Kleur wekt emotie op

Bij het kiezen van een kleur voor het design van een kamer is het verstandig om verder te denken dan alleen naar de leuke kleurenwaaiers die ze weggeven bij vele winkels die zich specialiseren in binnenhuis design.

Kleuren wekken namelijk verschillende emoties op die de sfeer binnen de kamer sterk kan beïnvloeden! Hieronder een paar voorbeelden van inspiratievolle kleuren:

Groen

Groen is een kleur die zorgt voor een relaxte sfeer binnen de kamer. Het wekt kalmte in mensen op, en de experts weten dit! Kijk bijvoorbeeld hoe Schiphol dit aanpakt met de installatie van groene nepplanten aan het plafond bij de douane. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit de stress verlaagd van de passagiers! Een goede kleur om bijvoorbeeld te implementeren in bijvoorbeeld een slaapkamer of gedeeltelijk in een woonkamer om een rustige omgeving te creëren.

Rood

Rood is de kleur van velen sterke emoties, het is de kleur van de passie en liefde, maar ook van agressie en haat. Het is dan ook niet gek dat rood een kleur is dat het energieniveau in een ruimte sterk laat stijgen. Rood is daarom ook zeker geen goede kleur voor een slaapkamer! Het is eerder besteed aan een zitkamer waar het conversatie en samenzijn kan stimuleren.

Blauw

Blauw is ook weer een koele kleur. Het is aangetoond dat personen die zich een blauwe kamer bevinden een lagere hartslag en bloeddruk hebben. Het heeft dus ook een kalmerend effect als het een dominante kleur is in de kamer. Ga echter wel voor een zachte kleur blauw, een te donkere tint als basiskleur voor een kamer kan juist weer droefenis oproepen!

Een andere tip bij het kiezen van een soort blauw als de basiskleur is om voor een warmere tint blauw te gaan.

Zwart

Een zwarte kleur toevoegen aan een kamer heeft als voordeel dat het een wat serieuzere en verfijnde uitstraling biedt voor een kamer. Een tip hierbij is wel dat spaarzaamheid geadviseerd wordt. Een te grote invloed van zwart kan juist weer een heel dramatische sfeer creëren. Een optie in plaats van zwart kan dan ook een grijstint zijn, dit drukt dat effect.


Als kamers zoals deze goed past bij jouw style: kijk dan vooral ook naar de tips voor een moderne uitstraling!

Wit

Een witte kleur voor je kamer heeft zeker voordelen. Ten eerste opent het erg de ruimte op, waardoor de kamer visueel groter lijkt. Deze kleur heeft een voordeel als je kleinere ruimtes gaat inrichten bijvoorbeeld bij een studentenkamer inrichten. Verder is het ook een kleur die juist weer andere kleuren het podium geeft, waarbij andere voorwerpen met een andere kleur juist meer gaan opvallen. Daarnaast geeft het ook een schone uitstraling aan de kamer. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld dokterspraktijken.

 

Geel

Geel is echt een warme kleur die positiviteit in de ruimte genereert. Ga maar na waar die kleur je zelf aan doet denken, bijvoorbeeld aan blijdschap en een energiek gevoel. Het is niet voor niets dat we de uitspraak het zonnetje in huis kennen! Een tip bij de implementatie van geel in een kamer is om het niet als de dominante kleur te gebruiken, maar hier en daar een gele kleur om de kamer op te fleuren.  In de afbeelding hieronder is ook mooi te zien hoe geel in een donkere kamer toch voor vrolijkere kamer zorgt, ondanks het vele grijs en zwart.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog meer te weten gekomen over de verschillende kleuren die je in ruimtes in huis kan verwerken, en welk effect ze mogelijk hebben op de sfeer en je gevoel wanneer je je in de ruimte bevindt. Wil je de tips doorvoeren, dan hoef je niet per se (alleen) de wanden te verven, maar kun je bijvoorbeeld ook op zoek gaan naar accessoires en decoratie om een kleuraccent aan een kamer te geven. Denk bijvoorbeeld aan plexiglas schilderijen in bepaalde kleuren, kussentjes, plaids, meubelstukken en ga zo maar door. Veel succes met het geven van kleur aan jouw interieur!