Een kinderkamer is veel meer dan alleen een slaapplek. Het is dé plek waar een kind zich kan terugtrekken om bijvoorbeeld met speelgoed te spelen, een hut van kussens te bouwen of om lekker een boekje te lezen. Het kan een plaats zijn waar vele mooie jeugdherinneringen worden gevormd. Wat is er nu leuker dan een kinderkamer die de fantasie van je kind prikkelt door toffe decoratie? In dit blog voorzien we je daarom van ideeën rondom de decoratie van een kinderkamer. We presenteren een aantal ideeën en leggen uit hoe je deze kunt toepassen als je een kinderkamer gaat decoreren. Hopelijk voorzien we je zo van wat inspiratie!

Kinderkamer decoreren: welke kleuren ga je gebruiken?

Net zoals we bij enkele van onze andere slaapkamer blogs al aanraadden, is het ook bij het inrichten van de kinderkamer slim om na te gaan welk kleurenpalet je wilt aanhouden. Heeft je kind een duidelijke voorkeur voor een bepaalde kleur? Dan kun je hier op inspelen. Ziet je kind felroze of pimpelpaarse decoratie helemaal zitten, maar vind jij deze felle kleuren niks? Dan kun je met kleine accenten toch de favoriete kleur van je kind terug laten komen, zonder het een chaotisch geheel te laten worden. Dit doe je bijvoorbeeld door voor een rustige basiskleur te kiezen (denk aan blauw, roze of groen in pasteltinten of gebroken wit). Met bepaalde kleuraccenten laat je vervolgens de persoonlijkheid van je kind terugkomen. Daar waar een pimpelpaarse wand misschien niet zo handig is, kan een felgekleurde nachtlamp wel weer heel stijlvol zijn. Funky accessoires, zoals de blauwe ananas hieronder, houden het geheel fris en jeugdig. Onder de volgende kopjes geven we meer voorbeelden van leuke kinderkamer decoratie.

kinderkamer decoreren accessoires

Originele kinderkamer wanddecoratie

  • Fotobehang op de kinderkamer

Leuke wanddecoratie voor op de kinderkamer is er in vele soorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van fotobehang? Fotobehang is behang waarop een foto of afbeelding is afgedrukt. Kies een mooie stock foto of lever er eentje aan vanuit je eigen fotocollectie en creëer unieke wanddecoratie. Online vind je ook bijzonder fotobehang met bijvoorbeeld een sprookjesthema, prachtige vogeltjes of in junglestijl.

  • Muurstickers als vrolijke én handige kinderkamer decoratie

Een ander alternatief zijn muurstickers. Het voordeel van het werken met muurstickers op de kamer van je kind, is dat je ze gemakkelijk kunt verwijderen als je kind er te oud voor wordt. Bovendien is het een makkelijke manier om de kinderkamer te decoreren en kun je de wand die eronder zit in neutrale kleuren houden. Zo kun je een witte wand bijvoorbeeld van een muursticker met een aapje of vogels in een kleurrijke boom voorzien, om de kamer vrolijker te maken. Muurstickers vind je in allerlei soorten en maten dus je kunt het thema en de kleuren die je wilt aanhouden in de kinderkamer, ook gemakkelijk terug laten komen in de muurstickers.

wanddecoratie kinderkamer decoreren

Tot slot kun je een wand ook van schoolbordverf voorzien zodat je kind de wand is diens kamer zelf kan decoreren!

Vloerkleed in de kinderkamer

Maak de kinderkamer decoratie verder af door een vloerkleed neer te leggen. Kies een kleed in een vrolijke kleur of met een tof design en zorg ervoor dat deze lekker zacht is als je wilt dat je kind er op kan zitten om te spelen. Een rond vloerkleed kun je juist bij het decoreren van een kinderkamer gebruiken om een speels effect te creëren, het hoeft allemaal niet zo statisch te zijn.

Lighten up: lampen als kinderkamer decoratie

Lampen zijn geschikte items om kleurrijke accenten en wat extra sfeer toe te voegen aan de kamer van je kind. Een nachtlamp is leuke en praktische decoratie: de lamp kan aan worden gedaan als een kind bang is en op latere leeftijd is een nachtlamp ideaal als er nog een boekje wordt gelezen voor het slapengaan. Een nachtlamp is een item om mee uit te pakken! Kijk bijvoorbeeld eens naar lampen in de vorm van een dier, een paddenstoel of zoek juist naar een vintage lampje met gek model.

Tip: je kunt ook een witte lamp aanschaffen en die samen met je kind decoreren, zo krijg je een unieke lamp die je kind vol trots een plekje kan geven in zijn of haar kamer. De Edison lampjes van Fatboy zijn bijvoorbeeld erg leuk. Als je de decoratie aanbrengt op een verwisselbare cover voor zo’n lampje, hoef je de “echte” lamp niet blijvend te veranderen. Een lightbox met letters is geschikt voor iets oudere kinderen. Zo kunnen ze zich spelenderwijs bezig houden met spellen én hun kinderkamer van een persoonlijke boodschap voorzien.

lampen als kinderkamer decoratie

Een kinderkamer decoreren met persoonlijke items

Wij zijn van mening dat de persoonlijke schatten en trofeeën van een kind zeker als decoratie kunnen dienen in zijn of haar kamer. Laat je kind pronken met veterstrik- of zwemdiploma’s, tekeningen en foto’s met vriendjes door deze persoonlijke schatten op te hangen of te plaatsen op planken of kastjes. Je kunt ook een aantal zelfgemaakte tekeningen, foto’s of afbeeldingen verzamelen en deze met kleurrijke washi tape op speelse manier aan de muur of deur hangen.

Familiestukken kunnen ook gebruikt worden om een kinderkamer te decoreren. Eerder vertelden we je al over de vintage stoelen trend. Heb je nog een oude vintage stoel die je van nieuwe bekleding kunt laten voorzien, of een ander familiestuk zoals een oude commode of een houten kast of tafeltje? Gebruik deze dan als (functionele) kinderkamer decoratie. Een schoonmaakbeurt, een likje verf of een vrolijke, nieuwe meubelknop kan genoeg zijn om de items een plaatsje in een moderne kinderkamer te kunnen geven. Een oude houten dekenkist of tafeltje kan heel stoer staan in een kinderkamer en contrasteert leuk met bijvoorbeeld lichte pastelkeuren. Met zulke persoonlijke, authentieke decoratie geef je de kamer van je kind karakter en voorkom je dat het te braaf wordt. Daarnaast is het bijzonder als familiestukken op die manier terugkomen in de kinderkamers van de volgende generatie.

kinderkamer decoratie vintage

Dit waren onze tips voor een kinderkamer decoreren. Zijn er nog dingen waarvan jij vindt dat ze niet mogen worden vergeten tijdens het decoreren van een kinderkamer? Wij zijn benieuwd.