In deze tijden waarin velen van ons thuiswerken of andere activiteiten noodgedwongen moeten verplaatsen naar binnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis een fijne plek is, ingericht in jouw persoonlijke stijl. Misschien is de moderne woonstijl wel helemaal jouw ding. Een modern interieur kenmerkt zich doordat de inrichting strak, ruimtelijk en minimalistisch is. Rechte vormen en een strak lijnenspel voeren de boventoon.

In dit blog gaan we verder in op de belangrijkste kenmerken van een modern interieur en we geven tips over hoe jij deze kenmerken kunt verwerken in je woning. Zo creëer je zelf een modern interieur.

1. De vloer is de basis van een modern interieur

Een mooie basis voor een modern interieur leg je met een strakke vloer. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer, een betonvloer of een houten vloer, eventueel in een lichte kleur. Ook gietvloeren en epoxyvloeren, de strakke vloeren waar we eerder een blog over schreven, passen helemaal in een modern interieur.

Wil je je huidige interieur een meer moderne look geven, maar zie je het vervangen van de vloer niet zitten? Overweeg dan eens om je huidige houten vloer van een ander soort lak te voorzien. Ook een tegelvloer kun je als het ware upgraden door speciale tegelverf te gebruiken. Met een nieuwe verflaag zorg je ervoor dat je bestaande tegelvloer een andere uitstraling krijgt en past in een modern interieur.

meubels modern interieur

2. Modern interieur creëren door te spelen met lichtinval

Door te spelen met lichtinval en zoveel mogelijk licht binnen te laten, kan het ruimtelijke effect binnen een modern interieur worden versterkt. Maar, spelen met lichtinval, hoe dit je dit in je huidige interieur? Nou, je kunt denken aan licht doorlatende gordijnen waarmee je eenvoudig privacy creëert, zonder de lichtinval volledig te blokkeren. Met de keuze voor gordijnen kun je tevens inspelen op het lijnenspel in je moderne interieur: kies voor lange gordijnen voor een meer verticale nadruk, of gebruik juist minimalistische jaloezieën met horizontale lijnen. Verder is het aan te raden om de muur waarop het licht valt, in ieder geval een lichte kleur te geven. Zo wordt het natuurlijke licht zoveel mogelijk weerkaatst.

3. Slim kleurgebruik voor een moderne inrichting

Moderne interieurs worden verder gekenmerkt door basiskleuren als wit, zwart, grijs en soms wat bruintinten. Door je interieur van deze kleuren te voorzien, houd je de basis rustig. Met de kleurencombinatie kun je wel wat experimenteren; laat deze basiskleuren contrasteren door voor bijvoorbeeld één donkere wand in een verder witte ruimte te kiezen, of door een zwart salontafeltje tegen een lichte wand te plaatsen. Bij het schilderen van een wand in een contrasterende kleur, is het goed om te weten dat als je de achterwand een donkere kleur geeft, dit ervoor zal zorgen dat deze dichterbij lijkt. Om de ruimtelijkheid te creëren die vereist is voor een modern interieur, kun je er daarom voor kiezen om alleen delen van een wand van een andere kleur te voorzien en hierbij niet al te donkere kleuren te gebruiken. Een makkelijke tip om toe te passen is het verven van de kozijnen in een zwarte kleur of in antraciet. Zo voeg je wat contrast en strakke lijnen aan je inrichting toe en creëer je een modern interieur.

4. Een modern interieur is niet standaard; gebruik moderne materialen en meubels

Je kunt een moderne uitstraling versterken en eventueel wat kleur toevoegen door moderne meubels uit te zoeken. Meubels met een moderne uitstraling zijn onder andere gemaakt van leer, RVS, glanzende materialen zoals marmer en glas, en chroom. Gebruik meubels met een recht design om het strakke lijnenspel in een modern interieur niet te doorbreken. Dat hoeft niet saai of standaard te worden; je kunt uitwijken naar salontafeltjes met futuristisch design, een zwevend dressoir, meubelpoten met geometrische vormen of eventueel nog een vintage item zoals een leren bank toevoegen. De populaire poefjes met goudkleurig onderstel en velvet bekleding zijn een voorbeeld van meubels die passen in een modern interieur en die wat kleur kunnen geven. Tot slot kun je een modern interieur voorzien van bijzondere glas schilderijen. Een werk met contrasterende kleuren en hoogglans oppervlak kan bijvoorbeeld net wat meer pit aan een modern interieur toevoegen, en deze helemaal afmaken.

moderne inrichting meubels

Wij geloven erin dat je bij het inrichten van een modern interieur nog vele kanten op kan. Hopelijk ben je na het lezen van dit blog meer te weten bent gekomen over hoe je zelf een modern interieur creëert dat echt bij jou past. Veel plezier met (her)inrichten van jouw moderne interieur!