In het kader: voorkomen is beter dan genezen. Eén van de vervelendste problemen die je tegen kan komen in huis is een lekkage. Voor je eigen gemoedstoestand en je portemonnee is het beter om een lekkage in huis te voorkomen. MyLovelyHome geeft enkele tips.

‘Maar wat is een lekkage nu precies?’ is misschien wel de vraag die als eerste bij je naar boven komt. Daar hebben we een antwoord op. Een lekkage is eigenlijk een scheur of breuk in een van de vele leidingen, zoals afvoerbuizen of waterleidingen, die door je huis lopen. Door dit euvel loopt er water uit de leiding, en dit kan weer schade aanbrengen aan de muur, deuren of het plafond. Op den duur kan er ook schimmel ontstaan op deze plekken.

Je begrijpt het al; een lekkage wil je zo snel mogelijk weg hebben uit je huis. Maar eigenlijk is het veel slimmer om aan voorkomen te doen, want dan hoef je nooit een loodgieter in te schakelen. Een lekkage is echt iets waar je het gevaar tien jaar niet van inziet, totdat je het ineens hebt en plots van alles moet gaan regelen. Met deze tips kun je dit voorkomen. Alsnog een lekkage of het vermoeden ervan? Schakel dan een lekdetectiebedrijf in!

lekkage voorkomen

Tips om lekkage in huis te voorkomen

Net zoals je je huis stofzuigt om het netjes te houden of wekelijks de badkamer of keuken schoonmaakt, moet je ook eens in de zoveel tijd de leidingen kritisch bekijken. Met deze tips verminder je de kans op een vervelende lekkage aanzienlijk:

  1. Let extra op bij extreem weer: Veel sneeuw, harde wind of super veel regen. Het zijn allemaal extreme weersomstandigheden die de kans op een lekkage vergroten. Ten tijde van dit soort extreem weer zijn loodgieters ook nog eens extra druk. Let dus extra op als het spookt buiten.
  2. Weet waar de hoofdkraan zit: Het is ook belangrijk om de plek van de hoofdkraan in huis te kennen, zodat je deze dicht kan draaien als je een lekkage vermoedt. Dit kan ergere lekkages voorkomen.
  3. Doe regelmatig een inspectie: Loop zo nu en dan enkele kritische punten in je huis na. Denk aan dakgoten, wasmachines en doucheputjes; materiaal wat gevoelig is om te lekken.
  4. Kijk naar kitten, voegen en naden; Eén van de meest irritante plekken waar water kan gaan zitten zijn dunne spleten. Kitten, voegen en naden; als daar water in trekt en dat gaat uitzetten, dan ben je verder van huis. Controleer ze dus regelmatig.
  5. Pas op met chemisch spul: Denk je dat chemische spullen goed zijn bij eventuele lekkages, dan heb je het mis. Sterker nog, ze kunnen alleen maar meer schade aanbrengen aan de leidingen.

lekkage huis

Conclusie

Concluderend kun je stellen dat heel weinig werk heel veel pech kan voorkomen. Met zo nu en dan een grondige controle kun je ervoor zorgen dat je huis bespaard blijft van irritante problematiek als vloerschade, schimmel, plafondproblemen en vieze muren. Wil ij graag precies weten waar er zich mogelijk lekkages kunnen voordoen? Overweeg dan het inzetten van een blowerdoortest.

Lees hier meer DIY-blogs van MyLovelyHome.