Je bent super trots op het interieur van jouw huis en het liefst deel je dit met heel de wereld, maar misschien ben je er al achter gekomen dat foto’s maken van je interieur niet zo makkelijk is als het lijkt. Daarom geven wij jou in dit artikel de beste interieurfotografie tips. 

De benodigdheden voor interieurfotografie

Voordat je begint met het fotograferen, is het belangrijk dat je weet welke benodigdheden je wilt gebruiken en of je daar nog iets voor moet halen of dat je alles al in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera met statief en reflectie doeken aan de gang gaan maar ook gewoon met je smartphone. Wanneer je de spullen hebt waarmee je wilt gaan fotograferen kun je aan de slag gaan. 

De beste belichting voor het fotograferen van jouw huis

Wanneer je gaat fotograferen is daglicht vaak het mooiste, omdat dit natuurlijk overkomt en dit vaak een mooiere kwaliteit geeft van de foto zelf. Wanneer je de flits gaat gebruiken kan dit ervoor zorgen dat de sfeer van de ruimte niet overkomt. Soms heb je alleen geen keus en moet je aan de slag met de flits omdat het donker is buiten of omdat er weinig daglicht in de ruimte is. Zorg dan in ieder geval voor een flits diffuser of maak een budget flits diffuser door een wit papiertje tegen de flits aanhouden zodat je geen fel licht krijgt. Een andere optie bij weinig of geen daglicht is de camera of telefoon op een statief te zetten. Hierdoor heeft de camera langer de tijd om voldoende licht in de foto te krijgen en wordt de afbeelding niet wazig doordat je beweegt. 

Let op de belijning

In een interieur zijn vaak rechte lijnen zoals bijvoorbeeld plinten, de tafel en een bank. Het valt dan erg op als een foto scheef is genomen dus zorg ervoor dat dat niet gebeurd. Veel camera’s en smartphones hebben de optie om een raster aan te zetten. Een raster zijn strepen die je in beeld krijgt te zien zodat je zeker weet dat je de foto recht maakt. 

Styling zodat je huis het best overkomt op de foto

Op een foto ziet het interieur er vak net wat anders uit dan dat je er in het echt naar kijkt. Aan minimalistische huizen hoeft vaak niets meer te gebeuren voordat je ze gaat fotograferen. Als je een drukkere interieurstijl hebt is het belangrijk dat je het netjes maakt. Wanneer je een foto maakt zie je waarschijnlijk wel wat je stoort tijdens het kijken, ruim dit dan op of verplaats het naar een plek waar het niet storend is. Dingen zoals kabels, sleutels en andere alledaagse rommeltjes die rond zwerven in het huis kun je beste meteen opruimen voordat je begint. 

Overzichtsfoto’s en detailfoto’s van je interieur

Als laatste kun je verschillende soorten foto’s maken van je interieur, overzichtsfoto’s of detailfoto’s. Overzichtsfoto’s zijn foto’s waarbij je het overzicht van de ruimte ziet dus bijvoorbeeld heel de woonkamer of een foto van de zithoek of van het bed. Detailfoto’s zijn meer ingezoomde foto’s van bijvoorbeeld woonaccessoires of een deel van een meubel. Bij detailfoto’s is het mooi om scherptediepte in de foto te verwerken terwijl overzichtsfoto’s juist helemaal scherp moeten zijn. Wanneer je een interieur gaat fotograferen is het leuk overzichtsfoto’s en detailfoto’s te combineren. 

Als je met deze tips aan de slag gaat maak jij heel Instagram gek met jou prachtige interieurplaatjes! Deel je foto’s vooral op Instagram en tag ons met @mylovelyhome.nl.