De schuur is een plek waar weinig aandacht aan besteed wordt wanneer het gaat om de inrichting van een huis. Best gek, want het is de plek waar de meeste spullen staan en een goede inrichting hiervan dan juist van belang is. Met deze tips weet jij precies waar je op moet letten bij het inrichten van je schuur en heb je binnen no time een praktische indeling voor jouw schuur.

Vol = Vol

Zorg voordat je begint met het inrichten van de schuur dat je een grote schoonmaak houdt. Worden alle spullen nog gebruikt of kun je misschien ook al het een en ander weg doen? Spullen die je wegdoet hoef je niet meer mee te nemen in het indelen van de schuur. Het is erg belangrijk om voldoende loopruimte te bewaren zodat je overal goed bij kunt. Denk je dat je na het uitzoeken van al je spullen toch nog te veel hebt? Kijk dan eens of je bijvoorbeeld ook de zolder kunt gebruiken als opslagplek. Berg in de schuur voornamelijk spullen op die je buiten nodig hebt. Zo hoef je niet telkens naar binnen te lopen om iets te pakken.

Bouw niet alleen horizontaal, maar ook verticaal

De schuur is dus een plek waar veel spullen staan. Of je de ruimte nu gebruikt voor opslag, als werkplaats of beide, deze spullen moeten allemaal een logische plek krijgen. Wat veel mensen vaak vergeten bij het inrichten van de schuur is dat je erg makkelijk de hoogte in kunt werken. Gebruik elk stukje muur om spullen kwijt te kunnen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gereedschapswand en plaats hoge kasten tot aan het plafond. Zet een trappetje neer om overal bij te kunnen en plaats de spullen die je niet zo vaak nodig hebt boven in de kasten. Denk aan de kerstversiering, vakantiespullen of spullen waar je nog geen afscheid van kunt doen.

schuur ordenen

Categoriseer alle spullen

Niets is zo vervelend als dat je lang moet zoeken naar spullen. In jouw schuur staat waarschijnlijk een reiskoffer hier, de tuinstoelen daar en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle kleine spullen. Je hebt enorm uiteenlopende spullen staan in een schuur en wat je dan dus niet moet doen is alles kriskras door elkaar zetten. Hierdoor verlies je binnen no time het overzicht en kun je weer van vooraf aan beginnen. En dat is juist wat we niet meer willen.

Begin met het categoriseren van spullen. Plaats bij elkaar wat bij elkaar hoort of wat logisch is. Doe dit ook met je kleine spullen. Berg het op in handige dozen en plak stickertjes op de dozen zodat je weet waar je wat kunt vinden (wel handig om vervolgens ook alles in dezelfde doos terug te stoppen natuurlijk).

Opbergers zijn je beste vriend

Misschien dat opbergruimte wel het allerbelangrijkste is bij het inrichten van een schuur. Wil je drinken of eten opslaan? Zorg dan dat er een stelling is waar je dit op kut zetten. Heb je ruimte nodig alle schoonmaakmiddelen? Maak dan een gesloten kast waar je het in kunt plaatsen. Ga je jouw schuur ook gebruiken als werkplaats? Plaats dan een lockerkast waar je het duurdere gereedschap in kunt opbergen. Veilig achter gesloten deuren want je weet maar nooit.

Op voorhand al nadenken over de indeling bespaart je waarschijnlijk veel ruimte. Probeer ook lege ruimtes op te vullen met kasten zodat je nog meer loopruimte kunt besparen Zo kun je bijvoorbeeld ook kasten maken onder de werkbank. Waarom openlaten als je die ruimte ook goed kunt benutten? Dat is pas een handige schuur inrichting!

Welke functie heeft jouw schuur?

Naast het opbergen van de nodige spullen, kan een schuur ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Hieronder bespreken we hoe je een schuur inricht als werkplaats of er bijvoorbeeld een fijne kantoorplek van maakt. Je kunt je voorstellen dat een werkplaatsinrichting er natuurlijk anders uit ziet dan wanneer er een thuiskantoor van wordt gemaakt.

1.      Schuur inrichten als werkplaats

Als je een schuur wilt inrichten als werkplaats, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om na te denken over de indeling van de ruimte. Zorg ervoor dat je voldoende werkruimte hebt en dat er genoeg opbergruimte is voor je gereedschap en materialen. Daarnaast is goede verlichting essentieel, zodat je goed kunt zien wat je doet. Overweeg ook om een werkbank of zaagtafel aan te schaffen, afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen. Zorg tenslotte voor een goede ventilatie en overweeg het installeren van een afzuigingssysteem, zeker als je veel zaagt of schuurt.

2.      Schuur inrichten als thuiskantoor

Een schuur kan ook uitstekend functioneren als thuiskantoor. Het voordeel van een aparte ruimte is dat je je beter kunt concentreren en minder last hebt van afleidingen. Het inrichten van een schuur als thuiskantoor begint met het creëren van een prettige en ergonomische werkplek. Investeer in een goede bureaustoel en een bureau dat op de juiste hoogte staat. Zorg ook hier voor voldoende opbergruimte en goede verlichting. Overweeg daarnaast om de schuur te isoleren en te voorzien van verwarming, zodat je er het hele jaar door comfortabel kunt werken. Tenslotte is het belangrijk om na te denken over de inrichting en aankleding van de ruimte. Een paar planten en persoonlijke decoraties kunnen ervoor zorgen dat de schuur een prettige en inspirerende werkomgeving wordt.