Vintage vloerkleden, ze worden steeds populairder en ook niet zonder reden! Vintage vloerkleden stralen warmte uit en geven je kamer een echte unieke uitstraling. Maar waar komen die pronkende stukken vandaan? Hier volgt een kijkje achter de schermen bij Rozenkelim die zelf haar vloerkleden selecteert en importeert.

Achter de schermen bij Rozenkelim; het inkopen van Beni Ouarain kleden in Marokko.

Het inkopen van vintage vloerkleden vinden wij een van de leukste onderdelen bij Rozenkelim. In Moldavië en Turkije gaan we dan naar een fabriek of verzamelplaats waar honderden vloerkleden liggen die we een voor een bekijken en beoordelen.  Als we berber vloerkleden in Marokko gaan inkopen gaat dit op een totaal andere manier.

Inkopen in het Atlas Gebergte

Bij onze inkoopreizen naar Marokko weten we nooit wat ons te wachten staat. Meestal staan we in alle vroegte op en vertrekken we met de auto naar het Atlas Gebergte. Eenmaal aangekomen in een klein traditioneel dorp haalt onze contactpersoon zijn megafoon tevoorschijn en vraagt wie zijn vloerkleed wil verkopen. De lokale bevolking komt vervolgens met de vloerkleden naar buiten. Dan beginnen de onderhandelingen en kijken we of we tot een akkoord kunnen komen. Voor de bevolking is het een mooie bijverdienste. Het knopen van deze berberkleden is nog steeds een traditie. Ze kunnen dus een nieuw vloerkleed zelf maken of laten maken.

Elke regio in het atlas gebergte heeft zijn “eigen” vloerkleed. Zo onderscheiden we in hoofdlijnen drie type vloerkleden.

  • Beni Ouarain; de op dit moment bijzonder populaire ivoorwitte vloerkleden met vaak een bruin of zwart patroon. De traditie van het maken van dit vloerkleed bestaat nog steeds.
  • Azilal; Deze kleden worden op een veel grovere manier geknoopt dan de beni ouarain kleden. Veelal hebben ze ook een witte achtergrond maar zijn de patronen vaak gemaakt in diverse kleuren, ook deze traditie bestaat nog steeds.
  • Beni Mguild; kleden die vaak 4m x 2m lang zijn. Vaak in de kleuren paars en rood. Helaas worden deze kleden niet meer gemaakt, al deze kleden zijn dus oud.

Vintage kleden wassen en drogen

Aan het eind van de dag keren we vaak met een auto vol met kleden terug naar de wasplaats. Alle kleden worden daar zeer grondig gewassen met heel veel water en natuurlijke zeep. Daarna volgt een belangrijk proces; het drogen. De kleden moeten minimaal drie dagen in de volle zon hangen om volledig te drogen. De kleden worden daarna immers goed ingepakt en gaan op transport, ze zijn dan 7-10 dagen onderweg. Het is dus belangrijk dat ze door en door droog zijn.

Klaar voor een nieuw interieur

Bij aankomst in Hillegom bij onze showroom pakken wij de kleden uit en laten ze even luchten. Vervolgens zetten wij ze op de foto en plaatsen we ze in de webshop. Het kleed is nu klaar om te beginnen aan zijn tweede leven, maar nu in een westers interieur!