Een donkere kamer kun je lichter laten lijken op allerlei manieren. Daarvoor hoef je niet meteen een muur af te breken, een nieuwe vloer te leggen of een extra raam te plaatsen. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in de look en feel van je donkere kamer. Hieronder staan verschillende belemmeringen van een donker huis met daarbij de oplossing om deze probleemgebieden in je huis aan te pakken.

Lichte eettafel op donkere vloer

Een donkere vloer lichter laten lijken

Als je heel graag een nieuwe, lichtere vloer wil en daar ook de middelen en het budget voor hebt, dan zou die vloer er waarschijnlijk al in liggen en heb je deze tips niet nodig. Voor degene waarbij die donkere vloer toch echt nog een paar jaar blijft liggen, hierbij een aantal mogelijkheden om je donker vloeren op te lichten!

 1. Simpel, maar zeer effectief. Met een vloerkleed bedek je makkelijk en snel een groot oppervlakte van de donkere vloer. Het geeft sfeer en licht de kamer op.
 2. Eiken parket bewerken. (Heb je tegels? Skip dan maar naar het volgende puntje.) Een donker parket kun je bewerken. Meestal moet de hele vloer worden kaal geschuurd. Daarna kan het hout weer een nieuwe kleur opnemen, zoals bijvoorbeeld een whitewash olie. Maar er bestaan ook andere mogelijkheden zoals lak. Als je de vloer netjes wil hebben, raden wij je aan om dit te laten doen en niet zelf aan de slag te gaan.
 3. Minder harde contrasten. Raar maar waar: maak het contrast met de rest van je inrichting niet te groot. Een donkere tegel lijkt naast een spierwitte muur of meubels nog donkerder (zie afbeelding hierboven). Zorg voor mooie overgangen en beige/grijs tinten.

Licht vloerkleed op donkere vloer

Donkere hoeken oplichten

Door het oplichten van de donkerste hoeken van een kamer, oogt een ruimte al snel lichter. Wanneer je de donkerste plekken oplicht, verklein je het contrast in de gehele ruimte. Hier zijn een aantal oplossingen.

 1. Lichte meubels. Een donkere hoek kun je lichter maken door er lichte meubels in te zetten. Denk hierbij aan een houten krukje met een mooie kamerplant. Of een kleine poef met een kleurrijk kleedje er over heen.
 2. Indirect licht. Laat een lamp langs de muur omhoog schijnen om donkere hoeken als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

Plant in pot

Donkere meubels oplichten

Grote, donkere meubels zoals een bank of kast zijn met een paar kleine aanpassingen lichter te maken. Afhankelijk van het soort meubelstuk zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

 1. Bank of bed. Lichtkleurige plaids en kussens kunnen een bank of bed heel gemakkelijk lichter maken. Als je wilt, kun je zelfs de hele bank bedekken met een plaid.
 2. Kun je de kast schilderen? Maak er wat tijd voor vrij en ga aan de slag. Is het niet mogelijk om de kast te schilderen? Denk er dan over na om spotjes of led-strips in de kast te monteren. Accessoires in de kast zetten met een lichte kleur, kan daarnaast ook voor veel verandering zorgen.
 3. Een tafel is gemakkelijk lichter te maken door middel van een tafelkleed of andere lichte accessoires. Een fleurig boeket kan bijvoorbeeld al wonderen doen.
 4. Bonus tip: zet je huis niet te vol met meubels. Een algemene regel voor donkere ruimtes: houd een rustige indeling aan. Te veel meubels dicht op elkaar, maken een ruimte namelijk nog donkerder.

Donkere bank met plaid

Donkere muren lichter maken

Je zult er vast wel eens aan gedacht hebben om je muur wit te schilderen. Dit zal een kamer zeker een stuk lichter maken. Maar ook een witte muur kan nog steeds donker ogen door het gebrek aan lichtinval. Heb je hiermee te maken, denk dan eens aan een van de onderstaande oplossingen:

 1. Spiegels reflecteren licht en maken een ruimte dus ook lichter en groter. Een mooie, grote spiegel geeft niet alleen een luxe uitstraling aan je interieur, maar is ook nog functioneel.
 2. Grote schilderijen, plankjes aan de muur of een geweven wandkleed zijn allemaal middelen om een donkere muur te breken.
 3. Lichten die omhoog schijnen. Maak hiervoor gebruik van diffuus licht. Dit is egaal licht dat vaak uit een wat groter oppervlak komt en zich gelijkmatig verdeelt. Hierdoor kunnen er geen harde schaduwen worden gevormd en oogt de ruimte lichter.

Spiegel in een donkere ruimte

Een donker raam lichter laten lijken

In een donkere ruimte is het extra belangrijk om de aanwezige ramen optimaal te benutten. Zo veel mogelijk licht dus! Zo zijn er een aantal zaken die slim zijn om te vermijden. Dichte begroeiing buiten het raam of donkere gordijnen bijvoorbeeld. Maar wat kun je beter wel doen?

 1. Zorg er voor dat de raamdecoratie gedoseerd licht binnen kan laten en ook verstelbaar is.
 2. Lichtdoorlatende gordijnen. Gordijnen zijn natuurlijk voornamelijk functioneel en geven daarnaast ook sfeer in huis. Maar als ze helemaal geen licht doorlaten, maken ze een ruimte als de woonkamer onnodig donker.
 3. Kozijnen schilderen. Donkere kozijnen absorberen licht. Lichte kozijnen reflecteren licht en geven meer licht door aan de ruimte.

Deze tips kunnen een ruimte een heel stuk opfleuren en lichter maken! Iedere tip is op verschillende manieren toe te passen, of je nou een groot of klein budget hebt. En onthoud, kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben.

Veel succes!