De aanschaf van een woning is een grote stap. Het is een stap die veel geld kost en die het begin zal betekenen van een nieuwe levensfase. Het is daarom goed om zorgvuldig te werk gaan. Er moeten een aantal keuzes worden gemaakt, zoals het al dan niet uitvoeren van een bouwkundige keuring. Hier geven wij jou een aantal tips waar je aan moet denken bij het kopen van een huis.

Leg jouw eisen en wensen vast

Als je eenmaal naar een woning aan het zoeken bent, word je snel meegezogen in het hele proces. Zeker na een aantal teleurstellingen is het mogelijk dat je niet meer scherp voor ogen hebt wat je in eerste instantie zocht. Of zou je voor iets settelen waar je eigenlijk geen genoegen mee zou nemen. Houd daarom scherp voor ogen wat jouw wensen zijn en houd daar indien mogelijk ook zoveel mogelijk aan vast. Zo voorkom je dat het woongenot maar voor korte duur is.

Bepaal jouw budget

Houd tijdens het proces ook goed voor ogen waar jouw budget ligt. Het kost je spaargeld en daarnaast zal je een lening moeten aangaan. Vaak heb je het allemaal over voor dat ene droomhuis. Maar verdiep je er wel goed in wat dit voor jouw financiële situatie betekent. Houd daarbij ook rekening met onverwachte omstandigheden in de toekomst. Werkloosheid, ziekte, gezinsuitbreiding… Het zijn allemaal omstandigheden dat het toch wel heel makkelijk is om nog wat spaargeld op de bank te hebben staan. Kijk daarom ook nooit naar te dure huizen. Als je dan verliefd wordt, zal je niet snel meer voor een huis binnen jouw budget vallen. Pak het slim aan en stel jezelf een harde financiële grens.

Voer je onderzoeksplicht uit

Verdiep je goed in wat je van plan bent om te gaan kopen. Als koper mag je niet zomaar blindelings afgaan op de mededelingen die op een verkoopsite staan of die de verkoper jou vertellen. Het kan soms slim zijn om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Zo heb je meer zekerheid over de staat van het huis. Bij Huiskeur kun je voordelig een bouwkundige keuring aanvragen en ontvang je binnen enkele werkdagen een uitgebreid bouwkundig rapport. Dit rapport geeft je meer inzicht in de onderhoudsstaat van de woning.

Helaas komt het nog altijd voor dat huizen worden gekocht met verborgen gebreken, waar ontzettend hoge kosten bij kunnen komen kijken. Check daarom de informatie die je lees in ieder geval na. Staat de woning wel echt nog maar net te koop of is er wellicht een nieuwe advertentie aangemaakt? Vergelijk prijzen en kijk eventueel op kadaster.nl voor meer informatie over het huis.

Schakel eventueel een makelaar in

Met alle moderne hulpmiddelen is het tegenwoordig prima mogelijk om zelf een woning te kopen zonder daarvoor allerlei andere partijen in te schakelen. Maar zoals hierboven is omschreven komt er wel heel wat bij kijken. Het kopen van een woning is een grote stap en er kan ook heel wat mis gaan. Een makelaar is hier dagelijks mee bezig en kan door de verkooptrucs heen prikken. Ook kunnen zij jou bijvoorbeeld adviseren of een bouwkundige keuring meerwaarde zou bieden. Let er wel op dat je een betrouwbare makelaar inschakelt, die geen dubbele agenda nastreeft. Als je niet veel ervaring hebt op dit kan het inschakelen van een professional zeker wat voor jou betekenen.