De tuin vormt een heerlijke buitenplek voor jou en jouw gezin. Waar je deze, voordat je ouder werd, waarschijnlijk vooral gebruikte voor ontspanning, hebben kinderen andere verwachtingen. Als jij het tijd vindt om jouw tuin opnieuw in te delen en daarbij ook elementen voor de kinderen toe wilt voegen, wil je zeker doorlezen. Hier vind je namelijk tips voor de beste tuinindeling met kinderen, die je helpen om daadwerkelijk een plek te creëren waar iedereen plezier van heeft. We gaan daarbij ook in op de mogelijkheden van het online shoppen, waarbij je alles, van hangmatten tot tuinbanken op een enkele plek shopt.

Zo richt je de tuin in voor kinderen

Klaar voor die nieuwe tuinindeling? Met deze tips zorg je snel voor het beste resultaat:

  • Maak van tevoren een concreet plan. Zorg dat je een duidelijke tekening maakt van hoe de tuin moet worden. Dit is natuurlijk op de eerste plaats een algemeen advies, dat geldt voor elke ruimte, maar bij een tuin voor verschillende gebruikers is het extra van belang, ook omdat wijzigingen achteraf lastig zijn. Een tuin wordt nu eenmaal geplaatst en je kunt het meestal niet, zoals bij een meubel, weer even retour sturen. Leg de tekening ook zeker even weg en weet dat ideeën veranderen, vooral als je jezelf goed de tijd geeft.

 

  • Betrek je kinderen bij het proces. Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd van jouw kinderen, maar het kan zeker helpen om ook hun ideeën te vragen en te vertellen waar je mee bezig bent. Jouw gezin zal er veel tijd in doorbrengen en kinderen kunnen met originele ideeën komen die je zelf niet bedenkt of waarvan je eerst denkt dat die misschien te lastig zijn.

 

  • Creëer verschillende ruimtes. Natuurlijk is het leuk om met je kinderen tijd door te brengen in je tuin, maar het kan voor jouw rust fijn zijn om aparte ruimtes te creëren, al hoeven deze niet daadwerkelijk af gescheiden te worden met een schutting of heg. Zorg zo voor een aparte speelruimte, bijvoorbeeld naast het terras waar jij rustig kunt zitten. Zo ben je samen, maar toch ook alleen.

 

  • Breng de natuur in de tuin. Een tuin zonder groen vereist doorgaans minder onderhoud en het kan verleidelijk zijn om de buitenruimte vooral vol te zetten met speeltoestellen voor de kinderen, maar vergeet ook zeker de natuur niet. Niet alleen leren kinderen hiervan, je draagt hiermee ook je steentje bij aan het milieu en creëert direct een gezonder klimaat. Als je weinig werkt wilt, kun je daarbij altijd kijken naar onderhoudsvriendelijke bloemen en planten.

Een tuin voor kinderen

Dan nog een aantal algemene adviezen voor een tuin voor kinderen. Allereerst geldt ook hier: less is more. Als je bijvoorbeeld speeltoestellen voor de kinderen kiest, kun je beter een aantal mooie dingen kopen dan vooral heel veel. Voor zowel jouw kinderen als voor jezelf geeft dit gewoon veel meer lucht, ruimte en rust. Daarnaast maakt dit het ook aantrekkelijker om eens iets nieuws te kopen.

Verder wil je, juist met een gezin, zorgen voor multifunctionele meubels. Kies bijvoorbeeld specifiek voor een tuintafel waar je met de hele familie aan kunt eten, maar waar ook aan gewerkt of geknutseld kan worden. Wees dan ook extra voorzichtig bij de materiaalkeuze, want het is fijn als alles snel schoon is.

Tenslotte is het bij een tuin met kinderen extra handig om een persoonlijk advies van de klantenservice te vragen. Een goede webwinkel zorgt ervoor dat het hierbij uitgebreid de tijd neemt. Geef aan wat je plan is en wellicht kan de winkel dan zelf met nieuwe ideeën komen. Je zult in ieder geval niet de eerste zijn die voor het gezin een ideale tuin wil creëren.

Alles voor de tuin bij vidaXL

De tuin is de plek om privé tijd buiten door te brengen. Het is dan ook niet verrassend dat de trends laten zien dat de tuin steeds meer bij de woning betrokken wordt. Als je samenleeft met kinderen, stel je vaak specifieke eisen aan deze buitenruimte. Toch spreekt de indeling dan nog niet voor zich en wil je de tijd nemen voor de juiste beslissingen. Bovenstaande tips helpen je daarbij concreet verder en tonen aan dat onder meer het credo less is more en de eigen inbreng van jouw kinderen echt belangrijk zijn.