Is jouw trap aan een vernieuwing toe, moet je jouw trap in je nieuwbouw huis nog bekleden of wil je gewoon eens iets anders met je trap? Dan is het tijd voor een traprenovatie! Er zijn verschillende soorten materialen, soorten en kleuren. Misschien wel zo veel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog vind je de vier meest populaire én trendy materialen en kun je gelijk lezen welk materiaal het beste bij jou past en kun je jouw trap bekleden

Welke verschillende soorten materialen zijn er voor het bekleden van je trap? 

Waarschijnlijk kun je zelf al een paar materialen opnoemen. Zo zijn trappen van stof en hout zeer populair in Nederland. De kans is groot dat jij ook een trap van stof of hout in huis hebt. Er zijn echter nog andere materialen die zeker het overwegen waard zijn, zoals vinyl, laminaat en PVC. 

Je trap bekleden met vinyl 

Vinyl is een zeer stroef materiaal en daardoor uitermate geschikt om je trap mee te bekleden, want het laatste wat je natuurlijk wilt, is een gladde trap waar je op kunt uitglijden. Ook is vinyl een zeer geluiddempend materiaal, waardoor je geen last meer hebt van luide voetstappen. Er zijn twee verschillende soorten vinyl overzettreden. Je kunt kiezen uit zelfklevende vinyl overzettreden, die je gemakkelijk kunt plakken op je huidige trap. Hou er wel rekening mee dat eventuele bestaande oneffenheden en bobbels dan te zien zijn op je nieuwe overzettreden. Je kunt ook kiezen voor overzettreden gemaakt van een multiplex onderplaat, gelaagd met vinyl. Deze kun je over je oude treden plaatsen, en dus ook verwerken op een trap met oneffenheden. Vinyl overzettreden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Zo kun je gaan voor een overzettrede met een echte houtlook, of juist een met een prachtige moderne betonlook. 

Je trap bekleden met laminaat 

Laminaat is een zeer populair materiaalsoort. Dit komt mede doordat je in laminaat de meeste keuze hebt qua kleur en motief/print. Laminaat is wat gladder dan vinyl en (eiken)hout, maar dit is gemakkelijk op te lossen met een antislipstrip. Laminaat is gemakkelijk in onderhoud en is ook zeer gemakkelijk over je al bestaande trap te plaatsen. Overzettreden van laminaat zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit grijze of antraciet betonlook treden, of prachtige bruine overzettreden met houtmotief.

Je trap bekleden met PVC 

PVC is in de traprenovatie wereld een vrij nieuw materiaal, maar is in korte tijd zeer populair geworden. PVC is een afkorting van Polyvinylchloride en is in de bouwwereld één van de meest gebruikte kunststoffen. Het materiaal is zéér slijtvast, is onderhoudsarm en is ook nog eens geluiddempend. Ook voelt PVC zeer zacht aan en is het geen glad materiaal. Al met al, een perfect materiaal voor jouw trap! Er zijn overzettreden met een prachtig houtmotief, en deze zijn bijna niet te onderscheiden van echte houten overzettreden. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende kleuren zoals grijs, zwart en bruin. Ook de betonlook PVC traprenovatie is bijna niet van een echte betonnen trap te onderscheiden.

Je trap bekleden met hout 

Last but not least, hebben we nog de prachtige houten traprenovatie die we bovenin het artikel ook al besproken hebben. We gaan het specifiek hebben over eikenhouten overzettreden. Eikenhout is een prachtig materiaal voor jouw trap. Omdat hout een natuurproduct is, is geen enkele trede hetzelfde, maar dit geeft jouw trap juist veel meer karakter. Je hebt de keuze uit overzettreden met of zonder noesten. Een noest is de plaats waar een zijtak aan een boom groeide. Eikenhout kan glad worden, daarvoor heb je als oplossing weer de antislip strips. 

Dit zijn de meest verkochte en meest populaire materialen van dit moment. Welke bekleding het beste voor jouw trap is, is uiteindelijk vooral een kwestie van smaak en persoonlijke wensen. Wel weten we, dat er voor iedereen een perfecte oplossing is!