Met spetterende kleur combinaties en patronen volgens de laatste trends hebben tafelkleden beetje bij beetje onze Hollandse harten veroverd. In een grijs verleden was een tafelkleed enkel en alleen een praktisch product. Nu is het een stijlvolle must-have geworden voor in elk huishouden. Een tafelkleed beschermt je tafel niet alleen tegen fatale knoei ongelukjes, maar is daarnaast een heuse sfeermaker op tafel. Met het juiste tafellinnen kun je je huis een moderne, speelse of romantische twist geven, wat jij maar wilt. Waar o waar begin je? Er is genoeg inspiratie in dit artikel, lees dus snel verder!

Durf “outside the box” te denken

Soms heb je van die huizen, één stap over de drempel en het valt je al op dat de inrichting enorm veel sfeer en karakter uitstraalt. Misschien stiekem een droom van ons allemaal, een interieur met deze “wow”-factor. Als je deze droomhuizen eens goed bekijkt, kom je er al snel achter dat er vaak gedurfde keuzes gemaakt zijn om dit effect te bereiken. De ene keer is er misschien strak vastgehouden aan een bepaald kleurenpalet of een bepaalde woonstijl. De andere keer zijn er juist veel verschillende stijlen, kleuren en materialen gemixt tot één verrassend geheel. Wat deze huizen met elkaar gemeen hebben? Durf! En dat zit ‘em vaak in de kleinste details, zoals het schilderij aan de muur of het tafelkleed dat op tafel ligt.

Speel met kleuren en patronen

Met de keuze voor neutrale kleuren en rustige patronen zorg je ervoor dat je tafelkleed als het ware opgaat in je interieur. Dat kan heel mooi zijn, een linnen tafelkleed past bijvoorbeeld perfect in een landelijk interieur. Het tafelkleed is dan bij binnenkomst niet het eerste waar je oog op valt, maar het speelt wel degelijk een grote rol in de natuurlijke uitstraling van je huis.
Je kunt de kleuren van je tafelkleed natuurlijk ook zó kiezen dat het kleed en je tafel samen een ware eyecatcher vormen. Hiervoor maak je gebruik van contrastkleuren in huis of bijzondere patronen. Heb je een strakke inrichting? Ga dan bijvoorbeeld voor een tafelkleed met een leuk grafisch motiefje. Nog steeds een strakke uitstraling, maar je geeft het al snel een speels tintje door voor een vrolijk kleurtje te kiezen. Nu super hot die grafische patronen!

Ontdek welk materiaal bij jou past

In de zoektocht naar een tafelkleed zou je haast de kluts kwijt raken door het grote aanbod aan verschillende materialen en soorten tafelkleden. Zo heb je allereerst het welbekende tafelzeil van pvc, ook wel plastic tafelkleden genoemd. Dit tafelzeil is glad en voelt echt aan als plastic, je kunt het dan ook niet in de wasmachine stoppen. Daarnaast heb je het gecoat tafellinnen, dit zijn stoffen tafelkleden (bv. linnen of katoen) met een waterdichte en vlekwerende coating. Deze tafelkleden mag je om de zoveel tijd in de wasmachine stoppen voor een goede wasbeurt. Beiden perfect in staat om jouw tafel te beschermen, maar een wereld van verschil qua uitstraling.

Kies de juiste afmetingen

Wat is een mooi tafelkleed als het niet mooi op je tafel past? Voor de look en uitstraling van het tafelkleed is het dan ook belangrijk dat je de juiste afmetingen kiest. Meet je tafel dus een keer goed op. Voor een mooi resultaat is het aan te raden om aan alle zijden van je tafel ongeveer 20 cm overhang aan te houden. Meer dan 20 cm mag altijd, dat oogt juist luxe en chique. Minder dan 10cm is over het algemeen niet mooi, dan is je tafelkleed echt wat aan de kleine kant. Voor grote en brede tafels kan het soms een flinke uitdaging zijn om een passend tafelkleed te vinden. Bij 1001factory vinden zelfs XXL tafels probleemloos hun tafelkleed-match. Je vindt hier een unieke collectie aan extra brede tafelkleden tot maar liefst 280 cm breed. Zeker een aanrader!

Finishing touch

Bereik die ultieme “wow”-factor door je tafel ten slotte aan te kleden met leuke accessoires die mooi bij je tafelkleed passen. Zet de puntjes op de i met een mooi bijpassend servies set, een kleurrijke bos bloemen, een gave plant of een stel chique kaarsen. Nu is het slechts wachten op de eerste enthousiaste blikken in de richting van jouw eethoek!