Met name op slaapkamers is tapijtvloer tegenwoordig helemaal in. ’s Ochtends uit je bed stappen op deze heerlijke comfortabele en warme vloer is nou eenmaal fijner dan belanden op een kille en harde ondergrond. Natuurlijk zijn er talloze soorten zachte vloerbedekking waar je uit kunt kiezen; wil je een hoogpolig of laagpolig tapijt? Welke kleur past bij jouw huis? Of is het beter om voor een alternatief te kiezen, en wat zijn deze alternatieven dan precies? In deze blog gaan wij jou helpen bij het uitzoeken van de perfecte vloerbedekking voor bij jou thuis dus lees snel verder!

Tapijtvloer – Voor- en nadelen?

Zoals eerder benoemd is een tapijtvloer tegenwoordig helemaal in. Toch is het slim om de voor- en nadelen eens te bekijken.
De voordelen van een tapijtvloer:

 • Het zorgt voor een echt “thuis” gevoel.
 • Het is lekker zacht en comfortabel aan je voeten
 • Het zorgt het voor een warme uitstraling.
 • Tapijtvloeren zijn te verkrijgen in talloze kleuren, dessins en texturen.
 • Het werkt geluiddempend
 • Het beperkt slipgevaar en is valdempend

Naast al deze voordelen brengt het aanschaffen van een tapijt ook wat nadelen met zich mee:

 • Vlekgevoelig
 • Vaak niet geschikt voor huisdieren
 • Slijtage en drukplekken (bijvoorbeeld door zware meubels)
 • Gaat minder lang mee dan andere vloersoorten
 • Relatief veel onderhoud
 • Moeilijk schoon te houden

Of een tapijt bij jouw huishouden past, is zoals je misschien wel opgemerkt hebt erg afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en behoeften, maar ook aan je leefomgeving. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe puppy? Of ben je iemand die regelmatig zijn of haar huis opnieuw inricht? Dan is het misschien niet handig om een tapijtvloer aan te schaffen door de vlek- en drukplek gevoeligheid.
Aan de andere kant is een tapijt juist wel iets voor als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt, het is geluiddempend, valdempend en comfortabel om op te spelen.

vloerbedekking

Welke materialen tapijt zijn er allemaal te krijgen?

Er zijn talloze tapijtvloeren te krijgen. De voornaamste materialen gebruikt in tapijten zijn:

 • Polyamide (nylon), een betaalbare, sterke en onderhoudsvriendelijke stof.
 • Polypropyleen, een redelijk stijf soort plastic. Het heeft een hoge kleurvastheid en is bacterie werend. Daarbij heeft het een relatief lange levensduur vergeleken met andere tapijten, wel 10 tot 20 jaar!
 • Naaldvilt, materiaal met stevige vezels waardoor het tapijt slijtvast, vuilafstotend, vlekafstotend en brandvertragend is. Een naaldvilt tapijt is ideaal voor als je er bijvoorbeeld vaak met de bureaustoel overheen rolt.
 • Wol, bestaat uit de zachte dunne haren uit de vacht van dieren. Het is elastisch, heeft een hoge isolatiewaarde en is vocht absorberend. Daarbij heeft het een zuiverend vermogen waardoor vrijwel alle vlekken er gewoon uitlopen.
 • Polyester, een lichte synthetische vezel die isolerend werkt. Daarbij is het relatief goedkoop.

Alternatieven tapijtvloer

Mocht je zojuist besloten hebben dat een tapijtvloer toch niet bij jouw huishouden past, dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven:

 • Wil je wel genieten van het comfort van een tapijtvloer maar wil je niet heel de kamer volleggen met tapijt? Dan is het een goed plan om te gaan zoeken naar een mooi vloerkleed. Een vloerkleed online kopen is tegenwoordig een eitje, waardoor deze verrijking voor je interieur zo geregeld is. Vloerkleden zijn, ook online, te vinden in allerlei soorten en maten waardoor je ze met elke vloer kunt combineren. Ze zorgen ervoor dat jij ’s ochtends toch niet met je blote voeten op die koude, kille vloer hoeft te stappen. Bovendien kan het dienen als een fijne speelplek voor je kind. Naast dat het functioneel is, voegt een vloerkleed ook zeker iets toe aan het uiterlijk van jouw woon- of slaapkamer.

Nog een voordeel van vloerkleden is dat veel bedrijven vloerkleden op maat aanbieden. Zo kun je jouw vloerkleed slaapkamer perfect aanpassen aan de grootte van de ruimte waarin je hem wilt leggen. Afhankelijk van jouw stijl kun je kiezen tussen hoogpolige vloerkleden en laagpolige vloerkleden. Een vloerkleed hoort dus zeker bij een van de manieren om sfeer te maken in jouw huis.

 • Ben je vooral op zoek naar een makkelijke en onderhoudsvriendelijke vloer als alternatief op een tapijtvloer? Bekijk dan vloeren gemaakt van PVC, hout of tegels. Dit zorgt weliswaar voor een open en minder warme uitstraling, maar er hoeft weinig aan gedaan te worden en dit type vloeren gaat lang mee. Vooral in combinatie met een moderne interieurstijl is dit een goede vloer om te kiezen.

Tijd voor het aanschaffen van jouw ideale vloerbedekking

Al een tijdje zijn tapijten bezig aan een comeback, toch is het aanschaffen van vloerbedekking vaak niet zo makkelijk als het lijkt, de uitstraling van jouw interieur hangt of staat er namelijk mee. Hopelijk heeft deze blog jouw genoeg informatie gegeven om jouw overweging voor het kiezen van vloerbedekking wat makkelijker te maken.

Zorg er in ieder geval voor dat je de vloerbedekking kiest die perfect bij jouw wensen en behoeften past. Bedenk eerst wat je van je vloerbedekking verwacht. Ga je voor comfort, gemak, uiterlijk of duurzaamheid? Besluit daarna wat voor vloerbedekking je gaat aanschaffen. Ga je voor een vloertapijt of kies je er toch voor om een pvc-vloer met een vloerkleed neer te leggen? En welk materiaal / kleuren patroon past het beste bij jouw ideale kamer? De keuze is geheel aan jou!

vloerbedekking soorten