Een tv kopen kan enorm lastig zijn. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en worden overspoeld door het gigantische aanbod. Daarnaast is het een flinke investering die je niet ieder jaar doet en daarom wil je graag een weloverwogen keuze maken. Toch hoeft het kopen van een televisie helemaal niet zo lastig te zijn, zolang je maar weet waar je op moet letten. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten bij het kopen van een tv.

De ideale kijkafstand

Let er maar eens op…Loop je een elektronicawinkel binnen, dan staan de televisies vaak op groottes  gesorteerd. Het is daarom van belang om vooraf te weten welk televisieformaat voor jou het meest geschikt is. Om het juiste tv formaat te bepalen, adviseren wij je om de afstand tussen de tv en kijkpositie op te meten. Aan de hand hiervan kun je in de onderstaande tabel aflezen welk tv formaat er wordt aangeraden. Een comfortabele kijkafstand is ongeveer 2,5 keer het schermdiagonaal van de televisie (niet inch maar cm).

  • 32 inch tot 2 meter
  • 43 inch van 2 tot 2,5 meter
  • 49 inch van 2,5 tot 3 meter
  • 55 inch van 3 tot 3,5 meter
  • 65 inch van 3,5 tot 4 meter

Smart tv of niet?

De meest gangbare tv’s tegenwoordig zijn nagenoeg altijd smart tv’s. Met een smart tv ben je verbonden met internet en krijg je toegang tot veel app, internet en de nieuwste streamingsdiensten. Stream je dus veel films/series of kijk je vaak programma’s terug? Dan is een smart tv aan te raden.

Wanneer je kiest voor een smart tv wil je natuurlijk ook snel internet hebben zodat je geen problemen ervaart wanneer je (online) tv kijkt. Check daarom meteen jouw tv abonnement. Naast snel internet krijg je bij Internet en tv van T-Mobile nog veel extra functies waardoor je nog makkelijker tv kunt kijken én streamen.

Kwaliteit van het beeld

Naast de bovenstaande specificaties is het ook goed om vooraf te weten welk beeld het beste bij jou past. Wanneer we het hebben over de resolutie van een tv, praten we over de scherpte van het beeld. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is. Dit wordt ook vaak aangeduid met andere termen. De meeste tv’s zijn tegenwoordig 4K (Ultra HD) met een resolutie van 3840×2160. Voor in de slaapkamer wordt er vaak een lagere resolutie gebruikt, maar als je veel games speelt of graag series kijkt is een hogere resolutie aan te raden.

Tv ophangen of neerzetten?

Wanneer je de juiste tv gevonden hebt is het tijd voor de volgende stap, het instellen en monteren van jouw nieuwste aankoop. De meeste mensen hangen tegenwoordig een televisie aan de muur in plaats van deze op het tv-meubel neer te zetten. Dit biedt vele voordelen. Zo bespaar je ruimte op je tv-meubel. Hierdoor kun je meer spullen kwijt of simpelweg leuke accessoires neerzetten. Heb je een kleinere woonkamer? Ga dan voor een zwevend tv-meubel. Dit zorgt ervoor dat de kamer optisch groter lijkt.

Bij het ophangen van je tv komt meer kijken dan alleen het kiezen van het juiste tv-meubel. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van de juiste kijkhoogte. Helaas is er geen vuistregel voor de juiste kijkhoogte, maar er zijn wel zaken die je hiermee kunnen helpen.

  • Probeer de televisie op ooghoogte te hangen (wanneer je zit natuurlijk). De meeste mensen vinden een hoogte fijn waarbij de ogen ongeveer in het midden van het scherm zitten.
  • Hang de tv niet te hoog. Zo voorkom je belasting van je nek. Dit zie je vaak gebeuren bij mensen die een tv boven de haard hebben hangen.

Hopelijk heeft dit blog je verder geholpen in het vinden van de juiste tv. Met deze tips heb jij binnen no-time jouw droom tv in jouw woonkamer staan en geniet jij van je favoriete series, games of programma’s. Weet jij al welke tv jouw nieuwe aankoop wordt?