Zijn jouw gordijnen vies geworden of ruiken ze muf? Gordijnen wassen is een manier om de gordijnen bij jou thuis weer fris te laten ogen, lekker te laten ruiken én huisstofmijt en stof te verwijderen.

*Let op: onderstaande tekst bevat tips voor wanneer je niet goed weet hoe je gordijnen wassen kunt aanpakken. Dit is slechts een indicatie; ga altijd zelf na welke aanpak het beste past bij het soort gordijnen dat bij jou thuis hangt.

Hoe vaak gordijnen wassen?

Op de vraag hoe vaak gordijnen wassen dient te gebeuren, bestaat niet één antwoord. Dit hangt onder andere af van hoe schoon jij je gordijnen wilt hebben en hoeveel de gordijnen bij jou thuis te verduren hebben. Meestal is een of twee keer per jaar voldoende.

Wanneer je je afvraagt “Moet ik mijn gordijnen wassen?”, kun je met een aantal factoren rekening houden. Zo is het allereerst belangrijk om na te gaan of dat jouw gordijnen überhaupt in de was kunnen. Bekijk het wasvoorschrift in de stof om dit na te gaan en de verdere was instructies (zoals de temperatuur) in te zien. Verder is het handig om rekening te houden met de krimptolerantie. Gordijnen kunnen krimpen na het wassen. Of en in hoeverre dit gebeurt, hangt onder andere af van de stof van het gordijn. Gordijnen kunnen meestal zo’n twee tot vier procent krimp vertonen. Mocht je bang zijn dat de specifieke gordijnen die jij thuis hebt hangen, niet geschikt zijn voor wassen, dan kan je altijd nog uitwijken naar alternatieven voor gordijnen wassen, zoals gordijnen stomen.

Gordijnen wassen tips

Ga je je gordijnen wassen in wasmachine? Klop ze dan eerst even buiten uit zodat er geen onnodig vuil mee de wasmachine in gaat. Voordat je de gordijnen in de wasmachine doet, kun je de (metalen) haken eruit halen. Is het type gordijnhaken geschikt voor de was, dan kun je ze ook laten zitten en voor het wassen bij elkaar binden door een waszak met elastiekje eromheen om de bovenkant van de gordijnen te doen. Ga eventueel na of er geen achtergebleven voorwerpen of uitsteeksels in de trommel zitten die de gordijnen kunnen beschadigen. Tijdens het wassen kun je de kans op kreukels proberen te verminderen door de wasmachine niet te vol te doen. Zorg dat maximaal een derde van de trommel in beslag wordt genomen. Gebruik niet te veel wasmiddel wanneer je gordijnen in de wasmachine doet.

Gordijnen wassen zonder kreukels?

Na het wassen kunnen er overigens wel wat kreukels in de gordijnen overblijven, maar die kunnen vanzelf wegtrekken. Om dit te bevorderen, kun je de gordijnen meteen na het wassen nat buiten uithangen, of in de kamer zelf. Het niet te volladen van de wasmachine zoals we eerder benoemden, kan ook helpen bij het beperken van de kreukels.

Velours gordijnen wassen

Bij velours gordijnen bestaat over het algemeen het gevaar dat wanneer je ze gaat wassen in de wasmachine, ze verkleuren of de stof hard wordt. Mocht je dit risico niet willen nemen, dan kun je in plaats van velours gordijnen wassen in wasmachine, er ook voor kiezen om ze naar de stomerij te brengen.

Gordijnen wassen of stomen?

Mocht de gordijnstof simpelweg niet geschikt zijn om te wassen, of je weet het niet zeker en neemt liever geen risico, dan bestaan er een aantal alternatieven om je gordijnen toch op te frissen. Allereerst kan je ze buiten uithangen om er frisse wind doorheen te laten waaien. Daarnaast kun je proberen om stoffige plekken op de gordijnen (voorzichtig!) met de stofzuiger op te schonen. Tot slot kun je ook uitwijken naar de stomerij. Stomen wordt ook wel chemisch reinigen genoemd. De stomerij kan waarschijnlijk aan de hand van de stof beoordelen of dat gordijnen stomen een goed alternatief biedt.