Je hebt er een drukke werkdag op zitten, hebt eten op tafel gezet en alles is weer opgeruimd. Tijd om even niets te doen. Waar ga jij dan zitten? Waarschijnlijk in de zithoek. Het is een praktische ruimte, maar omdat je hier graag wilt ontspannen is het ook fijn dat het gezellig en knus is ingericht. Daarom geven wij jou vandaag tips om jouw zithoek gezellig te maken. 

Zithoek indeling

Voordat je begint met aankopen doen voor je zithoek is het handig als je eerst een indeling maakt. Weet wat de afmetingen van de ruimte zijn. Er moet genoeg beenruimte en bewegingsruimte zijn, maar ook moet je rekening houden met de looproute van de woonkamer. In deze indeling bedenk je dus waar de bank komt, waar de tv komt et cetera. Houd je ook echt aan de afmetingen want een grote salontafel ziet er in de winkel misschien heel leuk uit, maar als het bij jou thuis uit verhouding is met de rest of het past niet heb je er natuurlijk niets aan. 

Bank en extra zitplaatsen

Naast dat de zithoek gezellig en knus moet zijn is het ook fijn om een comfortabele bank te hebben. Voor iedereen is een comfortabele bank anders ga dus vooral veel banken proberen in de winkel. Is de bank comfortabel en ook nog eens helemaal jouw stijl dan is het een perfecte bank voor jouw zithoek. Denk er ook aan dat als je visite hebt waar zij kunnen zitten. Zorg je voor een grote bank waar ook ruimte is voor je visite? Kies je voor fauteuils bijpassend bij de bank of gebruik je gewoon je keukenstoelen?

Salontafel of bijzettafels

Een ander handig en mooi onderdeel in je zithoek is een salontafel of bijzettafels. Het is handig om hier je hapjes en drankjes op te zetten. Maar het kan ook zorgen voor een gezellige zithoek door er decoratie op te zetten zoals kaarsjes of bloemen. Je kan kiezen voor één salontafel, maar meerdere bijzettafels kunnen natuurlijk ook zodat je ze meer over de ruimte kunt verdelen. 

Tv

De meeste mensen hebben een tv in hun zithoek. Maar hoe integreer je de tv het beste in de zithoek? Er zijn meerder opties en het is afhankelijk van de ruimte die je hebt en jouw stijl wat voor jou het beste is. Wil je bijvoorbeeld graag ruimte besparen? Hang dan je tv op aan de muur. Je hebt dan geen tv kast nodig. Vind je een tv eigenlijk maar lelijk in je interieur, maar wil je die wel een in je zithoek hebben? Werk je televisie dan weg door hem in een kast te zetten of door er een ombouw omheen te bouwen. Of wil je van je tv een interieurdecoratie maken? Hang dan bijvoorbeeld allemaal lijsten om de tv heen zodat de tv zelf ook een soort lijst lijkt. Maar wat je ook met je tv doet, zorg dat de tv minimaal drie tot vier meter van het bank afhangt zodat er comfortabel tv gekeken kan worden. Tip: een dressoir onder de tv plaatsen, is ook een ideale manier om je tv te integreren in je zithoek. Hierdoor ontstaat onder de tv opbergruimte en kan bijvoorbeeld een afstandbediening, kabels en game console buiten het zicht worden opgeborgen. Bovendien zorgen zwevende dressoirs ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt! 

zithoek woonkamer accessoires

Vloerkleed

Een mooi en passend vloerkleed kan heel de zithoek afmaken. Belangrijk voor de keuze van het vloerkleed is dat het goede maatvoering is en dat de kleur bij de rest past. Wil je dat je kleed erg opvalt, ga dan voor een kleed met patroon. Heb je liever dat je kleed wat naar de achtergrond valt, zodat je meubels opvallen, dan kun je beter gaan voor een kleed met rustig design of helemaal effen. 

Zithoek decoratie

De laatste stap, maar misschien nog wel het belangrijkste voor de gezellige sfeer, voeg woonaccessoires toe aan je zithoek. Met woonaccessoires kun je jouw zithoek helemaal personaliseren door middel van foto’s, souvenirs of kunst. Deze woonaccessoires kan je natuurlijk ook combineren met “niet-persoonlijke” woonaccessoires zoals sierkussens, plaids, vaasjes enzovoort. Zolang je deze uitkiest in jouw stijl blijft het jouw persoonlijke en gezellige zithoek. 

Als je met deze tips aan de slag gaat kan het niet anders dan dat jij er gezellig bij zit in je zithoek in de woonkamer deze winter!