De winter staat voor de deur en dat betekent dat we meer in huis zitten. Velen van ons hebben de intelligente lockdown gebruikt om flink te klussen in huis om het sfeervol te maken voor komende winter. Al heeft natuurlijk niet iedereen hier zin en tijd voor gehad. Weet je dat je ook een heerlijke warme sfeer kunt creëren zonder ook maar 1 meubel te verplaatsen in huis? Het antwoord daarop is geur! En er zijn verschillende manieren om die wintergeur in huis te krijgen.

1. Geurstokjes

Een welbekend middel om geuren te verspreiden zijn de geurstokjes. Dit zijn rotan bamboestokjes. De rotan stokjes hebben ronde kanaaltjes in het hout die van onder naar boven lopen. Dit zorgt ervoor dat de kanaaltjes van de rotan geurstokjes binnen enkele uren volledig gevuld zijn en de geurstokjes hun werk kunnen gaan doen. De geurolie verdampt en komt vrij via het uiteinde van de geurstokjes. Het nadeel van deze stokjes is dat je ze wekelijks moet omdraaien, met vieze handen tot gevolg en je ze na een paar weken moet vervangen als ze verzadigd zijn.

2. Geurkaarsen

Over geurkaarsen zijn de meningen nogal verdeeld. De één vind het fantastisch, terwijl de ander er van walgt. Natuurlijk zit er ook heel veel verschil in kwaliteit van de verschillende geurkaarsen. Het allergrootste nadeel van geurkaarsen is dat het zelden natuurlijke aroma’s zijn. Daarbij produceren geurkaarsen fijnstof en dat kan weer slecht zijn voor de longen.

3. Geurverdamper met kaars

In de geurverdamper giet je een kleine hoeveelheid water met een paar druppels etherische olie. Door het kaarsje onder in wordt het water warm en verdampt het. Bij deze verdamping wordt de etherische olie meegenomen en deze warme geurdamp verspreid zich dan in huis. Doordat je zelf de olie in het water druppelt, kun je zelf ook de sterkte bepalen van de geur in huis. Bij een etherische olie heb je een 100% zuiver product, zonder extra toevoegingen.
Wanneer al het water verdampt hebt en er blijft nog etherische olie over, dan kan deze gaan verbranden en dat stinkt dan weer heel erg. Ook heb je bij deze manier van geur verspreiden weer te maken met de fijnstof van de kaars.

4. Aroma diffuser

De aromadiffuser is ook een soort geurverdamper, alleen dan zonder kaars. De diffuser vul je met de aangegeven hoeveelheid water met daarbij een aantal druppels etherische olie. De diffuser laat het water met de geur verdampen door middel van ionisatie van het water. Dit ingewikkelde proces zorgt er in ieder geval voor dat je koude damp uit je aroma diffuser krijgt. In de winter hebben mensen vaak de verwarming aan, waardoor je een wat drogere lucht krijgt. Het voordeel van de aroma diffuser is dat hij de lucht ook weer wat vochtiger en daarmee aangenamer maakt.
Net als met de geurverdamper kun je hier een etherische olie naar keuze aan toevoegen en ook de hoeveelheid zelf bepalen. Etherische oliën kunnen daarbij ook een helende werking op het lichaam hebben. De meeste diffusers zet je aan en wanneer het water op is, schakelt deze zichzelf weer uit. Geen onnodig stroomverbruik en gevaar. Een goede aroma diffuser is natuurlijk wel een stuk duurder dan de vorige opties, maar dit is echt alleen de aanschaf. Daarna is het gebruik van een aroma diffuser met etherische olie beduidend voordeliger dan alle voorgenoemde opties.

Geurtips voor dat wintersfeertje
Om dat unieke wintersfeertje met geuren in huis te halen, kun je uiteraard kiezen voor melanges die al kant en klaar zijn. Winter, Christmas, Spices zijn voorbeelden van mixen. Wanneer het gaat om etherische olie kies dan voor geuren zoals dennen, sinaasappel, kruidnagel of een combinatie hiervan.