Wil jij graag een oud meubel opknappen en het terugbrengen naar zijn oude glorie, of wil je het meubel een complete metamorfose geven? Volg dan dit handige stappenplan om je oude meubelstuk een nieuw leven in te blazen. Zo heb je binnen een mum van tijd een oude stoel, kast, tafel of ander meubelstuk opgeknapt!
Stap 1: Voorbereiden
Begin met het kiezen van een meubelstuk. Oude meubels kun je vaak bij de kringloop vinden. Zorg ervoor dat je een goed geventileerde werkruimte hebt met genoeg licht, zo creëer je een fijne werkplek.
Draag beschermende kleding zoals handschoenen en een masker zodat je geen splinters zult krijgen en geen giftige stoffen in kan ademen. Als laatste is het raadzaam om de werkruimte te bedekken met een oud laken of plastic zodat het beschermd wordt tegen verf en stof.
Stap 2: Schoonmaken
Maak het meubel goed schoon met water en een mild reinigingsmiddel, zo haal je gemakkelijk vuil en vet van het meubel af. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons en maak droog met een schone doek.
Stap 3: Demonteren
Verwijder alle verwijderbare onderdelen, denk hierbij aan scharnieren en handvatten. Bewaar deze op een herkenbare plek zodat je ze gemakkelijk weer terug kan vinden. Controleer vervolgens het meubelstuk op beschadigingen zoals scheuren of afgebroken hout. Repareer dit vervolgens met houtlijm of vulmiddel.
Stap 4: Schuren
Om oude verf of laklagen te verwijderen moet je altijd je meubelstuk schuren, het is het gemakkelijkste om dit met een schuurmachine te doen.
Begin met grof schuurpapier: korrel 80-100. Pak vervolgens fijner schuurpapier: korrel 220-240 om het meubelstuk mooi af te werken. Zorg ervoor dat het gehele oppervlak gelijkmatig is geschuurd en haal het stof weg met een vochtige doek
Stap 5: Repareren
Indien er na het schuren nog gaten zijn dan moeten deze opnieuw gevuld worden met houtvuller, schuur dit vervolgens opnieuw glad.
Stap 6.1: Primer aanbrengen (bij verven)
Als je jouw meubelstuk in een andere kleur wilt verven, dan is de volgende stap het primen van het meubelstuk. Dit zorgt ervoor dat de verf later beter gaat hechten. Kies een primer die geschikt is voor het materiaal van je meubelstuk en laat de primer volledig drogen.
Stap 6.2: Houtconditioner aanbrengen (bij beitsen)
Breng een houtconditioner aan over het gehele meubelstuk. Dit zorgt ervoor dat het beitsen gelijkmatiger gaat. Laat de houtconditioner volledig opdrogen.
Stap 7.1: Verven
Breng meerdere lagen dunne verf aan met een roller, en gebruik een kwast bij de delen waar je niet aan kan met de roller. Kies de gewenste afwerking die past bij jouw stijl. Denk hierbij aan mat, glanzend of een zijdeglans. Laat ook dit weer volledig drogen.
Stap 7.2: Beitsen
Kies een beits kleur die je mooi vindt, gebruik een kwast of doek om de beits gelijkmatig aan te brengen. Zorg dat je in de richting van de houtnerf werkt voor het beste resultaat. Veeg de overtollige beits af met een schone doek en laat vervolgens de beits goed drogen. Als je het meubel donkerder wilt hebben na de eerste laag kan je gemakkelijk extra lagen aanbrengen.
Stap 8: Beschermen
Als je nog lang plezier wilt hebben van je meubel dan is het goed om een beschermende afwerklaag aan te brengen. Denk hierbij aan vernis of polyurethaan. Kies ook hierbij voor een afwerking die bij jouw persoonlijke voorkeur past, zoals glans of mat. Zorg ook dat de beschermlaag volledig opdroogt.
Stap 9: Montage
Alle onderdelen die je aan het begin hebt verwijderd kunnen nu weer aan het meubelstuk worden bevestigd. Ook kan je kiezen om nieuwe handvatten, scharnieren of knoppen aan te schaffen om je meubelstuk een volledig nieuwe look te geven.
We hopen dat je met dit stappen je oude stoel, kast of tafel een nieuw leven kan geven! Meer DIY tips? Lees dan zeker onze volgende blogs:
Leave A Comment