Als je een nieuwe vloer wilt gaan leggen, kun je uit veel verschillende soorten vloeren kiezen om mee te werken. Je kan denken aan pvc-vloeren, houten vloeren, tapijt, vinyl en laminaatvloeren. In dit blog gaan we verder in op deze laatste mogelijkheid, de laminaatvloer. Dit is een synthetisch vloerproduct dat bestaat uit verschillende lagen. Een laminaatvloer is een duurzaam en schitterend alternatief voor bijvoorbeeld een houten vloer. Je zult vast iemand in je naaste omgeving hebben die ergens in zijn of haar woning een vloer van laminaat heeft liggen. Ook binnen de categorie laminaatvloeren zijn er verschillende mogelijkheden en soorten te vinden. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten laminaatvloeren, eigenschappen van laminaatvloeren en bespreken we de optie om laminaat in de badkamer te leggen.

Soorten laminaat om je woning van te voorzien

Laminaat is sterk materiaal dat is opgebouwd uit verschillende lagen. Binnen de categorie laminaatvloeren kan er een onderscheid gemaakt worden tussen vier soorten vloeren. Deze soorten laminaat verschillen wat betreft hun precieze samenstelling. We onderscheiden:

  • Allereerst het Direct Pressed Laminate (DPL) type laminaatvloer. Deze vloeren bevatten een onderste laag van kunststof, een dragende laag bestaande uit gedroogde houtvezels met hars en een decoratieve papierlaag. Hier bovenop zit de laatste laag van kunststof.
  • Bij High Pressured Laminate (HPL) is deze opbouw hetzelfde, alleen bestaat de toplaag niet uit één maar meerdere kunststof lagen. Ben je op zoek naar een laminaatvloer die extra goed bestand is tegen stoten, overweeg dan een HPL laminaatvloer.
  • Continious Pressed Laminate (CPL) vloeren zijn vergelijkbaar met de HPL laminaatvloeren, al is de bovenlaag wat minder dik.
  • Bij laminaatvloeren die onder het Direct Laminate Printing (DLP) type vallen, is de dragende laag van bedrukking voorzien, waardoor de decoratieve laag zoals HPL laminaatvloeren die bevatten, kan worden weggelaten.

Naast keuze uit de verschillende soorten laminaatvloeren, kun je ook op het gebied van de kleur en vorm van je laminaatvloer nog alle kanten op. De mogelijkheden wat betreft de kleuren van een laminaatvloer zijn nagenoeg eindeloos. Ook qua design en vorm zijn er voor ieder wat wils mogelijkheden. Zo bestaan er laminaatvloeren die sprekend lijken op echt parket, maar zijn er ook laminaat tegels die lijken op natuursteen. Ook bestaat er tegenwoordig visgraat laminaat, waarmee je het hippe visgraatmotief eenvoudig op de vloer in je woning kunt verwerken. Ga je laminaat kopen, dan heb je dus een reeks aan mogelijkheden om een laminaatvloer uit te zoeken die helemaal aansluit bij jouw persoonlijke smaak en wensen.

Houten laminaat

Wat zijn typerende eigenschappen van laminaat?

Laminaat heeft een aantal eigenschappen die het zo’n fijn materiaal maken voor op de vloer. Overweeg je om jouw woning van een laminaatvloer te voorzien, dan is het handig om te weten dat laminaatvloeren:

  • Gemakkelijk zijn om te plaatsen. Bij het plaatsen van een laminaatvloer wordt er vaak gekozen voor gemak en laten de meeste mensen hun laminaatvloer leggen door vakmensen. Je kunt ook op zoek gaan naar een bijzonder legpatroon voor je laminaatvloer en de vloer vervolgens zelf leggen. Je kunt een laminaatvloer gemakkelijk plaatsen door te kiezen voor kliklaminaat. Een andere manier om laminaatvloeren te leggen is het aan elkaar lijmen van de losse delen.
  • Onderhoudsvriendelijk zijn. Een laminaatvloer kan worden schoongemaakt door deze eenvoudigweg even te dweilen met een niet al te vochtige dweil, of te stofzuigen. Zorg er wel voor dat je geen water achterlaat, daarvan kan laminaat kromtrekken.
  • Allergie-vrij zijn. Dankzij het gesloten oppervlak van een laminaatvloer kan huisstofmijt zich hier niet in vestigen. Hierdoor is laminaat een erg goede optie bij gezinnen die te maken hebben met allergieën.
  • Duurzaamheid. De slijtvastigheid kan variëren per soort laminaatvloer, maar een goede kunststof bovenlaag zorgt er over het algemeen voor dat een laminaatvloer slijtvast is. Bovendien bestaan er extra sterke laminaatvloeren met hogere slijtvastigheid.
  • Een combinatie van gemak en esthetiek mogelijk maken. Niet alleen is laminaat onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk te plaatsen en kunnen beschadigde delen worden vervangen, maar middels laminaat kan ook de uitstraling van hout of natuursteen worden geïmiteerd. Dankzij een laminaatvloer kun je een vloer met een prachtige uitstraling in huis halen, maar zit je niet opgescheept met het onderhoud dat een parketvloer met zich meebrengt of met de hoge kosten van een natuurstenen vloer.

Tip 1: Als je overweegt om je (nieuwe) appartement in te richten met laminaat, kun je ervoor kiezen om een ondervloer onder het laminaat te plaatsen om geluidsoverlast te voorkomen.
Tip 2: Twijfel je nog of een laminaatvloer iets voor jou is, of ben je bang de kleur van het laminaat dat je op het oog hebt, je na een tijdje niet meer bevalt? Dan is het goed om te weten dat er verschillende verven en coatings bestaan waarmee je laminaat van een ander kleurtje kunt voorzien of kunt opknappen.

Waarom kiezen voor badkamer laminaat?

De badkamer is wellicht de kamer in huis waar je laminaat het minst snel zou verwachten. Toch zijn laminaat badkamer vloeren zeker een mogelijkheid dankzij speciaal badkamer laminaat. Deze vloeren bevatten zowel een waterbestendige beschermlaag als waterbestendige voegen, waardoor ze gerust in een ruimte als de badkamer kunnen worden geplaatst. Dit stelt je in staat om je badkamer van een sfeervolle laminaatvloer met tof design te voorzien. Zo geef je je badkamer een karaktervolle uitstraling en wordt het geen steriele, witte ruimte.

Badkamer laminaat

We hopen dat dit blog je wat meer inzicht heeft gegeven over wat laminaatvloeren precies zijn, welke soorten er zijn en wat laminaatvloeren onderscheidt van andere vloeren. Was jij er trouwens al mee bekend dat laminaat in de badkamer ook tot de opties behoort, of heb je dit misschien zelf al toegepast in jouw badkamer? We horen graag hoe jij erover denkt!

 

Foto’s via: floorhouse.be