijken het dus (nog) niet unaniem eens te zijn over dé kleur van 2020, maar de verschillende voorspellingen geven wel aan dat we op een natuurlijk kleurenpalet kunnen rekenen!

*update woontrends 2020 omtrent de kleuren die we in 2020 zullen terugzien: Flexa heeft recent de kleur “Tranquil Dawn” tot kleur van het jaar 2020 benoemd. Dit is een rustige (grijs/blauw/groenige) kleur die geïnspireerd is op lichtstralen in de ochtend.

Woontrends 2020 natural

Woontrend 3 “Slim Interieur”

Technologische snufjes kunnen helpen om ons leven en onze woning zo efficiënt mogelijk in te richten. Tech hoeft de behoefte aan groen en duurzaamheid niet in de weg te staan, denk aan zonnepanelen, een “slimme” thermostaat, een Quooker of stijlvolle LED lampen die automatisch aan en uit gaan en weinig verbruiken. Zulke items hoeven een mooi interieur zeker niet in de weg te staan. En eerlijk is eerlijk: hoe fijn is het om je inrichting strak te kunnen houden omdat je geen kabels hoeft weg te werken? Slimme meubels die draadloos via een mobiel of spraakbestudering kunnen worden aangestuurd zijn ideaal om je woongemak te vergroten. Ontwikkelingen op dit gebied in 2020 verdienen daarom de aandacht van interieurliefhebbers en vallen onder woontrends 2020.

Woontrends 2020 tech

Woontrend 4 “Niet zo standaard”

Contrasterende kleuren hoeven niet fout te zijn! Hiervoor hoeft niet te worden afgeweken van het eerdergenoemde natuurlijke kleurpalet dat onderdeel uitmaakt van de woontrends 2020: een koraalkleurig kussen of een okergele vaas kunnen bijvoorbeeld prima gecombineerd worden met een aardekleur, lichtgrijs of gebroken wit. Ook in 2020 kun je “gekke” voorwerpen of opvallende kleuren combineren met items met een meer natuurlijke uitstraling voor een prachtige, moderne en persoonlijke inrichting. Ben niet bang om te experimenteren! Voor meer tips over hoe je bijvoorbeeld zwart en wit in je interieur kunt samenbrengen om tot een evenwichtig geheel te komen, zie onze eerdere blog met tips voor het creëren van een zwart-wit interieur.

Ook andere zintuigen kunnen geprikkeld worden door contrast. Ikea’s topdesigner Marcus Engman vertelt dat gekke stoffen met vreemde motiefjes de toekomst hebben, omdat ze in contrast staan met de egale schermen van de elektronische apparaten waar we dagelijks veel gebruik van maken.

Woontrends 2020 contrast

Woontrend 5 “Multifunctionele inrichting”

De stedelijke bevolking groeit: dat betekent veel mensen, weinig ruimte en het vereist een slimme inrichting. Van deze demografische trend valt daardoor te verwachten dat het zich ook vertaalt in interieurtrends. Zo is de ruimtebesparende “fiets-aan-de-muur trend” een tijdje geleden al geïntroduceerd, maar er zijn meer manieren om een kleine ruimte zo in te richten dat alles erin kan en het er nog steeds leuk uitziet. De kleine kamer in het onderstaande plaatje oogt behoorlijk evenwichtig ondanks de vele spullen, omdat voor een slimme indeling is gekozen, er met rustige kleuren is gewerkt en de planten het geheel opkleuren. Functionele oplossingen voor kleinere ruimtes hoeven zeker niet te misstaan en maken een interieur helemaal 2020-proof.

woontrends 2020 groen

Onze tip voor wanneer je in 2020 een kleine woonruimte gaat inrichten, is om niet met te veel accessoires te werken, maar om te investeren in functionele kwaliteitsitems die je ook nog eens erg mooi vindt. Daardoor worden de functionele objecten in je interieur multifunctioneel omdat ze ook een decoratieve functie vervullen. In de badkamer kun je allerhande rekjes, haakjes en verwarmingselementen bijvoorbeeld vervangen door een multifunctionele design handdoekradiator. Zo’n item functioneert zowel als kleding- en handdoekrek als badkamerverwarming. Verder kun je door een wasbak te voorzien van een mooie kraan, een simpele wastafel een lust voor het oog maken. Onder andere kranen in metaalkleuren zijn helemaal trendy. Met een kraan in bijvoorbeeld goudkleur, koper of het stoere “gun metal”, kun je je badkamer- of keukeninterieur extra stijlvol maken zonder met veel tierlantijntjes te moeten werken.

Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht met verwachte woontrends 2020. Zijn er (andere) dingen die jij gaat doorvoeren in je interieur? Laat het weten in de comments!