Kaarsen zijn een goede aanvulling in het interieur. Ze zorgen niet alleen voor licht maar ook voor een gezellige sfeer. Wanneer het koud en donker wordt buiten, is het fijn om kaarsen aan te steken in huis. Natuurlijk kun je standaard kaarsen kopen in de winkel, maar wat nog leuker is, is zelf kaarsen maken. Wil je weten hoe je zelf kaarsen kunt maken? Door verder te lezen kom jij erachter hoe je een kaars kunt maken, en zo zelfs oude potten, glazen en opgebrande kaarsen kunt recyclen.

Draaikaarsen maken

Zelf een kaarspotje maken

Om te beginnen heb je nodig:

  • kaarsen (oude kaarsen)
  • kopje
  • lonten
  • kom
  • pan met water

Heb je nog oude kaarsen over? Gebruik deze dan om een nieuwe kaars te maken. Zorg ervoor dat je een schone en doorzichtige pot hebt die je wilt gebruiken als kaars. Smelt als eerst het kaarsvet au bain-marie door water te koken in een pan en een kom hierboven te houden met de kaarsen. Dit kunnen verschillende kleuren zijn, of een kleur die jij het mooist vindt. Neem daarna een nieuwe lont en houd deze recht in de pot en giet het vloeibare kaarsvet eromheen. Als het kaarsvet een beetje is gestold, kun je de lont loslaten. Knip de overige lont eraf en voilĂ ! Zo maak jij een kaars in een pot of kopje. Wil je de kaars nog mooier maken? Strooi dan wat glitter of andere figuurtjes in het kaarsvet. Ook kun je voor dat je de kaars maakt, het glas van de binnenkant verven. Dit geeft een mooi effect als de kaas is aangestoken.

Draaikaarsen zelf maken

Er zijn veel verschillende soorten kaarsen. Nu je de basis weet, is het makkelijk om verschillende kaarsen te maken. Een wat moeilijkere variant is de draaikaars. Deze kaarssoort is een echte interieurtrend van het moment. Dit type kaarsen heeft een elegante vorm waardoor het een chique uitstraling geeft aan het interieur.

Wat heb je nodig?

  • kaarsen
  • kom met warm water

Door een draaikaars zelf te maken, kun je deze aanpassen aan jouw interieur! Het enige wat je nodig hebt is een lange kaars naar keuze, 20 minuten de tijd en een kom met warm water. Leg de kaars in het water. Na ongeveer 15 minuten wordt de kaars zacht. Hierdoor kun je de kaars platdrukken en vormen. Zorg ervoor dat de lont uit blijft steken. Als de kaars plat is, kun je draaien totdat je tevreden bent met de vorm. Let er wel op dat de onderkant van de kaars rond blijft, anders past je kaars niet in een kandelaar. Na het afkoelen van de kaars heb je een unieke draaikaars voor in jouw interieur.

 

Kaarsen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt er niet veel voor nodig en het is ook nog eens leuk om te doen. Van de goedkoopste kaarsen maak jij een kaars in een pot of draaikaarsen. Zo geef jij een boost aan je interieur.