Olieverf is een verfsoort, dat bestaat uit een verfijnde, gekleurde poeder en plantaardige olie. Lijnzaadolie wordt vaak gebruikt als de plantaardige olie. Olieverf is sinds die 15e eeuw erg populair in de schilderkunst. Olieverf staat bekend als dé verf van de grote schilders zoals Rembrandt, van Gogh en Vermeer. Een schilderij met olieverf geeft een prachtige glans en creëert veel diepte. Gelukkig hoef je geen Rembrandt, van Gogh of Vermeer te zijn om zelf die prachtige glans met diepgang te schilderen, want olieverven doe je makkelijk zelf!

Hoe schilder je met olieverf?

Voor het maken van je schilderij, zou je eerst wat basisbenodigdheden moeten aanschaffen. Hieronder volgen materialen die onmisbaar zijn voor als je wilt beginnen aan je schilderij met olieverf:

  • Olieverf: Dit spreekt natuurlijk voor zich. Je kunt zelf olieverf kopen bij verschillende winkels of webshops. Je kan het natuurlijk ook zelf maken! Hiervoor moet je twee theelepels pigment op een glasplaat bevochtigen met een scheutje lijnzaadolie. Je mengt het tot een dikke pasta om vervolgens met een glazen loper ronddraaiende bewegingen te maken. Als je de verf van een plamuurmes kan afslaan, is de verf goed en kan het kort bewaard worden.
  • Penselen en een palet: Een palet is niet nodig, maar zeker handig om de verf te verdunnen of te mengen. Penselen heb je in verschillende diktes, het is daarom aangeraden om ook verschillende diktes penselen te hebben. Hiermee kan je gedetailleerd te werk en diepte brengen op de schilderij. Penselen en een palet kun je in verschillende online en offline winkels halen. 
  • Schilderdoek: Voor olieverf wordt aangeraden om een linnen doek te gebruiken. Linnen kan goed de lange droogtijd van olieverf aan. Een linnen doek heeft ook een mooi structuur, het is wat zwaarder en sterker dan een katoenen doek. Een linnen doek is echter wat lastiger verkrijgbaar. Hiervoor kan je beter naar een speciaalzaak gaan of online op zoek gaan.
  • Verdunningsmiddel: Olieverf gebruik je af en toe uit een tube, maar het grootste deel van de tijd verdun je het met een oplosmiddel. De reden voor het gebruik van oplosmiddelen is om de verven schraler te maken, of juist vetter. Hierdoor kan je gelaagd schilderen en zullen de lagen niet met elkaar mengen als je een nieuwe laag schildert. Let wel goed op dat je de ruimte waarin je schildert, goed ventileert wanneer je verdunningsmiddel gebruikt!
  • Vernis: Dankzij vernis, is je schilderij langer beschermd tegen veroudering en vuil. Het is geen verplichting om vernis te gebruiken, maar zeker een aanrader om langer te genieten van je olieverf schilderij!

 De materialen kunnen sterk verschillen van de prijs en kwaliteit, het ligt er ook aan waar je de materialen aanschaft. Duurder betekent niet altijd dat het van de beste kwaliteit is, maar de materialen die van betere kwaliteit zijn, leveren wel een mooier eindresultaat op en kosten soms toch iets meer. 

Als je eenmaal alle materialen bij elkaar hebt, kan je bij jezelf gaan afvragen: “wat wil ik schilderen?”. Het is handig om van te voren een design te tekenen op het canvas met een potlood, zodat het schilderen een kwestie van inkleuren wordt. Als je het schilderen als een creatieve uitlaatklep wilt gebruiken, kan je ervoor kiezen om geen voorbeeld design te maken en uit de losse hand te schilderen. Dit kan prachtige en aparte uitkomsten leveren! Spuit eventueel na het schilderen, je schilderij met een laag vernis zodat de kwaliteit niet minder wordt. Plaats je schilderij, als deze droog is, op een plek waar je er zeker van kunt genieten.

Schilderen met olieverfSchilderen met olieverf

Veel gemaakte fouten tijdens het schilderen met olieverf

Tijdens het olieverven worden er regelmatig fouten gemaakt. Natuurlijk is dit niet erg, maar het is wel zeker zonde! De grootste fout die vaak gemaakt wordt, is het niet gelaagd verven. Doordat je meer verdunningsmiddel toevoegt, wordt je olieverf schraler. Als je met een schralere laag begint, kan je steeds vetter gaan schilderen. Dit doe je allemaal zodat de lagen met kleuren niet mengen. Je maakt de bewuste keuze om gelaagd te schilderen, omdat je ook alla prima kan schilderen. Hierbij schilder je terwijl de lagen nog nat zijn, waardoor de kleuren op het doek met elkaar mengen. De uitkomst van de kleur is dan redelijk voor een verrassing. Zorg ook dat je voordat je begint met schilderen, de juiste kleuren heb gekozen. Rood en blauw zullen niet altijd paars geven, het is erg afhankelijk van de type kleur rood en blauw. Dus zorg dat je van te voren al testjes heb gedaan en de juiste kleur gecombineerd hebt. Zoals hierboven genoemd, kun je uit verschillende soorten van een materiaal (schilderdoek, penselen) kiezen. Het is natuurlijk niet verplicht om een specifieke product of merk te halen, maar het zal zeker het verschil uitmaken. 

Het leukste aan olieverven is dat je geheel vrij bent in wat je wilt gaan schilderen! Het is een creatieve activiteit die je veel rust kan bieden en het levert je ook nog iets op om te bewaren. Wees creatief en leef je uit op het canvas! En uh…mocht het resultaat uiteindelijk toch niet naar wens zijn, dan is een schilderij kopen altijd ook nog een optie.