Hoe werken wijnklimaatkasten? Wijnklimaatkasten zijn een veel onderzocht onderdeel van de wijnindustrie en worden steeds populairder. Deze kasten zijn erg handig voor het bewaren van je beste wijnen en hebben talloze voordelen.

De belangrijkste reden om te investeren in een wijnklimaatkast is dat ze ervoor zorgen dat je wijnen langer goed blijven dankzij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

Het is belangrijk om je wijnen op te slaan in een klimaatkast

Wijnen moeten goed bewaard worden om hun karakter te behouden. Wijnklimaatkasten zijn speciaal ontworpen om de juiste temperatuur en vochtigheid te handhaven, zodat je wijnen niet slecht smaken. Zelfs als het in de zomer erg warm wordt, kan jij van jouw wijn genieten op de juiste temperatuur. Want zeg nou eerlijk, wat is er lekkerder op een warme zomeravond, dan een flesje koude rosé.

Waardoor wordt de temperatuur geregeld?

Wijnklimaatkasten werken met een elektronisch thermostaat. Een thermostaat is een apparaat dat de temperatuur controleert en regelt. De temperatuur wordt geregeld op basis van de berekening van het hoogste punt in de kamer waar je je kast wil plaatsen, plus een vooraf ingestelde graadverschil (bijvoorbeeld 2 graden). Het voordeel daarbij is dat je altijd zeker weet dat je wijn op de juiste temperatuur wordt bewaard.

In veel gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van een warmtepomp om de temperatuur te reguleren. Warmtepompen zijn elektrische pompen waarmee verdund water via een contactplaat wordt verwarmd en daarna door middel van twee slangetjes naar de kast geleid wordt om daar in contact te komen met het glaswerk. Door middel van ventilators kan er extra koeling geleverd worden aan de wijnen in jouw wijn koelkast.

Wat is de beste manier om een wijnklimaatkast op te stellen?

De beste manier om zo’n klimaatkast voor wijn op te stellen is:

Zorg ervoor dat de kast goed geventileerd is. Als je een grote wijnklimaatkast hebt en regelmatig geopend wordt, dan is ventilatie niet altijd nodig. Je kan ook jouw wijn bewaren in een gesloten ruimte met de juiste temperaturen zodat er voldoende luchtstroming is waardoor jouw flessen optimaal bewaard kunnen worden. De temperatuur van de kast moet tussen de 8 graden Celsius en 12 graden Celsius liggen, voor optimaal behoud van jouw wijnen.

Wat gebeurt er als ik mijn beste wijnen in een wijnklimaatkast opberg?

De wijnklimaatkast is een apparaat dat de juiste temperatuur en vochtigheid aanhoudt. Het voorkomt dat de wijn overrijd of verzuurt. Daarnaast wordt de wijn niet blootgesteld aan licht, waardoor het uitgedroogde effect opgeheven wordt. Deze kasten stellen je in staat om je beste wijnen te bewaren, zodat ze langer fris en fruitig blijven.

Wanneer je mooie flessen bewaart in een koelkast of ijskast is er een risico dat ze opdrogen. Dat mag niet gebeuren omdat dit kan leiden tot een bitterzure smaak, maar het kan ook leiden tot oxidatie van bijvoorbeeld rode wijnen die resulteert in een muffe smaak.

Een wijnklimaatkast biedt vele voordelen zoals deze twee

Een wijnklimaatkast biedt vele voordelen, zoals stabiliteit van temperatuur. Het uitstekende isolatieweerte betekent dat de temperatuur in een wijnklimaatkast altijd stabiel is, waardoor je wijn langer vers blijft. De UV-bestendige glasplaten zorgen ervoor dat je jouw wijn beschermt tegen uv-straling, waardoor het aroma van de wijn beter behouden blijft en de smaak niet verminderd wordt door oxidatie.

Zo werken wijnklimaatkasten

We hebben gezien dat een wijnklimaatkast de temperatuur in de ruimte regelt en deze onder controle houdt. Als je besluit om te beginnen met het opstellen van een dergelijke kast, is het belangrijk om dit goed te doen zodat jouw wijn op de juiste manier wordt gekoeld.