Het voorjaar staat weer om de hoek. Lekker naar buiten kunnen en dagen doorbrengen in de tuin. Maar dit betekent wel dat de tuin onderhanden genomen zal moeten worden en lente proof gemaakt worden. Hier zijn enkele taken die je kunt uitvoeren:

Stap 1: Opruimen en snoeien

Door winterse weersomstandigheden zijn veel planten hun bladeren verloren. Het is van belang om eerst deze bladeren en takken te verwijderen. Ook kunnen planten zoals de haag, hortensia en bosplantsoen gesnoeid worden. Door ze te snoeien geef je planten een nieuwe boost en kunnen ze weer volop in de groei. Een aantal snoei tips:

  • Goed gereedschap: Zorg voor goedgereedschap, hiermee ben je al halverwege.
  • Wees niet bang om te snoeien: Vaak zijn mensen bang om er een groot stuk te snoeien maar wees niet bang, planten gaan bijna nooit dood van een foute snoei.
  • Knip de planten steeds boven de ogen schuin af. Dit stimuleert de groei.

Stap 2: Omwoelen

Het omwoelen van de grond in uw tuin is een belangrijke taak die moeten gebeuren. Het bevorderd namelijk de luchtcirculatie in de bodem, wat nodig is voor de groei van gezonde planten. Ook helpt het omwoelen van de grond bij de verwijdering van onkruid waardoor het ook minder snel terug komt. U kunt compost, mest of andere organische materialen toevoegen aan de grond tijdens het omwoelen om de voedingswaarde te verhogen.

Het is belangrijk om de grond op de juiste manier om te spitten, afhankelijk van de soort en de conditie van de grond in uw tuin. Een simpele manier om de grond om te woelen is met een spade of spitvork. Met het spitten van de ondergrond werk je de bovenste laag onder. Spitten heeft als voordeel dat je het onkruid onder kunt werken omdat je toplaag omzet naar de ondergrond.

Stap 3: Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag in uw tuin, zoals paden, muren en terrassen, is niet alleen onesthetisch, maar kan ook schadelijk zijn voor de onderliggende oppervlakken. Enkele manieren om groene aanslag tegen te gaan zijn:

  • Handmatig verwijderen: U kunt groene aanslag verwijderen door het voorzichtig te schrapen met een harde bezem of een schraper.
  • Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen: Er zijn speciaal ontworpen chemische reinig middelen verkrijgbaar die groene aanslag verwijderen.
  • Waterstralen: U kunt groene aanslag verwijderen door het oppervlak te behandelen met een waterstraal. Dit is een krachtige manier om groene aanslag te verwijderen, maar let op dat dit niet geschikt is voor alle soorten oppervlakte.

Stap 4: Zaaien en planten

Hier kunt u uw creativiteit in los. Heeft u bepaalde planten en kleuren die u graag terug ziet in uw tuin? U kunt altijd inspiratie op doen bij tuinwinkels. Kies een mooie plek in de tuin en houd rekening met factoren zoals licht, grondsoort, water en weeromstandigheden.

Trends die je niet mag missen in 2023

Ronde vormen, deze waren binnenshuis al erg actueel maar buiten zijn ze in 2023 ook niet meer weg te denken. Denk aan ronde plantenbakken of ronde borderranden. Ook mogen er veel kleuren terug komen in de tuin. Het kleuren thema van 2023 is romance 3.0. Dit zijn veel warme tinten zoals: Donker rood, bruin, roze enz. Maar gebruik vooral je eigen fantasie, het is immers je eigen tuin waar jij het meeste tijd in gaat besteden.

Tuinieren is een leuke en ontspannende activiteit die veel voldoening geeft. Door deze stappen te volgen, kunt u genieten van een gezonde en productieve tuin. Veel succes met uw tuinier avontuur!

Heeft u nog andere nuttige tips voor in de tuin? Laat het ons weten in de comments!