Het is nog steeds hip. In 2015 kwam het ineens flink op en de laatste jaren willen steeds meer mensen het hebben. Écht oud hout! Toch is dat niet altijd even makkelijk. Oud hout ziet er namelijk mooi en karakteristiek uit, maar is niet altijd even sterk en functioneel meer. Daarom kan het handiger zijn om nieuw hout oud te maken. Maar hoe werkt dat dan?

Beitsen

Om te beginnen kun je de makkelijkste en veiligste manier kiezen: beitsen. Er bestaan speciale beitsen die het hout ouder laten lijken. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van kleur. Oud hout vergrijst namelijk. Met steigerhout beits of een grey wash kun je dit effect nabootsen. Dit is handig bij allerlei constructies. Deze beitsen worden met name gebruikt voor meubelen en terrassen. Voor gevelbekleding is een speciale aging beits een beter idee. Houtsoorten als ayous en cedar staan bekend om een mooie vergrijzing. Deze vergrijzing heeft echter veel tijd nodig en het gaat niet altijd even gelijkmatig. Met een aging beits los je deze problemen op. Beits is sowieso goed voor het hout en zorgt ervoor dat het hout jaren langer mee gaat! Verf je hout daarom altijd, transparant of in kleur.

Schuren

Een tweede optie is het schuren van geverfd hout. Hierdoor krijgt de verflaag een oude en beschadigde look. Dit ziet er vrij ruig uit en geeft een erg ander resultaat dan simpel vergrijzen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om oude meubels te maken en bijvoorbeeld lijsten. Je kunt zelf bepalen hoe sterk je het hout wilt bewerken door te schuren.

oud hout bank

Vaseline

Een vergelijkbare oude verflaag kan je maken door vaseline te smeren op bepaalde plekken voor het verven. De plekken waar je vaseline smeert, zullen niet schilderbaar meer zijn. Na het schilderen veeg je de verf er zo af. Dit zorgt ervoor dat het net lijkt alsof er heftige gebruikssporen op zitten. Dit vergt misschien wel wat oefening voor een echt mooi resultaat.

Beschadigen

De laatste optie is een brede. Je kan namelijk je hout beschadigen om het ouder te laten lijken. Dit kun je op talloze manieren doen. Populaire methoden zijn met een hamer of een scherp voorwerp. Wat ook een mooi effect kan geven is het hout licht verbranden met bijvoorbeeld een gasbrander.

Staalwol en azijn

De laatste truc is een erg innovatieve. Door staalwol op te laten lossen in azijn, ontstaat er een olie die perfect is voor het verouderen van hout. Stop een stuk staalwol in een afgesloten potje met azijn. Na ongeveer 4 dagen is de staalwol verdwenen. Vervolgens kan je het goedje met een kwast aanbrengen en binnen 10 minuten zie je hoe verouderd het hout eruitziet. Hoe meer je smeert, hoe groter het effect.