Het begint heerlijk weer te worden, maar door de huidige coronamaatregelen zijn we voor zonnen, loungen en borrelen toch echt aangewezen op onze eigen tuin. Zeker in deze tijden is het dus erg belangrijk dat je een gedeelte in je tuin hebt dat zich leent voor allerlei activiteiten. Zo kun je zoveel mogelijk tijd buiten kunt doorbrengen. Een veranda is zo’n plek. Je veranda inrichten is dan ook een goede manier om je vrije tijd te benutten om een heerlijke plek in je eigen tuin te creëren. In dit blog vertellen we je alles over een veranda inrichten.

Waar begin je als je je veranda wil inrichten?

Misschien sta je op het punt je veranda inrichting te herzien, maar weet je niet goed waar te beginnen. Kijk dan eerst naar de functie en indeling van je veranda. Is het een extensie van het huis, die grenst aan de tuin? Dan wil je de doorloop naar de tuin vrij houden. Gaat het om een overkapping aan je schuurtje of heb je een losstaand overkapt zitplekje in je tuin? Dan is multifunctionaliteit misschien wat minder belangrijk en kun je je tijdens het veranda inrichten focussen op het creëren van een sfeervol paradijselijk plekje.

Wil je je veranda inrichten op zo’n manier dat deze plek multifunctioneel wordt? Overweeg dan om de veranda op te delen. Zorg in het ene gedeelte voor een buitentafel waaraan de komende tijd volop buiten gegeten of gewerkt kan worden. Plaats in de andere hoek van de veranda een fijne loungebank of een ligstoel, waarop je na werk of etenstijd kunt relaxen in de zon, bijvoorbeeld onder het genot van een drankje en hapje.

inrichten veranda doe je zo
De veranda inrichting van een veranda aan een schuurtje of van een losstaande overkapping hoeft misschien minder in de stijl van je woning te zijn. Ook kan het zo zijn dat de werk- en eetfunctie hierbij vervalt omdat deze plek wat verder van je woning verwijderd is. In dat geval kun je zo’n plekje helemaal inrichten als relax-plek, en los gaan met wat grotere tuinmeubelen, kussentjes en je veranda inrichten op een wat alternatieve manier. Hieronder lees je daarover meer.

Veranda inrichten in een specifieke stijl?

Wordt jouw veranda een toevluchtsoord van het drukke bestaan binnenshuis? Experimenteer dan eens door je veranda in te richten in een andere woonstijl, zoals de bohemian stijl. Hierbij mogen veel (warme) kleuren en prints met elkaar afgewisseld worden. Natuurlijke materialen, een hangmat, een (nep) dierenvachtje, of een gehaakt kleed passen ook helemaal binnen een veranda inrichting in bohemian stijl.

Met welke meubels en accessoires kun je je veranda inrichten?

De keuze voor de meubels waarmee je je veranda inricht, hangt af van de eerdergenoemde functie van de veranda. Naast de gebruikelijke loungeset, buitentafel en een bijzettafeltje, zijn er nog een aantal meubels en accessoires die je kunt gebruiken tijdens het veranda inrichten:

Rotan meubels

Dit materiaal is weer helemaal in. Misschien spreekt dit natuurlijke materiaal je meer aan dan robuuste loungesets, en kun je je veranda inrichten met een rotan meubelset. Je kunt de rotan meubels versieren met kussens om extra sfeer te creëren. Zorg wel dat de kussens van outdoor stof zijn, zodat ze op regenachtige dagen nog steeds mooi blijven.

Een pizzaoven of buitenkeuken

Met een pizzaoven of buitenkeuken geef je een leuke extra functie aan je veranda. Dit is natuurlijk een minder geschikte optie als dit brandgevaar oplevert of de rook naar binnen kan waaien, dus ga dit even na.

Een sfeervol vloerkleed

Je veranda inrichten met een kleed. Een kleed op de grond brengt net wat meer sfeer en kan je relax-plekje compleet maken. Ook een wandkleed tegen bijvoorbeeld de wand van je woning aan, kan zo’n sfeer creërende accessoire zijn.

Een vuurkorf

Als je midden in de tuin een relax-plekje hebt, kun je middels een vuurkorf ervoor zorgen dat je een natuurlijke warmtebron voor frissere avonden hebt. Opnieuw geldt hierbij wel dat je rekening moet houden met brandgevaar en rook.

Gebruik een lichtslinger of andere buitenlampjes

Het is zonde als je het loungen onder je veranda vroegtijdig moet afbreken doordat het te donker wordt. Zorg dus zeker voor goede verlichting. Met bijvoorbeeld een lichtslinger geef je je veranda meteen een sfeervolle uitstraling.

Plaat planten

Een natuurlijke afbakening door middel van planten. Je veranda inrichten kan ook middels planten. Plaats een struik in een mooie mand of laat klimplanten tegen de palen van je veranda opgroeien. Zo creëer je een meer natuurlijke overgang van je veranda naar de tuin. Span eventueel wat draden en laat hier blauweregen tegenaan groeien, zo creëer je een romantische afbakening van je veranda.

meubels voor veranda inrichten


DIY tip voor veranda inrichten: ga aan de slag met palets

Ga zelf aan de slag met de meubelen voor je veranda inrichting door wat palets op de kop te tikken en hier meubels van te maken. Wat vind je van een palet loungebank? Veel meer dan palets, wat schroeven en leuke, comfortabele kussentjes (of gewoon een oud matras met een deken eroverheen) heb je hiervoor niet nodig. Op die manier zorg je ook voor wat stoere meubels en voorkom je dat het veranda inrichten resulteert in een te gestileerd hoekje in je tuin.


Veranda inrichten inspiratie

We hopen dat je middels dit blog volop ideeën hebt opgedaan en geïnspireerd kunt beginnen aan het inrichten van de veranda. Wil je ter inspiratie nog meer afbeeldingen van toffe tuinen en paradijselijke veranda inrichtingen zien? Neem dan een kijkje op onze Pinterest pagina.

Check eventueel het onderstaande filmpje van Youtuber Marlou Volerink waarin ze vertelt hoe zij haar sfeervolle veranda inrichting heeft samengesteld! De sfeerbeelden vanaf minuut 8:20 geven een goed idee van het eindresultaat.