Het is even schrikken, je loopt in de avond rond in je huis en ziet iets kleins razendsnel over de vloer sprinten. Na even rustig op adem gekomen zijn, kom je bij het besef dat er een muis door je huis loopt. Deze dieren planten zich snel voort, dus is het verstandig om snel tot actie over te gaan om dit tegen te houden.

Gif, muizenvallen en lijmplankjes zijn oplossingen om muizen te vangen. Deze middelen zijn niet diervriendelijk en daarbij ook nog eens gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Er is echter een manier om het voor muizen niet aantrekkelijk te maken om bij jou in huis te komen. Daarvoor heb je geen katten nodig, maar gewoon huishoudelijke producten met bepaalde geuren!

Het reukvermogen van een muis is het sterke vermogen van het knaagdier. Muizen kunnen verjagen worden met een natuurlijke geur. Denk hierbij aan producten als azijn, chloor en peper. In dit blog bespreken we de meest effectieve huishoudelijke producten om muizen te verjagen. 

Muizen verjagen met (schoonmaak)azijn

Azijn, bekend om zijn sterke en zure geur is het perfecte middel om muizen weg te houden bij jou thuis. Er zijn twee soorten azijn namelijk; natuurazijn en schoonmaakazijn. Vooral schoonmaakazijn werkt het best om muizen te verjagen. Door het sterke reukvermogen is de geur van azijn zeer effectief. Je hebt daardoor maar een kleine hoeveelheid nodig op plekken waar de muizenplaag zich bevindt. Week bijvoorbeeld wat watjes met (schoonmaak)azijn en leg deze op plekken waar de muizen vaak komen.

Omdat de geur van azijn na verloop van tijd wat afneemt, is het belangrijk om de watjes op de paar dagen te vervangen. Op die manier ben je het snelst van de muizenplaag af. 

LET OP: Het wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn met azijn. Er kunnen oog- en huidirritatie optreden bij contact met een klein beetje azijn. 

Chloor om muizen te verjagen

Chloor staat ook wel bekend als bleekmiddel. Het is te herkennen aan de sterke maar verstikkende geur en is een andere effectieve methode om muizen af te schrikken. De sterke geur van chloor werkt als een natuurlijk afweermiddel. Je kan de muizen met chloor al op afstand houden door slechts een paar druppels te gebruiken.

Plaats een aantal druppels chloor op plekken waar je vermoedt dat de muizen zitten. Het is aan te raden om chloor te gebruiken op een plek in jij (of je huisdier) huis die niet veel bezoekt. Denk hierbij aan de zolder of de kelder. De chloordampen kunnen namelijk schadelijk zijn bij het inademen voor de luchtwegen.

Muizen verjagen met peper

Muizen zijn geen fan van de houtachtige, scherpe kleur. Door peper te strooien op plekken waar de muizen vaak te vinden zijn, zullen ze meer wegblijven. Let er wel op, dat de geur van de peper minder wordt. Dus je zou de pepers dagelijks moeten verversen zodat de geur sterk genoeg blijft om de muizen weg te houden.

Uien om muizen te verjagen

Uien staan bekend om hun scherpe en sterke geur, soms zelfs een wat zurige geur. Net zoals de meeste mensen, vinden muizen dit ook een onaangename geur. Het effectieve van gebruik van uien is dat deze langer werkzaam zijn. Je verwijdert de schil en plaatst kleinere partjes rondom de plekken waar de meeste muizen zitten. Een verse ui geeft de meeste aroma af, en is ook het meest effectief.

Met een natuurlijke geur muizen verjagen

Muizen in het huis wilt niemand. Omdat je ze hebt, betekent niet dat je ze agressief hoeft te behandelen. Uiteindelijk willen zij hetzelfde als wij, een warme plek en eten! Met een vervelende geur kan jij op een vriendelijke manier muizen verjagen.

Zoals je zojuist hebt gelezen hoeft het verjagen van muizen niet op een agressieve of schadelijke manier te gaan. Door slim gebruik te maken van alledaagse producten zoals (schoonmaak)azijn en chloor, kun je op een veilige en diervriendelijke manier jouw huis muisvrij maken. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je huis vrij is van voedselresten zodat muizen liever op zoek gaan naar een ander huis.

Extra tips tegen muizen in huis

  • Zorg ervoor dat alle mogelijk ingangen voor de muizen goed afgedicht zijn. Denk aan kleine kieren en gaatjes;
  • Regelmatig je huis schoonmaken met azijn of chloor kan niet alleen muizen verjagen, maar houdt ook ander ongedierte tegen;
  • Combineer verschillende manieren met elkaar. Gebruik bijvoorbeeld Azijn met daarbij een ui om het extra effectief te maken.