Is een dierbaar schilderij dat aan je muur prijkt, vies geworden? Erg zonde natuurlijk, tijd om het schilderijen schoon te maken. Vaak is een schilderij vies door nicotineaanslag, vuil spatten op de vernislaag, stofpluizen of schimmelgroei door vieze plekken op het schilderij. Je kunt je schilderij schoon laten maken door een professional, maar je kunt het ook zelf doen. Wij geven je vandaag de tips om je schilderij zelf schoon te maken en hoe je in de toekomst een vies schilderij kunt voorkomen. 

Let erop dat dit slechts tips zijn en wij niet verantwoordelijk zijn voor schade die je zelf aanbrengt

Voordat je begint met het schilderij schoonmaken

Om je schilderij in goede conditie te houden, wordt aangeraden om het twee keer per jaar schoon te maken. Wanneer je het schilderij gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je je kunstwerk op een vlakke ondergrond legt zodat deze niet van de muur kan vallen. Zorg dan dat je een schone doek of zachte borstel hebt om de stof van het schilderij te verwijderen. Veeg altijd rustig en ga nooit wrijven of boenen. 

Wat absoluut niet doen

Op internet zijn veel manieren om je schilderij schoon te maken met voedingswaren te vinden. Voorbeelden van voedingswaren die gebruikt worden zijn aardappels en brood. Deze manier raden wij sterk af omdat het voedsel sporen achterlaat op het schilderij en daardoor kan zorgen dat er schimmel op het schilderij komt. Ook het schoonmaken met schoonmaakmiddelen, alcohol en baby olie wordt door ons sterk afgeraden, omdat dit het schilderij kan beschadigen. 

Zelf schilderij schoonmaken

Er zijn verschillende methoden om een schilderij schoon te maken. Een methode die restaurateurs ook toepassen in musea is het schoonmaken met speeksel. Waar water een andere structuur heeft en dus het schilderij kan beschadigen, heeft speeksel dat niet. Door de structuur van het speeksel reageert de verf er niet op en je kun je voorzichtig met een wattenstaafje met speeksel het vuil verwijderen. Als het los vuil is, kan je, zoals eerder genoemd, met een schone doek of zachte droge borstel het stof van het schilderij vegen.

Schilderij schoon houden

Het fijnste is natuurlijk als je schilderij niet meer vies wordt, dus geven wij je twee tips hoe je het in het vervolg kunt voorkomen dat je schilderij vies wordt. Als eerste is het belangrijk dat er niet gerookt wordt in de ruimte waar het je het schilderij wilt ophangen. Rook is slecht voor het schilderij en na een tijdje ontstaat er een bruine, nicotine laag over het schilderij. Daarnaast kun je je kwetsbare schilderij achter glas presenteren. Er is ook speciaal glas voor schilderijen, bijvoorbeeld museum glas. Het glas zorgt ervoor dat er geen stof en vlekken op het schilderij komen. 

TIP: als je glas schilderijen wilt schoonmaken, is een licht vochtige doek voldoende. 

Professional schilderij laten schoonmaken

Als je het zelf niet aan durft om je schilderij te gaan schoonmaken, omdat het te waardevol of dierbaar voor je is, kun je dit door een professional laten doen zodat je zeker weet dat het schoonmaken goed gebeurt. Er zijn meerdere kunstspecialisten die precies weten wat ze doen en ervoor zorgen dat je schilderij zo blijft als hij als is, alleen schoner. 

Wij wensen jou veel succes met het opnieuw laten stralen van je schilderij zodat je er weer met volle teugen van kan genieten. Daarnaast hopen we dat dankzij onze tips je niet schilderij niet meer vies wordt in het vervolg.