Een eigen tuin is een wens van veel woningzoekenden. Vraag aan tien mensen wat hun droomhuis is, en iedereen zal zeggen dat ze graag een tuin willen. Het is immers een wens van veel mensen om lekker te kunnen eten in de tuin, een plek te hebben waar hun kinderen veilig kunnen spelen en een heerlijk, groen toevluchtsoord waar je lekker kunt ontspannen na een lange dag werken.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat een huis met een tuin meer waard is op de woningmarkt. Een goede tuin kan je huis een grote meerwaarde bieden. In dit artikel enkele tips over hoe je de woningwaarde kunt verhogen met een tuin.

Een waardestijging van je woning door een tuin

Een huis met een tuin heeft vaak een grotere woningwaarde dan een huis zonder tuin. Dit heeft onder meer invloed op het oppervlak van het perceel, dat vaak groter zal zijn, maar ook is het van invloed op de geschatte waarde. Een goed verzorgde tuin zal ervoor zorgen dat de waarde van je huis hoger wordt ingeschat. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je tuin er netjes uitziet. Vooral als je plannen hebt om je woning te verkopen. Zorg voor een goede eerste indruk: haal onkruid weg, laat de tuin niet verwilderen en zorg voor een verzorgde uitstraling van de tuin. Ben je geen tuinmens? Zaai de tuin dan in met gras of kunstgras voor een groene uitstraling. Wil je een flinke verhoging van je waarde? Kies dan voor luxe zoals een sauna, jacuzzi of zelfs een zwembad met overdekking.

Een praktische inrichting

Richt de tuin in naar eigen wens. Schakel zo nodig een hovenier in, mocht je zelf geen groene vingers hebben. Maar zet altijd op een rijtje wat je wil doen met je tuin. Waar wil je de tuin voor gebruiken? Is er speelruimte nodig, een berging of terras? Wil je voldoende privacy in de vorm van een mooie haag of schutting om je tuin? Kijk ook naar de stand van de zon, zodat je hiermee rekening kunt houden bij het aanleggen van je terras. Het helpt vaak om een tekening te maken op papier. Zorg voor een praktische inrichting van je tuin.

De duurzame tuin

Ook de tuin kan meedoen met de trend van duurzaamheid. Van een duurzame tuin heb je jarenlang plezier en je draagt bij aan het milieu. Voor sommige potentiele kopers kan een duurzame tuin een groot voordeel zijn. Kies voor sterke planten, die zichzelf in de natuur staande zullen houden. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in je duurzame tuin. Indien je voor een gazon kiest in je duurzame tuin, kies dan voor duurzame graszoden. Dit zijn graszoden die in de volle grond worden gekweekt, en er dus mooier uitzien.

Als je kiest voor stenen of vlonders, kijk dan goed waar het materiaal vandaan komt. Kies voor duurzame klinkers of bamboevlonders voor je tuin. Verlichting gaat natuurlijk op zonne-energie!

Een praktische, duurzame, maar vooral mooie en verzorgde tuin zorgt niet alleen voor je eigen woonplezier, maar kan ook erg voordelig zijn als je je huis gaat verkopen. Een goed verzorgde tuin biedt namelijk een grote meerwaarde aan potentiele kopers van je woning.