In deze moderne tijd waar we in leven, zijn we continu blootgesteld aan prikkels en afleidingen. Hierdoor is er ook steeds meer behoefte aan rust en balans. Daarom is de interieurtrend Japandi een erg opkomende trend die zich richt op creëren van een harmonieuze en kalmerende sfeer in huis.

Wat is Japandi?

Japandi is een interieurtrend die de minimalistische esthetiek van de Japanse cultuur combineert met de warmte en gezelligheid van de Scandinavische stijl. Deze trend richt zich op eenvoud, rust en balans. En omvat meestal een kleurenpalet van neutrale crème kleurige tinten zoals wit, beige en grijs. En kunnen hier en daar ook wat donkerdere tinten voorbij komen met een accent van zwart.

Natuurlijke materialen

De Japandi stijl maakt veel gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, steen en keramiek. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar ook prachtig om naar te kijken. Vaak worden er minimalistische meubels toegevoegd die passen bij het kleuren palet. Meubels waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld een lage minimalistische bank of een houten eettafel. Voeg leuke kussentjes, plaids en een mooi tapijt in natuurlijke kleurtjes toe.

Verlichting is ook een belangrijk aspect van de Japandi stijl. Kies lampen met natuurlijk licht en uitstraling, zoals een houten tafellamp of een lampenkap van papier. Ook is het van belang dat het licht op verschillende niveaus geplaatst wordt, zodat er een gebalanceerde verlichting ontstaat in de ruimte.

Japandi accessoires en meubels

Accessoires in de Japanse stijl zijn vaak beperkt tot enkele zorgvuldig gekozen producten. Hierdoor zal je niet snel ‘’rommel’’ tegen komen in een huis dat Janpadi’s is ingericht. Een aantal mooie accessoires die je kan toevoegen zijn bijvoorbeeld een paar mooie keramieken vazen of een houten beeld. Planten worden ook vaak gebruikt in deze stijl, om de natuurlijke look verder uit de laten stralen, door vaak groene grotere planten. Of voeg een mooie poster toe die past bij het thema. Voor informatie kun je deze blog ook eens lezen over eigen posters ontwerpen en ophangen in huis.

Planten en decoratie Japandi

Ambacht en handgemaakt

Ambacht en handgemaakte objecten passen perfect bij de Japandi interieurstijl. Dit omdat ze een gevoel van tijdloze schoonheid uitstralen. In Japan worden meubels en of accessoires vaak op een ouderwetse ambachtelijk manier gemaakt. Dit maakt het extra mooi en het voegt een persoonlijke tint aan je interieur. Een manier om ambachtelijke items toe te voegen aan je interieur is door te zoeken naar lokale ambachtslieden en kleine ondernemers die handgemaakte producten maken. Dit kan via online webshops, lokale winkels of social media. Door deze items ondersteun je niet alleen de lokale economie, maar voeg je ook unieke en persoonlijke stukken toe aan je huisje.

Kortom, de Japandi interieurstijl is een perfecte mix van minimalistische eenvoud, warmte en gezelligheid, met de focus op rust en natuurlijke materialen. 

Meer tips voor jouw interieur

Wil je meer tips voor jouw interieur? Bekijk dan zeker ook onze andere blogs.