De slaapkamer is een belangrijke kamer in huis. Dit is de plek waar je tot rust kan komen. Om een fijne sfeer te creëren met verlichting in je slaapkamer, kun je verschillende soorten lampen gebruiken. Zo bestaat er bijvoorbeeld basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Maak jouw slaapkamer extra sfeervol aan de hand van deze vijf verlichtingsideeën.

Slaapkamer verlichtingsplan

Een rustige sfeer is erg belangrijk in de slaapkamer. De eerste tip om mee te beginnen is het maken van een verlichtingsplan voor de slaapkamer. Hierbij maak je een plattegrond van de slaapkamer, waarbij je aangeeft op welke plek je de verlichting wilt plaatsen. Zo bepaal je meteen de hoeveelheid lichtpunten en ga je na waarvoor de verlichting zal gaan dienen. Het is goed om te onthouden dat er drie soorten verlichting zijn; basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Weet je niet of er lampen beschikbaar zijn in jouw interieur? Op de website van Samelight kun je een groot assortiment aan lampen vinden, en doe je dus zeker inspiratie op.

verlichting slaapkamer idee

Dimbare basisverlichting in de slaapkamer

Basis slaapkamer verlichting bestaat meestal uit een centraal lichtpunt dat de kamer goed verlicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lamp tegen het plafond. Het is verstandig om voor verlichting te gaan die je kunt dimmen. Hierdoor kan je de slaapkamer van gezellige verlichting voorzien, bijvoorbeeld wanneer de avond valt. Zo heb je slaapkamer verlichting die goed licht afgeeft en ook voor sfeer kan zorgen.

Functionele slaapkamer verlichting langs het bed

Om een boek te kunnen lezen in bed is verlichting naast je bed nodig. Een nachtlamp of een wandlamp met een verstelbare arm, zijn opties die je hiervoor kunt gebruiken. Zorg voor functionele slaapkamer verlichting zodat je kunt genieten van een goed boek in bed of van rustig licht tijdens het omkleden in de ochtend. Fel licht in de vroege ochtend vindt niemand fijn, dus waak er wel voor dat de functionele slaapkamer verlichting niet te fel is en je partner last heeft van het licht. Je kunt dit voorkomen door te werken met een kopspiegellamp, die ervoor zorgt dat het licht niet naar voren schijnt. Hierdoor kun je de verlichting instellen op een manier die jij fijn vindt, en hoef je je niet druk te maken dat het licht te fel is voor anderen.

Sfeerverlichting in de slaapkamer

De slaapkamer is the place to be voor ontspanning en rust. Sfeerverlichting speelt hier een grote rol in. In de slaapkamer wil je tot rust komen na een lange dag werken. Je kunt gebruikmaken van een tafellamp, vloerlamp of een lamp in de hoek van de kamer om sfeerverlichting te creëren. Wil je licht dat niet te veel opvalt, maar wel zorgt voor sfeer? Maak dan gebruik van een LED strip achter een spiegel. Dit soort verlichting in de slaapkamer geeft niet veel licht maar zorgt vooral voor een rustige sfeer waardoor jij kunt genieten van een gezellige en vooral ontspannen sfeer.

wandlamp slaapkamer

Verschillende kleuren verlichting in de slaapkamer

Om je slaapkamer verlichting nog gezelliger te maken, kun je gebruik maken van verschillende kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een offwhite lamp, waardoor je geen wit licht in je slaapkamer hebt. Dit geeft een warmere sfeer aan de kamer. Ook kun je verschillende kleuren verlichting gebruiken door een LED strip aan te brengen. Met een afstandsbediening kun je de kleuren aanpassen aan de mood waarin jij je bevindt. Zo kun je optimaal genieten van je rust en verlichting in de slaapkamer.

Verlichting beïnvloedt de sfeer in jouw slaapkamer. Basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting zijn onmisbare elementen om een fijne en functionele slaapkamer te realiseren. In dit blog bespraken we verschillende punten waar je rekening mee kan houden bij het uitzoeken van de perfecte verlichting voor deze ruimte. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in de slaapkamer.