U wilt graag een systeemplafond kopen voor in uw ruimte. De keuze op het gebied van systeemplafonds en plafondplaten is enorm groot. Het kan dus soms een lastige opgave zijn om te bepalen waar u begint met zoeken. In deze blog benoemen wij de belangrijkste aandachtspunten om u verder op weg te helpen.  

Wat is het doel van de ruimte 

Allereerst is het belangrijk om te bepalen voor wat voor doeleinde je ruimte gebruikt gaat worden. Geen enkele ruimte is namelijk gelijk. Voor een bedrijfsruimte kan het bijvoorbeeld van belang zijn dat er een goede akoestiek is, maar wanneer het om een keuken van een restaurant gaat is hygiëne erg belangrijk. Bedenk voor uzelf aan welke belangrijke eigenschappen de ruimte minimaal moet voldoen.  

Het bepalen van hoogte en kleur 

Om een juiste keuze te kunnen maken op het gebied van materiaal is het goed om een aantal dingen voor uzelf te bepalen. Allereerst is de hoogte van het plafond erg belangrijk. Hiervoor geldt dat wanneer het plafond hoger is, er ook meer mogelijkheden zijn. Een hoger plafond zorgt ook voor een betere akoestiek. Kies daarna een kleur van het plafond die bij uw gekozen ruimte past. Tegenwoordig komt hier steeds meer variatie in. Zo komt een Armstrong systeemplafond bijvoorbeeld in veel verschillende kleuren en designs. 

Hard minerale of zacht minerale plafondplaten? 

Nadat de kleur is gekozen kan er op basis van het budget wat beschikbaar is ook gekozen worden voor een gewenst materiaal. Dit materiaal moet natuurlijk passen bij het doel van de ruimte. Zo is het belangrijk dat een plafond dat vochtig wordt ook een vochtbestendig materiaal heeft. We maken onderscheid in hard mineraal en zacht mineraal. Hard mineraal plafondplaten zijn gemaakt van perliet en papier en zorgen voor vermindering van overgangsgeluiden. Het materiaal is daarentegen weer minder geschikt voor nagalm. Zacht mineraal plafondplaten bestaan uit gemalen steen. Dit type is geschikt voor het absorberen van alle soorten geluid.  

Kiezen van de grootte van de plafondplaten  

Plafondplaten kunnen in verschillende maten worden geleverd. Het is goed om rekening te houden met wat voor invloed kleinere of grotere plafondplaten op jouw ruimte hebben. Voor een kleinere ruimte is het bijvoorbeeld niet wenselijk om grote plafondplaten te gebruiken. Dit maakt het namelijk lastig om de plafondplaten los te halen wanneer dit nodig is. Pas de grootte van de plafondplaten dus altijd aan, aan de grootte van je ruimte. Wij raden ook aan om eventueel een adviseur te laten langskomen op locatie om u van het juiste advies hierin te voorzien.