Een mancave, de uitvinder van de mancave verdient wat ons betreft alle lof. Voor zowel vrouwen als mannen is de mancave een top uitvinding. Ben je jouw vent ff beu? Gaat ie toch lekker ff avondje in zijn mancave gamen, heb jij alle tijd om een avondje met de meiden te plannen of om die ene serie te bingen. Mannen, wat is er nou lekkerder dan jezelf terug trekken en een game avond met de boys te hebben? Maar wat heeft jouw mancave nou precies nodig om ervoor te zorgen dat jij de ultieme mancave hebt? Ben je er al met een tv, een PlayStation en een stoel of ga jij all out met een bar, een dartbord en zelfs een pooltafel? In deze blog nemen we jou mee in de wereld van de mancaves. Dit doen we door verschillende onderwerpen te belichten zoals:

 • Mancave ideeën ter inspiratie
 • De mancave bar
 • Must have spullen
 • Hoe richt jij de ultieme game room in?
 • Welke kroegsporten jij kan toevoegen
 • De leukste drankspellen die jij er kan doen
 • Tot slot: bier!

Mancave ideeën ter inspiratie

Creativiteit is bij ons mannen meestal niet ons sterkste punt. Daarom zal ik nog eens de basis van wat er minimaal in jouw mancave moet komen duidelijk voor jou op een rijtje zetten. Een heuse mancave bevat minimaal:

 • Een tv + geluidsinstallatie
 • Een goede bank
 • Wanddecoraties
 • Een koelkast/bar
 • Een kroegspel element

Deze onderdelen zullen we later nog eens stuk voor stuk toelichten. Bouw zelf eens iets gaafs zoals een mooi tv meubel waarin jij niet alleen je tv maar ook je gameconsole, spellen, bordspellen, cd’s, platen, boeken en wat dan al niet meer in kwijt kan. Voor de echte handige onder ons is het een idee om een bar in te bouwen met een echte bier tap!

Een mancave is niet compleet zonder bar

Een mini fridge is op zijn minst een vereiste, niemand zoekt het om per biertje ver te lopen, maar wat nou als jij een echte bar in je mancave hebt. Een bar kun je zelf bouwen of laten plaatsen. Belangrijk hierin is een kraan met water, een koelkast en een tap. Als een tap met fusten niet handig is kun je altijd nog kiezen voor een mini tap, bijvoorbeeld een Philips perfect draft. Een tap is eigenlijk de enige reden om een thuisbar in je mancave te plaatsen, want wees nou eerlijk: Niets is lekkerder dan een koud biertje van de tap!

Ook is de bar een ideale plek om hapjes en snacks te bereiden die jij en je gasten kunnen eten tijdens het gamen, het voetbal kijken of het zuipen.

Must have mancave spullen

Nu we al meerdere tips hebben gegeven over wat er in je mancave moet staan, gaan we dieper in per item waarom jij het moet hebben. De bar is al toegelicht en het belang hiervan moet nu ongeveer wel duidelijk zijn. Waar een mancave ook echt niet zonder kan is een goede, grote, heldere televisie. Een zeer goed alternatief hiervoor is het ophangen van een beamer, dan heb je echt een groot beeld. Wel is de kwaliteit van een beamer een stuk minder dan van een televisie. Denk ook goed na over een soundbar of zelfs meerdere geluidsboxen. Super dik om een film met surround sound te kijken op standje burenruzie. Ook heel gaaf om een dergelijk geluidsysteem te koppelen aan een moderne platenspeler of cd-speler. Zo heb je nog iets aan die verzameling van vroeger of heb je alle ruimte om een nieuwe platen verzameling te starten!

Ook is het zit/chil gedeelte van een mancave belangrijk. Comfort komt hierbij op de eerste plek. Waar je als kind nog wel op een zitzak heel de dag Need For Speed: Most Wanted kon spelen, kan dit als volwassenen echt funest voor je rug zijn. Persoonlijk is het mijn wens om in van die lekkere stoelen te liggen die Joey en Chandler hebben voor de Friends kijkers onder ons. Toelichting voor de niet Friends kijkers: stoelen met een ligfunctie. Werelds is dat, lekker tijdens het zitten ineens de beentjes omhoog kunnen doen. Probeer dan nog maar eens wakker te blijven tijdens een bloedeloze 0-0 wedstrijd…

Wanddecoraties

Wij mannen nemen vaak al genoeg met een witte muur, een tv en een bank of stoel. Maar kunnen verschillende vormen van decoratie altijd waarderen. Maak van jouw mancave de ultieme kroeg door er verschillende posters en metalen plaatjes aan de muur op te hangen. Denk hierbij aan de drukte van een Irishpub die vaak volhangen met foto’s, sponsor plaatjes van biermerken met slogans als “My goodness, my Guiness”. Ook posters van sporthelden doen het goed. Een ingelijste foto van een jonge Björn van der Doelen, een ingelijst gesigneerd shirt van Mido of een ingelijste foto van Pi-air die de UEFA Cup omhoog houdt. Wat je club voorkeur ook is, er is altijd wel iets gaafs voor aan de muur.

Ook verlichting kan veel doen in een mancave. Zo kan je voor een sfeervolle, donkere, oud bruin café achtige belichting gaan, waarbij het zo donker mogelijk mag zijn. Of je gaat voor iets moderns met kekke lampen die van kleur kunnen veranderen en zo opgehangen zijn dat ze iets gaafs belichten. Met verlichting kan je een andere draai geven aan een kamer die op het eerste oog niet zo bijzonder is. Dus denk goed na over welke kant je met jouw mancave op wilt gaan en pas daar je verlichting op aan.

Je kent ze wel, kroegsporten

Of jij nou voor de triple 20 gaat, een driebander over de lange zijde of al je vrienden eruit bluft aan een echte pokertafel, alle kroegsporten gaan goed gepaard met een pilsje. Houdt er wel rekening mee dat al deze kroegsporten iets van ruimte innemen. Een pooltafel al helemaal, al is dit natuurlijk wel echt heel erg vet om te hebben. Het toffe aan darten is dat je er tegenwoordig handige apps voor hebt die het tellen voor jou doen, waardoor niet een 3e vriend in een hoek met zijn beste Russ Bray shagstem impressie ONEHUNDERTTTTANDEIGHTTYYYYYY hoeft te roepen (maar we snappen dat dit wel gedaan wordt bij het gooien van 180). Ook pokeren is echt een gaaf kroegspel. Dit kan gewoon aan een tafel, maar je hebt ook pokertafels die je thuis kunt zetten. Ook ideaal voor een potje toepen en rikken!

Mocht je nou niet van de kroegsporten zijn maar meer een arcade enthousiasteling, kijk dan eens naar een tafelvoetbaltafel, een airhockeytafel of zelfs een flipperkast. Misschien weet jij wel ergens een origineel pacman arcade machine op de kop te tikken. Heel vet en mega nostalgisch om dat in jouw mancave te hebben. Hier zullen dan ook menig gasten een rondje op willen spelen om jouw highscore te verbreken. Kunst aan jou om dat niet te laten gebeuren natuurlijk!

De ultieme game room inrichten

Persoonlijk ben ik best nostalgisch ingesteld dus vind ik het echt tof om mijn eerste console in mijn mancave te hebben staan. Die goede ouwe tijd waarin ik uren achter mijn PlayStation 2 zat om verschillende all time classics zoals Spyro, Sly Cooper, GTA Vice City (sorry San Andreas fans) en zowat alle Fifa’s. Daarom heb ik nog steeds mijn eerste PlayStation in mijn mancave staan, zo kan ik af en toe nog even kijken hoe slecht die spellen de test der tijd hebben doorstaan.

Tegenwoordig gaat het om goed internet, goede graphics en veel frames per second. Het beste voor jouw mancave is dus een internet aansluiting, zodat jij altijd snel internet hebt. Is dit geen optie dan is een wifi versterker een aanrader! Een goed beeld zorgt voor goede graphics dus zoals benoemd, zorg voor een goede tv. Ook is een goede headset voor online gamen mega belangrijk, zodat jij bij ieder schietspel zo scherp mogelijk hoort waar het geluid vandaan komt. Bij singleplayer games raden wij aan om een goede soundbar dan wel surround sound systeem te hebben, voor de extra dimensie.

Kleed de rest van je mancave aan met gave vintage game posters, zorg voor gave attributen zoals een lamp uit een game die je speelt en zorg tot slot voor de juiste sfeer verlichting. Let wel op dat de sfeer verlichting die je ophangt niet in de tv schijnt en in je ogen weerkaatst, dit zou heel erg vervelend zijn. Op deze manier tover jij jouw mancave om tot de ultieme gameroom! Nu rest de enige vraag nog: PlayStation of Xbox?

Welke kroegsporten er echt leuk zijn

Ben jij geen console gamer, maar vind jij het wel heel gezellig om op z’n tijd een spelletje te doen. Dan ben jij misschien wel de ideale kroegsporter. Van darten tot biljarten, kroegsporten zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er alleen al honderden kaartspellen. Een vriend van mij vertelde mij dat hij met een vriendengroep heel de nacht monopoly heeft zitten doen onder het genot van verschillende drankjes en goede muziek. Toen ik vroeg wie er gewonnen had, kon hij dit niet beantwoorden. Deze magische avonden met vrienden zijn veel waard. Creëer hiervoor het ultieme speelveld met jouw mancave.

Buiten bordspellen is het ophangen van een dartbord altijd een goed idee. Ieder jaar tijdens het wk darten in december/januari verandert Nederland in een land vol dartfans, met dank aan Raymond van Barneveld. Nou kunnen we niet allemaal de nieuwe Michael van Gerwen worden, maar een pijltje op zijn tijd met wat vrienden en bier klinkt als een prima vrijdag avond idee!

De beste drankspellen voor jou en je maten

Wat ook op de vrijdag avond het goed doet, zijn drankspelletjes. De oneindige potjes bierpong doen het altijd goed, maar ook klassiekers als kingsen, bussen en toepen om een borrel blijven altijd populair. Niet voor ieder drankspel heb je iets als kaarten of pingpong ballen nodig. Zo kan er met 2 dobbelstenen al gemaxed worden en hoef je bij juffen helemaal niets te hebben (buiten een werkend stel hersenen). Wees creatief en gebruik de ruimte die je hebt. Ga geen bierpong tafel frotten in een te smallen ruimte, maar maak een ander speelveld of verzin een eigen variant.

Aan jou de vraag wat jij voor je maten in huis gaat halen. Ga jij voor de zoete shotjes als Pisang Amon, Sourz en Dropshot of ga jij voor de sterkere shots als Whisky, Vodka en Gin. Wees een echte barman en mix van alles door elkaar voor de onvergetelijke avond waar niemand meer iets van weet. Ben je nou niet van de shotjes, dan is de volgende tip wellicht echt iets voor jou!

Brouw je eigen bier

Ben jij een echte bier liefhebber? Ken jij alle speciaal biertjes van a tot z? Dan wordt het de hoogste tijd dat jij je eigen bier gaat brouwen! Niets is gaver dan jouw maten je eigen speciaal biertje laten proeven. Het voordeel aan een mancave is dat het brouwen van bier niet altijd even lekker ruikt en veel plek in beslag neemt. Niet iedere vrouw zal er dus blij mee zijn als je dat in de woonkamer doet. Met je eigen plekje brouw jij ongestoord het lekkerste biertje, waar jij flink van kan genieten.

Het brouwen van bier is een ingewikkeld en lang proces, waarbij het belangrijk is dat jij je niet vergist. (Deze grap vonden we zelf heel erg goed.) Het belangrijkste is vanzelfsprekend de keuze voor welk biertje jij gaat brouwen. Persoonlijk ben ik meer een witbier drinker, maar ook een triple gaat er op zijn tijd goed in. Hoe dus rekening met welke ingrediënten je koopt en koop lokaal. Toch leuker als jij een echt biertje uit eigen dorp/stad hebt kunnen brouwen. Hou er rekening mee dat de vergisting aantallen weken kan duren, dus dat je niet in de ochtend je biertje kan brouwen voor een avondje met de boys. Heb jij heel het proces doorlopen dan kan jij je maten uitnodigen voor een avondje voetbal kijken, gamen, darten of gewoon ordinair zuipen in jouw mancave met de door jou gebrouwde biertjes!