Thuiswerken is een trend die steeds populairder wordt. Maar, voor een succesvolle transitie naar een hybride werkomgeving, zijn er enkele cruciale elementen nodig. Een comfortabele, goed uitgeruste werkplek, een sfeer die concentratie en creativiteit bevordert, en een gezonde balans tussen werk en privé zijn vereisten voor een productieve thuiswerkomgeving. Daarnaast is het net zo belangrijk dat werkgevers faciliteiten bieden die soepel schakelen tussen thuis- en kantoorwerk mogelijk maken. Hieronder bespreken we hoe je dit allemaal kunt bereiken.

Materialen voor je thuiswerkplek

De materialen die je nodig hebt voor een thuiswerkplek hangen af van je werkzaamheden, enkele basisbenodigdheden zijn over het algemeen toch wel een comfortabele bureaustoel, een bureau met voldoende werkoppervlak, een computer, en een betrouwbare internetverbinding. Accessoires zoals een goede muis, een ergonomisch toetsenbord en eventueel een tweede scherm kunnen je werkcomfort aanzienlijk verhogen.

Creëer de juiste sfeer

Materiaal in orde? Dan is het tijd om te werken aan de sfeer. Een rustige, goed verlichte ruimte bevordert productiviteit en helpt je om je te concentreren. Persoonlijke decoraties kunnen de ruimte aangenamer maken, maar zorg ervoor dat ze niet afleiden. Planten kunnen een mooie toevoeging zijn, ze zuiveren de lucht en hebben een kalmerend effect.

Balans tussen werk en privé

Als je thuis werkt, is het makkelijk om de grens tussen werk en privé te laten vervagen. Maak duidelijke afspraken met jezelf over werktijden en pauzes. Zorg ervoor dat je een fysieke plek in huis hebt die specifiek bestemd is voor werk, zodat je aan het eind van de dag letterlijk de deur kunt sluiten.

De rol van de werkgever

Werkgevers spelen een cruciale rol bij het faciliteren van een soepele transitie naar hybride werken. Ze moeten zorgen voor goede thuiswerkfaciliteiten en ondersteuning, maar ook voor een prettige werkomgeving op kantoor. De inzet van een ‘werkplek reserveren app‘ kan hierbij uitkomst bieden. 

Zo’n app is onderdeel van een desk booking systeem waarmee medewerkers eenvoudig een werkplek op kantoor kunnen reserveren en bij aankomst claimen waardoor het makkelijker wordt om flexibel te schakelen tussen thuis en kantoor.

Met de juiste aanpak en tools kan hybride werken een geweldige manier zijn om productiviteit, welzijn en flexibiliteit van werknemers te bevorderen.