Ben je op zoek naar inspiratie om jouw interieur om te toveren tot een hedendaags pronkstuk? Dan is de moderne woonstijl misschien wel iets voor jou. Een modern interieur kenmerkt zich door zijn strakke lijnen, minimalistische uitstraling en ruimtelijke opzet. Maar hoe creëer je eigenlijk zo’n modern interieur?

In dit blog delen we niet alleen inspiratie voor een moderne inrichting, maar geven we ook 6 praktische tips om deze stijl toe te passen in jouw woning. Van vloeren en wanden tot meubels en accessoires: alles komt aan bod. Of je nu gaat voor een volledige make-over of subtiele aanpassingen, met deze tips maak je van jouw huis een modern thuis. En het mooie is, je hoeft geen interieur expert te zijn om deze stijl te creëren. Dus leun achterover, neem een kop koffie en laat je inspireren voor jouw moderne interieur!”

1. De vloer = de basis van een modern interieur

modern interieur - lichte houten vloer

Een strakke vloer is essentieel voor een modern interieur. Het is de basis waarop de rest van de inrichting wordt gebouwd. Kies voor een vloer die past bij de uitstraling die je wilt creëren, zoals een tegelvloer, beton vloer of een houten vloer. Ook gietvloeren en epoxyvloeren, de strakke vloeren waar we eerder een blog over schreven, passen helemaal in een modern interieur. Let erop dat de kleur van de vloer licht is, zodat het ruimtelijke effect van het moderne interieur wordt versterkt.

Als je huidige vloer niet past bij de moderne uitstraling die je wilt creëren, hoef je deze niet per se te vervangen. Er zijn namelijk manieren om je vloer een nieuwe look te geven zonder dat je een nieuwe vloer hoeft te leggen.

  • Houten vloer: geef je vloer een andere lak waardoor deze binnen no-time een moderne uitstraling krijgt.
  • Tegelvloer: gebruik speciale tegelverf om deze een nieuwe kleur te geven. Door de vloer te verven of lakken, kun je een nieuwe look creëren die past bij jouw nieuwe  moderne interieur.

Zorg er bij het kiezen van de nieuwe vloer of het verven van de bestaande vloer voor dat deze past bij de stijl van de rest van je interieur. De vloer vormt namelijk de basis en moet daarom goed passen bij de meubels, accessoires en kleuren die je in de ruimte hebt staan. Kies bijvoorbeeld voor een houten vloer met een lichte kleur als je veel gebruik maakt van lichte meubels en accessoires, of ga voor een grijze betonvloer als je een stoerder en industrieel interieur wilt creëren.

meubels modern interieur

2. Modern interieur creëren door te spelen met lichtinval

Een modern interieur is niet compleet zonder de juiste lichtinval. Door te spelen met lichtinval en zoveel mogelijk licht binnen te laten, kan het ruimtelijke effect binnen een modern interieur worden versterkt. Kies bijvoorbeeld voor licht doorlatende gordijnen om eenvoudig privacy te creëren, zonder de lichtinval volledig te blokkeren. Door de juiste gordijnen te kiezen, kun je tevens inspelen op het lijnenspel in je moderne interieur. Kies:

  • Lange gordijnen om een meer verticale nadruk te leggen.
  • Minimalistische jaloezieën voor een nadruk op de horizontale lijnen.

Om optimaal gebruik te maken van de lichtinval, is het aan te raden om de muur waarop het licht valt, in ieder geval een lichte kleur te geven. Op deze manier wordt het natuurlijk licht zoveel mogelijk weerkaatst en creëer je een nog ruimtelijker effect. Overweeg ook om gebruik te maken van reflecterende materialen, zoals glas en gepolijst staal. Op die manier benut je het licht nog beter en versterk je het moderne gevoel.

3. Slim kleurgebruik voor een moderne inrichting

Een modern interieur is niet compleet zonder de juiste lichtinval. Door te spelen met lichtinval en zoveel mogelijk licht binnen te laten

Moderne interieurs worden verder gekenmerkt door basiskleuren als wit, zwart, grijs en soms wat bruintinten. Door je interieur van deze kleuren te voorzien, houd je de basis rustig. Met de kleurencombinatie kun je wel wat experimenteren; laat deze basiskleuren contrasteren door voor bijvoorbeeld één donkere wand in een verder witte ruimte te kiezen, of door een zwart salontafeltje tegen een lichte wand te plaatsen. Bij het schilderen van een wand in een contrasterende kleur, is het goed om te weten dat als je de achterwand een donkere kleur geeft, dit ervoor zal zorgen dat deze dichterbij lijkt. Om de ruimtelijkheid te creëren die vereist is voor een modern interieur, kun je er daarom voor kiezen om alleen delen van een wand van een andere kleur te voorzien en hierbij niet al te donkere kleuren te gebruiken. Een makkelijke tip om toe te passen is het verven van de kozijnen in een zwarte kleur of in antraciet. Zo voeg je wat contrast en strakke lijnen aan je inrichting toe en creëer je een modern interieur.

4. Een modern interieur is niet standaard; gebruik moderne materialen en meubels

Je kunt een moderne uitstraling versterken en eventueel wat kleur toevoegen door moderne meubels uit te zoeken. Meubels met een moderne uitstraling zijn onder andere gemaakt van leer, RVS, glanzende materialen zoals marmer en glas, en chroom. Gebruik meubels met een recht design om het strakke lijnenspel in een modern interieur niet te doorbreken. Dat hoeft niet saai of standaard te worden; je kunt uitwijken naar salontafeltjes met futuristisch design, een zwevend dressoir, meubelpoten met geometrische vormen of eventueel nog een vintage item zoals een leren bank toevoegen. De populaire poefjes met goudkleurig onderstel en velvet bekleding zijn een voorbeeld van meubels die passen in een modern interieur en die wat kleur kunnen geven. Tot slot kun je een modern interieur voorzien van bijzondere glas schilderijen. Een werk met contrasterende kleuren en hoogglans oppervlak kan bijvoorbeeld net wat meer pit aan een modern interieur toevoegen, en deze helemaal afmaken.

moderne inrichting meubels

Wij geloven erin dat je bij het inrichten van een modern interieur nog vele kanten op kan. Hopelijk ben je na het lezen van dit blog meer te weten bent gekomen over hoe je zelf een modern interieur creëert dat echt bij jou past. Veel plezier met (her)inrichten van jouw moderne interieur!