Huishoudelijke taken zijn onvermijdelijk. Noodzakelijk kwaad. Je ontkomt er niet aan. Toch zou je vaak heel graag iets anders willen doen. Meer tijd besteden aan je partner en kinderen bijvoorbeeld of even een beetje rustig op de bank zitten na een drukke dag of week. Soms lijkt het alsof je jezelf voorbijloopt. Er is altijd wel iemand die iets aan je vraagt. Een taak die je wel móet doen. Daarom is het belangrijk dat je die druk wat van je schouders afhaalt. Bijvoorbeeld door minder tijd te besteden aan het huishouden. Met de volgende 4 tips laat je zeker geen steekjes vallen, maar doe je wel meer in zo min mogelijk tijd. Zo hou je meer tijd over voor de dingen die er écht toe doen.
1. Gebruik handige schoonmaakproducten
Met de juiste producten kun je al een enorm groot verschil maken. Wanneer je bijvoorbeeld telkens een nieuw sopje moet maken, ben je veel meer tijd kwijt dan wanneer je simpelweg desinfectiespray gebruikt. Deze spray je op iedere oppervlakte, je haalt er een doekje over en het huis ruikt weer fris en schoon. Ideaal in drukke gezinnen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een handige vlekverwijderaar voor alle hardnekkige vlekken op de bank.
2. Ruim direct op
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar hier gaat het nog vaak mis. Het zal je verbazen hoe vaak mensen wel niet spullen van een hele dag of week proberen op te ruimen in slechts een paar minuten. Geen wonder dat dit de nodige stress oplevert. Leer jezelf daarom aan om gebruikte spullen altijd direct weer op hun plekje terug te leggen. Dit geldt vooral voor de keuken. Is de vaatwasser klaar? Ruim dan direct alle vaat uit. Heb je een bordje gebruikt? Zet deze er dan weer direct in. Op die manier kost het je uiteindelijk veel minder tijd en merk je bijna niet dat je met het huishouden bezig bent. Het gaat op de automatische piloot en hoort bij de handelingen die je normaal ook uitvoert.
3. Geef iedereen een eigen klusje
Het is toch eigenlijk gek dat in ieder huishouden bijna altijd wel één iemand is die bijna alle huishoudelijke taken op zich neemt. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Als jullie hier samen wonen, hebben jullie ook samen aandeel in de rommel. Geef daarom iedereen een eigen taak. Zowel je partner als de kinderen. Hoe klein je kinderen ook zijn, er is vrijwel altijd wel iets wat ze kunnen doen. Al vanaf de leeftijd van 1,5 jaar kunnen zij helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld door hun eigen speelgoed op te ruimen. Hoe ouder ze worden, hoe meer verantwoordelijkheid ze kunnen krijgen.
4. Plan iedere dag iets
De meeste mensen zijn gebaat bij routine. Daarom is het slim om iedere week een planning te maken. Doe op iedere dag iets kleins in het huishouden, zodat je aan het einde van de week niets meer hoeft te doen. Gebruik maandag als wasdag, maak dinsdag de badkamer schoon, doe woensdag de keuken grondig, donderdag stofzuigen en dweilen, enzovoorts. Zo creëer je meer overzicht en bespaar je uiteindelijk ook meer tijd.
Leave A Comment