Het is niet altijd even makkelijk en leuk, je keuken spik en span houden. Daarom in dit artikel een paar tips hoe je makkelijk en met minder gevoel van moeite je keuken schoon en georganiseerd kan houden!

Optimale inrichting

Dingen die je veel gebruikt met koken zoals snijplankjes kun je beter niet ver van het aanrecht verstoppen. Leg alles op logische plek zodat je er makkelijk bij kan en het makkelijk ook weer terug kunt leggen. Dat de keuken er netjes uitziet betekent niet altijd dat het handig is ingedeeld! Ook een kleinere keuken kun je optimaal inrichten!

Stop niet al het gerei in een la. Zet wat je het meest gebruikt in een houder. Als je er geen hebt is het ook echt een aanrader om een klein messenblok aan je keuken op het aanrecht toe te voegen. Zo bespaar je de moeite van zoeken en stop je de messen ook zo weer terug in het blok na gebruik en schoonmaken.

Geschikt keukeninterieur

Als je aan het denken bent aan een nieuwe keuken, is het erg slim om goed na te denken over je indeling en wat jij handig vindt. Bredere lades voor een beter functionerende opberging misschien? Of wellicht wil je een inductieplaat die makkelijk schoon te maken is? Als je niet zeker weet wat je wilt kun je altijd wat keuken inspiratie op doen voor je keuken en alles wat erbij komt kijken. Keuken trends ontstaan niet alleen omdat een bepaald iets zoals bredere lades er strakker uitziet, ze ontstaan ook omdat ze vaak handig en praktisch zijn.

Ruim geleidelijk op

Net zoals professionele koks het doen is het slim om onder het koken al dingen die je hebt gebruikt op te ruimen. Daarmee lijkt het minder werk op het einde, want het enige wat je dan nog hoeft af te wassen of in de vaatwasser in te laden met borden, bestek en pannen.

Probeer ook als je merkt dat je iets morst of er dingen van je snijplank rollen het meteen op te ruimen. De truc is om meteen te reageren op vuil dan ben je jezelf na het eten erg dankbaar! Afwassen en het aanrecht schoonhouden zijn natuurlijk niet de enige boosdoeners voor de keuken. Vuil in de koelkast, kastjes en het fornuis kan ook ophopen. “De grote schoonmaak” voor de keuken is dan ook een gevreesde dag voor de meeste mensen. Wat je hier aan kunt doen is een goede planning maken en alle klusjes verdelen over de week. Kijk bijvoorbeeld deze weekplanning ter inspiratie:

  • Maandag; maak je de kastjes schoon
  • Dinsdag; de koelkast schoonmaken, waarbij je ook meteen alle houdbaarheidsdatums van voedsel en drinken nakijkt. Of restjes die niet meer goed zijn.
  • Woensdag; dweil je de vloer
  • Donderdag; maak je de tafel, stoelen en het fornuis schoon.
  • En in het weekend doe je even lekker niks aan de keuken!

Het lijkt misschien veel zo’n lijst, maar per dag zijn deze klusjes echt te doen, en zodra er routine in zit denk je er ook amper meer over na! Hopelijk heb je iets aan deze tips en kan je elke dag lekker genieten van een fijne schone keuken.