Stel je bent bezig met het inrichten of restylen van je woning. Je struint de Ikea en andere vaste adresjes op de woonboulevard af en voor je het weet heb je een tof interieur bij elkaar geshopt. Hoewel dit natuurlijk een prima manier is om je (nieuwe) woning in te richten, loop je hierbij het gevaar dat je eindigt met een moderne inrichting met vrij standaard items. Om die reden is het zonde om bij het uitzoeken van een nieuw interieur geen tijd en budget te reserveren voor een originele, decoratieve én trendy touch. In dit blog vertellen we je daarom meer over items die helemaal in zijn en een unieke, stijlvolle toevoeging aan je nieuwe interieur kunnen vormen: vintage stoelen!

We leggen eerst uit wat men wel en niet onder vintage verstaat, zodat je weet wanneer je het hebt over vintage stoelen en wanneer niet. Vervolgens voorzien we je van tips over hoe je vintage stoelen kunt bemachtigen en tot hun recht kunt laten komen in je moderne interieur. Zo kun je na het lezen van dit blog goed voorbereid op vintage stoelen jacht.

1. Wat is vintage?

Vintage is in! Je wordt platgegooid met de term in de interieur- en fashionwereld, maar wat valt nu precies onder vintage? Vintage meubelen zijn meubels die minstens vijfentwintig à dertig jaar oud zijn en niet ouder dan honderd jaar (dan is het antiek). Bovendien moet het voorwerp karakteristieken bevatten die representatief zijn voor de stijl uit de tijd waarin het meubelstuk gemaakt is, om als vintage te worden gezien. Een jaren zeventig stoel moet daadwerkelijk in die periode gemaakt zijn en de designkenmerken van meubels uit dat tijdperk bevatten, om echt als vintage beschouwd te kunnen worden. Een nieuw geproduceerd item met een ouderwets ontwerp is niet vintage, maar is een voorwerp met een vintagelook. Met de term “retro” worden items aangeduid die een ouderwets design hebben, maar wel nieuw zijn. Je kunt dus ook voor retro stoelen kiezen als je op zoek bent naar zitmeubilair met een vintage uitstraling, maar liever nieuwe items koopt.

Qua kleurgebruik zien we aardekleuren, pastelkleuren en meer uitgesproken kleuren zoals olijfgroen en okergeel terug bij de vintagestijl. Vintage meubels kenmerken zich onder andere doordat ze vaak van hout zijn gemaakt en ronde hoeken hebben. Vintage meubels hebben een geometrisch design of bevatten natuurlijke vormen. Plastic maakte na de Tweede Wereldoorlog zijn opkomst en werd in die periode ook gebruikt voor het vervaardigen van moderne meubels. Echte vintage meubels kunnen dan ook zeker van plastic zijn gemaakt, denk bijvoorbeeld aan vintage plastic kuipstoelen. Verder hebben vintage stoelen vaak smalle poten en daarmee een slank design.

Vintage stoelen komen voor in verschillende modellen en kunnen van verschillende soorten materialen zijn gemaakt. Afhankelijk van je interieur kun je kiezen om op zoek te gaan naar een vintage leren fauteuil, klapstoeltjes, buisstoelen met chromen frames, kuipstoelen, schoolstoelen of vlinderstoelen. Voor je je jacht naar vintage stoelen begint, is het handig om een afweging te maken: ga je voor stoelen met een vintagelook, oftewel retro? Of ga je voor “echt oud”, oftewel vintage? In het laatste geval zul je waarschijnlijk iets meer moeite moeten doen om een stoel te vinden die aan je wensen voldoet én echt vintage is. Echt vintage is écht oud en is niet in massaoplages en in verschillende uitvoeringen beschikbaar.

Vintage stoelen kleurrijk design

2. Hoe kun je vintage stoelen bemachtigen?

Als je eenmaal besloten hebt om op zoek te gaan naar een echt vintage pareltje, zijn er meerdere manieren om dit aan te pakken. Er zijn (online) winkels die vintage stoelen verkopen, maar daar kunnen de prijzen al snel flink oplopen. Het kan daarom ook slim (en leuk!) zijn om zelf op jacht te gaan naar vintage stoelen.

Allereerst is het slim om een kijkje te nemen op Marktplaats. Hou de uitleg van de term vintage uit de alinea hierboven in gedachte en wie weet spot je wel echt vintage zitmeubilair. Laat je niet zomaar afleiden door termen als “vintage” of “retro” in de advertentieomschrijving. Men kan een stoel als “vintage” omschrijven, terwijl het om een nieuw product en dus om retro gaat. Ga zelf na of het product echt aan de vereisten kan voldoen om als vintage bestempeld te worden.

Naast Marktplaats kun je de online veilingsite Catawiki bezoeken. Daar waar je op Marktplaats van alles tegenkomt, van kinderkleding tot badkamertegels, is Catawiki vooral bedoeld voor bijzondere items en zijn er experts vanuit de veilingsite die meekijken. Bij items waar geen minimumprijs is vastgesteld, kun je vanaf een heel laag prijsje meebieden op vintage items. Een nadeel is dat je wel veilingkosten betaalt.

Tijdens onze zoektocht naar leuke vintage stoelen, kwamen we online een opkoper van horeca meubilair tegen die ook vintage stoelen opkoopt en aanbiedt. Ideaal als je bijvoorbeeld op zoek bent naar meerdere vintage stoelen voor bij je eettafel. Je kunt een kijkje nemen op de site voor toffe stoelen in verschillende designs. Ga wel zelf na of het echt om vintage gaat of “slechts” om gebruikte stoelen.

Een rommelmarkt is een goede plek om je schatzoektocht naar mooie vintage stoelen te vervolgen. Rommelmarkten kunnen erg verschillen wat betreft de kwaliteit van het aanbod. Kies de rommelmarkt daarom tactisch uit door van tevoren een marktreview te lezen van eerdere edities of door te checken waar andere vintage lovers hun topstukken hebben gescoord. Dit kan op sites als Gowiththevlo.

Verder is het slim om je netwerk aan te boren; stel je vrienden en (oudere) familieleden op de hoogte van je zoektocht naar vintage stoelen. Wie weet hebben je opa en oma nog vrienden die kleiner gaan wonen en graag iemand blij maken met een mooie ouderwetse stoel die ze nog op zolder hebben staan. Houd je ogen open voor buitenkansjes: is er een oud bedrijf of schoolgebouw opgedoekt of wordt de inboedel van een (overleden) buurtgenoot verkocht tijdens een garage sale? Ga dan vooral een kijkje nemen. Als je de komende tijd nog op vakantie gaat naar Frankrijk is het bezoeken van een vide-grenier (rommelmarkt) ook een aanrader. Wie weet wat voor vintage meubels de fransen nog op hun grenier (zolder) hebben liggen.

3. Schoonmaken & opknappen van vintage stoelen

Hoewel gebruikssporen natuurlijk bij vintage meubelen horen, kun je ervoor kiezen je vintage stoel op te frissen. Bij plastic vintage stoelen volstaat een grondige wasbeurt, maar bij houten stoelen met stoffering kun je kiezen voor nieuwe bekleding, nieuwe veren in het zitgedeelte van de stoel of het opknappen van het houtwerk. Ga van tevoren wel na of restauratie per se nodig is en je er niet de charme van je vintage zitmeubilair mee wegneemt. Een nieuw kussentje kan soms ook volstaan om je stoel van een hygiënisch zitvlak te voorzien, zonder dat je veel geld kwijt bent of het meubelstuk permanent aanpast.

4. Stylen maar

Nadat je een of meerdere vintage stoelen op de kop hebt weten te tikken, is het tijd om ze een mooi plaatsje te geven in je interieur. Dit kun je doen door meerdere vintage stoelen naast elkaar te plaatsen, bijvoorbeeld aan een eettafel. Vooral vintage stoeltjes met een simpeler design zullen een extra sterk sfeerbeeld schetsen als ze bij elkaar staan.

Verder hebben vintage stoelen niet per se veel aankleding nodig, want ze zijn mooi op zichzelf met hun uitgesproken designs of doorleefde look. Vintage zitmeubilair is daarom ook heel geschikt om je industriële interieur van wat sfeer te voorzien. Plaats bijvoorbeeld een lederen zitfauteuil tegen een wand met betonlook. Leg er een leuk vloerkleed onder en je hebt meteen een comfortabele zithoek met karakteristieke uitstraling. Voeg eventueel nog wat vintage accessoires toe. Een leuke vintage stoel kan ook vooral als decoratief item worden ingezet: gebruik een vintage stoeltje als een soort tafeltje waar je wat kleden, boeken of zelfs een plant op plaatst. Decoratief, origineel én handig om erbij te pakken zodra er veel bezoek langskomt.

Verschillende soorten modellen vintage stoelen

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met dit blog over vintage stoelen. Ben je inmiddels van plan om zelf op zoek te gaan naar een of meerdere vintage stoelen voor in je interieur? Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat de voldoening groot zal zijn wanneer je je inrichting weet te verrijken met een zelf gevonden vintage stoel!