Wijn is een van de populairste en lekkerste dranken, maar het kan moeilijk zijn om het goed te bewaren. Hier volgen enkele tips om jouw wijn vers te houden. Het maakt niet uit of  je nu een liefhebber bent met een kelder of gewoon een paar flessen in jouw koelkast hebt staan.

1. Bewaar je wijn in het donker.

Jouw wijn in het donker bewaren is een goed idee, want licht kan de kleur en het aroma van jouw wijn aantasten. Licht kan ook de smaak veranderen, dus weghouden van zonnestralen is een goede manier om de wijn te bewaren.

Als je geen wijnkelder hebt, overweeg dan om je flessen op hun zijkant te bewaren om kurk droogte en oxidatie te voorkomen. Het maakt niet uit hoeveel glazen uit een wijnfles je ook drinkt, je weet in ieder geval dat jouw wijn goed zal smaken als je zonlicht vermijdt.

2. Koop een wijnkast

Je hoeft geen kenner te zijn om de smaak van wijn te waarderen, maar sommelier worden is voor de meeste mensen niet weggelegd. Het goede nieuws is dat je toch van jouw favoriete wijn kunt genieten zonder er veel tijd of geld aan te besteden. Je bespaart jezelf ook nog eens kopzorgen in het proces! Wijnkasten zijn ontworpen om flessen op de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad te bewaren. Daarom moet je dus als een wijnliefhebber echt een wijnkast kopen!

3. Koop een hygrometer om de vochtigheid te controleren

Je kunt een hygrometer (of vochtigheidsmeter) kopen om de vochtigheid in jouw wijnkelder te controleren.

Voordat je een hygrometer koopt, moet je ervoor zorgen dat hij goed gekalibreerd is. Je weet of jouw hygrometer is gekalibreerd als de aflezing overeenkomt met de temperatuur en de relatieve vochtigheid van jouw woonplaats. Komen deze niet overeen, dan is er een probleem. Je moet jouw hygrometeren kalibreren voordat je jouw wijnen thuis bewaart!

4. Vermijd plotselinge temperatuursveranderingen

Zoals je waarschijnlijk weet, moet wijn worden bewaard op een koele, donkere plaats. Hoe koel en hoe donker precies? Dat hangt af van het soort wijn dat je bewaart. Heb je rode of rosé wijn? Bewaar hem dan tussen 10°C en 12°C. Witte wijnen zoals Sauvignon Blanc en Semillon worden het best bewaard bij 7-10 graden Celsius.

Vermijd, indien mogelijk, plotselinge temperatuursveranderingen bij het bewaren van jouw favoriete flessen. Sla jouw wijnen nooit op in een ruimte waar de temperatuur veel schommelt. Dit kan jouw wijnen slecht laten smaken.

5. Houd jouw wijn uit de buurt van trillingen

Het is belangrijk om jouw wijn weg te houden van trillingen. Trillingen kunnen de kurk uitdrogen en breken, waardoor zuurstof binnenkomt. Dit is slecht omdat zuurstof oxidatie veroorzaakt, dit betekent dat jouw wijn uiteindelijk zijn smaak verliest en niet meer lekker is om te drinken.

Je kunt de houdbaarheid van wijn maximaliseren met een paar eenvoudige stappen

Gebruik deze informatie om de houdbaarheid van jouw wijn te maximaliseren. Bewaar je een fles die je binnen een jaar of twee wilt drinken, dan is een ruimte die koel en donker is de beste optie. Ben je van plan jouw wijn meerdere jaren in de kelder te zetten, probeer dan een plek te vinden met een stabiele temperatuur die niet te vochtig is. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen en hou jouw flessen uit de buurt van trillingen (zoals die van wasmachines). De volgende keer dat je wijn gaat drinken dan weet je dus hoe je de wijn moet bewaren.