Voor het samenstellen van een mooi interieur kun je je laten inspireren door een of meerdere woonstijlen. In dit blog lichten we verschillende toffe woonstijlen uit. We bespreken typische kenmerken van iedere woonstijl zodat je weet hoe je deze zou kunnen doorvoeren in je eigen interieur. Op die manier hopen we je op weg te helpen wanneer je je interieur van een frisse uitstraling wil voorzien.
Welke woonstijlen zijn er?
Er zijn vele verschillende woonstijlen te onderscheiden. In dit blog focussen we ons op de volgende selectie aan woonstijlen, omdat we denken dat deze heel geschikt zijn om inspiratie uit te halen voor het inrichten van een leuk, eigentijds interieur:
- Landelijk;
- Industrieel;
- Scandinavisch;
- Bohemian;
- Klassiek.
Woonstijl 1. Een rustiek landelijk interieur
Een landelijke inrichting is sfeervol en romantisch. Meubels hebben vaak een wat ronder design en natuurlijke materialen typeren deze woonstijl. Denk hierbij aan hout en stoffen waaronder wol en katoen. Een landelijke inrichting kan ook best wat grovere elementen bevatten. Een haard, grote kasten en forse fornuizen passen prima in een landelijke woonstijl. De landelijke woonstijl kenmerkt zich verder door wit, beige of grijs kleurgebruik. Sfeervolle accessoires zoals een gehaakte sprei, items met gebloemde motiefjes, manden en kransen kunnen gebruikt worden om interieurs in landelijke stijl te decoreren. Het hoeft allemaal niet te strak; sfeer staat voorop bij de landelijke woonstijl. Items zoals een koeienhuid of een hoefijzer kunnen een interieur ook een landelijke touch geven.
Woonstijl 2. Een stoer industrieel interieur
Industriële interieurs zijn helemaal in! Het is een stoere woonstijl waarbij gebruik wordt gemaakt van basic kleuren, met een rauwe uitstraling. Interieurs hoeven niet perfect te zijn afgewerkt: buizen en (bak)stenen die zichtbaar zijn, dragen bij aan een industrieel karakter. Qua kleurgebruik zien we grijstinten, wit en zwart terug bij deze woonstijl. Houten, metalen en leren meubels en accessoires sieren industriële interieurs op. De betonlook past helemaal in deze woonstijl. Oude fabriekslampen en industriële hanglampen zijn passende eyecatchers. In een interieur in industriële woonstijl vind je niet allerlei versiersels; middels een paar grotere, stoere meubels en objecten worden industriële interieurs vormgeven. Denk aan lockerkasten, houten stoelen met stalen frames en een leren bank. Meubels mogen gebruikssporen bevatten, dit draagt bij aan het rauwe karakter van een industrieel interieur. Op de grond vind je doorleefde houten vloeren of vloeren met betonlook.
Woonstijl 3. Een licht Scandinavisch interieur
In Scandinavië heeft men relatief weinig momenten dat de zon schijnt. Scandinavische interieurs kenmerken zich daarom met lichte kleuren (wit of eventueel grijs, pastelblauw of pastelgroen), zodat het aanwezige daglicht wordt weerspiegeld. De Scandinavische woonstijl is prachtig in zijn eenvoud. Sfeer wordt gecreëerd door middel van natuurlijke materialen, waaronder hout, stoffen met mooie structuren en dierenvachten. Verder vind je lichte houten vloeren terug in Scandinavische interieurs. Houten vloeren of meubels kunnen wit worden geverfd om deze te laten aansluiten bij de Scandinavische woonstijl. Bij deze woonstijl wordt er vooral gebruik gemaakt van een strak lijnenspel: inrichtingen hebben niet veel tierlantijntjes. Het minimalisme zie je hier dan ook terugkomen.
Woonstijl 4. Vrolijke bohemian woonstijl
Drukke motiefjes, verschillende materialen, soms wat oosterse invloeden en warme (aarde- en specerij-) kleuren, dat is de bohemian woonstijl ten voeten uit. In bohemian interieurs worden kleuren en patronen gecombineerd en komen ook weer natuurlijke elementen terug, bijvoorbeeld in de vorm van hout, rotan of aardewerk. Mooie (vintage) kleden vind je terug in de meeste interieurs in boheemse stijl, bijvoorbeeld op de grond of tegen een wand. Macraméwerkjes en dromenvangers zijn ook typische bohemian items. In onze eerdere blog lees je meer over de veelzijdige bohemian woonstijl.
Woonstijl 5. Een luxe klassiek interieur
De renaissancetijd is de inspiratiebron voor de klassieke woonstijl. Interieurs in deze woonstijl zijn vaak symmetrisch opgezet en bevatten veel versieringen en voorwerpen met sierlijke designs. Meubels met sierlijke pootjes, voorzien van fluwelen bekleding en gemaakt van glanzend, donker hout horen thuis in klassieke interieurs. Verder kenmerken donkere, karaktervolle tinten deze stijl en zijn materialen als marmer en hout geschikt om een klassieke uitstraling te creëren. Een klassieke kroonluchter maakt klassieke interieurs helemaal af. Men kiest er tegenwoordig ook wel voor om een moderne twist te geven aan de klassieke interieurstijl. Interieurs in deze woonstijl worden bijvoorbeeld aangevuld met meer moderne, strakke meubels of men kiest ervoor om een aantal klassieke elementen, zoals een bloemenbehang of kroonluchter, te verwerken in een modern interieur.
Woonstijlen combineren
Misschien vind je de klassieke woonstijl prachtig, maar ben je bang dat een grote hoeveelheid sierlijke meubels als snel te druk wordt. Of de kleurencombinaties in een bohemian interieur spreken je aan, maar je hebt geen zin om je inrichting ook van vele kleedjes te voorzien. Ga vooral na wat jij leuk vindt en ben niet bang om alleen bepaalde elementen van een woonstijl toe te passen in jouw interieur of verschillende woonstijlen te combineren. Zoals je misschien al geconcludeerd hebt, hebben sommige woonstijlen best wat raakvlakken, dus hier kun je op inspelen als ze wilt combineren. Zo ontwikkel je je eigen woonstijl!
Gebruik eventueel één woonstijl als uitgangspunt, zodat je een soort fundament hebt om bij het combineren van verschillende stijlen op terug te vallen. Een terugkerend kleurenpalet of materiaalsoort kan ook helpen om hier vastigheid voor jezelf te creëren. Ga bij de verdere inrichting en aankleding experimenteren zodat je een uniek, eigen interieur samenstelt. Tip: probeer het totaalplaatje van je interieur in je achterhoofd te houden, zodat je in je enthousiasme niet te veel losse items koopt zonder dat je hier een geheel mee kan vormen.
Heel veel plezier met het creëren van jouw eigen plekje en bijbehorende woonstijl!
Leave A Comment