Als je zwanger bent, ben je je waarschijnlijk aan het voorbereiden op de komst van je baby. De babykamer, de garderobe van je baby, het zijn allemaal belangrijke zaken. Met deze tips kan je een goede start maken met je baby, en ook tijdens je zwangerschap de nodige voorbereidingen treffen. Vergeet vooral niet te genieten van deze periode!

Een garderobe

Bij een stijlvolle inrichting voor een aankomende baby hoort ook een stijlvolle garderobe (voor jezelf). Met een zwangerschaps bh kom je een heel eind in je garderobe en ben je alvast goed voorbereid voor de baby. Voor een babykamer kan je ook een leuke garderobe maken. Koop bijvoorbeeld wat ruimere kleding voor de baby dan kleding die wat aan de krappe kant is. Zorg voor comfortabele stoffen, zachte stoffen die makkelijk mee rekken. Wat je verder voor items kunt kopen zijn rompertjes, broekjes, sokjes (sokmaat 10-12), shirtjes en truitjes. Een jas of vestje heeft de baby ook nodig voor buiten, net als een muts. De meeste baby’s hebben maat 50, maar wordt een baby te vroeg geboren is het vaak maat 44. Is jouw baby wat groter? Dan is de kans groot dat een maat 56 beter past. Houd er ook rekening mee of je zomer- of winterkleding moet kopen. Dit kan je bepalen naar de datum dat je uitgerekend bent.

Zwemmen tijdens en na je zwangerschap

Wil je zwemmen tijdens je zwangerschap? Ga dan voor een zwangerschapsbadpak. Als je ná de bevalling wilt zwemmen, kun je vanaf 2 a 3 maanden hiermee beginnen. De baby moet namelijk eerst een aantal vaccinaties krijgen. Bouw het zwemmen na een bevalling langzaam op. Wanneer je net begint is 15 tot 20 minuten het beste. Dit kun je opbouwen tot ongeveer 30 minuten, maar ga zeker niet te snel. Geef jouw baby (en jouw eigen lichaam) de tijd die het nodig heeft om te wennen. De baby moet niet te veel afkoelen en let op dat de baby niet te veel prikkels krijgt. Verder hoort het zwembad ongeveer 31 tot 32 graden warm zijn. Probeer niet in natuurwater te zwemmen, want dat is bijna altijd te koud. Vergeet ook de zwemluiers niet mee te nemen, en natuurlijk  gewone luiers die je jouw baby aan kunt trekken na het zwemmen. Een zwemband of zwemvleugeltjes zijn ook handig voor in het water.

De babykamer

Wat je verder voor de baby kunt regelen, is de babykamer. Je hebt als eerste een wiegje of ledikantje met een matras en een hoeslaken nodig. Als tweede een commode en een aankleedkussen. Een kledingkast past ook mooi in de kamer. Je kan de kamer leuk inrichten met accessoires zoals lampen, muurstickers, knuffels, foto’s en schilderijen. Probeer de kamer veilig en babyproof te maken. Dit kun je doen door een aangename temperatuur aan te nemen en het bedje niet in de volle zon of tocht te plaatsen. Gevaarlijke stopcontacten kunnen een beschermplaatje krijgen en snoeren en kleine voorwerpen opbergen of uit het zich plaatsen. Je wilt tenslotte een healthy home voor je baby!

Jouw baby voeden

We gaan het ook even kort hebben over het voeden van jouw baby. Naast het geven van borstvoeding of melk uit een fles, kun je jouw baby na de eerste 6 maanden kleine gepureerde maaltijden gaan geven. Dit doe je door oefenhapjes waarna later de flesvoeding langzaam wordt afgebouwd. Het kunnen theelepels groente, pap of fruit zijn. Daarna kan je uitbreiden. In de periode 6 tot 8 maanden geef je bijvoorbeeld een sneetje brood, pap, fruithapjes of groentehapjes. In de periode van 8 tot 12 maanden geef je minder melkvoeding en meer vaste voeding. Je kan samen eten aan tafel op vaste momenten. Je kunt jouw kind het goede voorbeeld geven door het een gezellig samenzijn te maken. Vanaf 12 maanden kan je dreumes hetzelfde eten als de rest van het gezin, drie maaltijden per dag. Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips. Veel succes!