De keuken kan de plek zijn waar je lekker voor of met je familie en vrienden kookt of een goed gesprek aan de keukentafel voert. De keuken neemt vaak een prominente plek in in je woninginrichting en een nieuwe keuken is een kostbare aanschaf. Reden te meer om goed na te gaan welke stijl keuken nu echt bij jou past, voordat je een nieuwe keuken uitzoekt. Er zijn bestaan vele soorten keukens in verschillende stijlen. In dit blog bespreken we een aantal soorten keukens, om je zo van keuken inspiratie te voorzien voor wanneer je je keuken wilt herinrichten of volledig wilt vervangen.

Wat kenmerkt moderne keukens?

De keuken kan de plek zijn waar je lekker voor of met je familie en vrienden kookt of een goed gesprek aan de keukentafel voert. De keuken neemt vaak een prominente plek in in je woninginrichting en een nieuwe keuken is een kostbare aanschaf. Reden te meer om goed na te gaan welke stijl keuken nu echt bij jou past, voordat je een nieuwe keuken uitzoekt. Er zijn bestaan vele soorten keukens in verschillende stijlen. In dit blog bespreken we een aantal soorten keukens, om je zo van keuken inspiratie te voorzien voor wanneer je je keuken wilt herinrichten of volledig wilt vervangen.

Wat kenmerkt moderne keukens?

Moderne keukens zijn stijlvolle keukens die zich onder andere kenmerken door hun strakke lijnenspel, grote lades en kasten die vaak greeploos zijn. Een design kraan en strak keukenapparatuur passen helemaal bij keukens in deze stijl. Een moderne keuken kan best minimalistisch worden opgezet; het geheel moet strak blijven. Keukenkastjes worden bijvoorbeeld vaak als één blok tegen de muur geplaatst. Qua materiaalgebruik zien we in moderne keukens onder andere RVS, glas en materialen met hoogglansafwerking terugkomen. Een minimalistische moderne keuken kan compleet worden gemaakt door een kookeiland toe te voegen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de moderne keuken veel werkoppervlak bevat. Wit, zwart of een combinatie van wit en zwart zijn kleuren die bij veel moderne keukens worden gebruikt. Ook kan er met meer uitgesproken (accent)kleuren gewerkt worden, bijvoorbeeld middels donkerblauwe keukenkastjes, of een rode keuken achterwand.

Wil je een extra moderne touch aan je keuken geven? Kijk dan eens naar minimalistische afzuigkappen. Een omvangrijke afzuigkap kan soms een doorn in het oog zijn als de rest van de keukeninrichting strak is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om de afzuigkap zoveel mogelijk te integreren in een strakke moderne keuken.

Landelijke Keukens

Keuken inspiratie: spreekt de charme van landelijke keukens je aan?

Een landelijke keuken “ademt” nostalgie en ambacht. Typerend voor landelijke keukens is het gebruik van hout. Met dit natuurlijke materiaal, dat bijvoorbeeld verwerkt wordt in de keukenkastjes of vloer, wordt mede de warme uitstraling gecreëerd die landelijke keukens met zich meebrengen. Andere materialen zoals wol en keramiek passen ook binnen een landelijke keukeninrichting. Verder wordt vaak gewerkt met lichte kleuren, waaronder wit, grijs en beige. Keukengerei, potten en servies mogen in het zicht staan. In landelijke keukens worden dit soort spullen ook wel opgeborgen in keukenkastjes met bewerkte voorkant of in buffetkasten met glas.

Keukens Landelijk

Het gasfornuis is een element waarmee je echt een landelijke keuken creëert: een grote, op zichzelf staand gasfornuis geeft een landelijke uitstraling aan de keuken. Ditzelfde geldt voor grote wasbakken: een omvangrijke, robuuste wasbak die een stukje uit het aanrechtblad steekt, is een mooie eyecatcher in een landelijke keuken.

Wat kenmerkt een industriële keuken?

Spreekt een strakke, neutrale keuken je niet zo aan en wil je een keuken met een wat meer uitgesproken “karakter”? Dan is een industriële keuken misschien wel wat voor jou. Industriële keukens kenmerken zich doordat ze een stoere uitstraling hebben en met grof materiaal zijn vervaardigd. Denk hierbij aan beton, steen en metaal. Ook hout past binnen een industriële keuken. Dit natuurlijke materiaal kan de keuken net wat meer sfeer geven. Balken, buizen en stenen muren hoeven in een industriële keuken niet perfect te worden weggewerkt, maar zullen bijdragen aan de stoere uitstraling van de keuken.

Een tip om het industriële karakter van een bestaande keuken te vergroten, is om deze van stoere, industriële barkrukken en industriële hanglampen te voorzien. Accentueer eventueel de aanwezige leidingen of balken in je keuken door deze in een donkerdere kleur te verven dan de wand of het plafond waartegen ze aan bevestigd zijn. Zo laat je deze grove details eruit springen en extra bijdragen aan de algehele sfeer van de keuken. Verder mogen in een industriële keuken best wat accessoires worden verwerkt, zoals een stoer rek met keukengerei.

Industriele keukens

Retro keukens als keuken inspiratie

Een ander soort keukens waar je keuken inspiratie uit kunt halen, zijn retro keukens. Deze keukens kenmerken zich doordat ze keukenelementen en accessoires bevatten die afkomstig zijn uit de jaren ‘60 en ’70, of hierop lijken. Met retro worden nieuwe producten aangeduid die geïnspireerd zijn op de jaren ‘60 en ‘70 stijl. Echt oude objecten worden vintage genoemd, mits ze niet ouder zijn dan honderd jaar (anders heet het antiek). Wanneer je een jaren ‘60/’70 keuken wilt creëren, kun je natuurlijk met zowel retro als met vintage objecten werken.

Bij retro keukens wordt vaak gewerkt met wat felle kleuren of kleuraccenten. Denk hierbij aan knaloranje, vrolijk rood, babyblauw of mint. Ook wordt soms met tegeltjes in een gekke kleur of met apart patroon extra kleur aan een retro keuken gegeven. Verder zijn ronde vormen typerend voor retro keukens. De ronde vormen komen bijvoorbeeld terug in gasfornuizen met afgeronde randen, in ronde eettafels, maar ook in objecten als retro broodroosters en waterkokers.

Keuken accesoires

Je geeft eenvoudig een retro touch aan je keuken door er een retro koelkast in te plaatsen. Dat is een koelkast met -vaak- een opvallend kleurtje, ronde vormen en een hendel-achtige handgreep. Met een retrolamp, retro fluitketel of een vintage radiootje maak je je retro keuken helemaal af.

Hopelijk heb je veel keuken inspiratie opgedaan na het lezen van dit blog. Spreekt een industriële keuken jou aan, of ben je weg van een moderne keuken? Wat het ook wordt, we hopen dat je de opgedane keuken inspiratie kunt combineren met je eigen voorkeuren, creativiteit en mogelijkheden om zo een fijne keuken samen te stellen.