Door de jaren heen heeft de bouwtekening een niet onaanzienlijke evolutie doorgemaakt. Vroeger werd er in de praktijk altijd gebruikgemaakt van een standaard 2D bouwtekening. Tegenwoordig is het zo dat er veelal gebruik wordt gemaakt van een 3D bouwtekening. Voor deze eerste geldt dat het eigenlijk gewoon een soort van plattegrond betreft waardoor ze het karakter heeft van een bouwplan. Dat geldt niet voor een bouwtekening die in 3D wordt gemaakt. In dit geval kan je dan ook rekenen op een aanzienlijk realistischere voorstelling van het pand in kwestie. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral even snel verder lezen.

Een digitale versie van het gebouw

Voor een 2D bouwtekening geldt dat ze in de praktijk niets meer, maar ook niets minder is dan louter en alleen een platte technische keuring. Dat geldt dus niet voor een 3D bouwtekening. Voor deze laatste geldt immers dat het een digitale versie betreft van het gebouw. Ook wanneer er sprake is van een dergelijke versie zal je echter kunnen vaststellen dat deze perfect kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het indienen van de vergunningsaanvraag. Daarnaast spreekt het voor zich dat dit type van bouwtekening zich eveneens uitstekend leent om bepaalde ideeën te kunnen realiseren.

Er zijn meerdere redenen aan te halen waarom er tegenwoordig steeds vaker voor wordt gekozen om gebruik te maken van een bouwtekening in 3D. Eén van deze redenen heeft te maken met het feit dat een dergelijke voorstelling veel veelzijdiger is. Zo kan je bijvoorbeeld het pand in kwestie perfect vanuit alle uithoeken bekijken. Hoe dan ook, op het moment dat je gaat bouwen of verbouwen kan de keuze voor een 3D bouwtekening dus absoluut de moeite waard zijn.

Wat zijn de voordelen van een 3D bouwtekening?

Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat heel wat mensen die gaan bouwen of verbouwen de voorkeur geven aan het realiseren van een 3D bouwtekening. De hierboven aangehaalde reden daarvoor is lang niet het enige voordeel waar je op kan rekenen. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld:

  1. Fouten in het ontwerp zullen veel beter opvallen;
  2. Ze geeft je een veel beter beeld van wat je kan verwachten;

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een standaard bouwtekening kan er in de praktijk vaak worden vastgesteld dat veel mensen niet meteen zien waar er zich mogelijke fouten of problemen kunnen bevinden. Lang niet iedereen heeft dan ook de kennis om plan te lezen. Wanneer er sprake is van een 3D bouwtekening is dat uiteraard geen probleem. Deze realistische voorstelling kan door iedereen worden bekeken en maakt meteen duidelijk waar er zich eventueel mogelijke pijnpunten bevinden. Dit zorgt ervoor dat het laten maken van een bouwtekening in 3D eigenlijk door het merendeel van de mensen haast blind wordt geprefereerd.

Efficiënt bijsturen waar nodig

Het laten maken van een 3D bouwtekening betekent uiteraard niet dat je meteen vasthangt aan het gerealiseerde ontwerp, integendeel. Zijn er bij het bekijken van het ontwerp met andere woorden bepaalde elementen die je toch liever anders had gezien? Dan is het in principe nog steeds mogelijk om deze te veranderen. Op deze manier bouw je dan ook pas echt aan jouw droomwoning!